|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
dan
|
|
Туристите и змиите |
|
Привет на всички! През лятото ще ходя с децата-7 и 14 годишни, в Рила и Пирин. Посъветвайте ме как да се предпазваме от нежелани срещи с ония животинки дето пълзят и "клъцват",т.е. змииите. Какво да правим ако някой от нас го ухапе змия? 
|
|
|
Нед Мар 17, 2013 12:41 am |
|
 |
dragoo
|
|
|
|
може да носят дълъг панталон и с по дълги чорапи и тогава риска се намалява.. иначе до колкото знам аз, освен ако не сте алергични, самото ухапване, било то дори и от пепелянка или усойница, не е фатално гледайте си повече в краката те се виждат
|
|
|
Нед Мар 17, 2013 12:56 pm |
|
 |
dobrifin
|
|
|
Вероятността в планината да те ухапе змия по принцип е нищожна , едва ли са много хората , на които им се е случвала тази зла участ. Змиите избягват хората и се плашат от тях , така че не биха нападнали никой изключая случаите в които са застрашени . Това би станало по невнимание , ако не я видим да речем и я настъпим или подплашим .
За всеки случай , както спомена и dragoo дългите панталони , високите обувки и чорапи са най-добрата застраховка !
Ако недай боже има ухапване , чакаме по-запознатите в тази област да дадат съвет как се действа.
|
|
|
Нед Мар 17, 2013 2:02 pm |
|
 |
dan
|
|
|
|
Колко да са високи обувките и чорапите? Извинявайте за лайшиките въпроси , но много ме е страх. Имам чуството,че няма да гледам красотите ,а ще гледам само в земята . Ужас! Изчетох доста литература и всеки ти препоръчва близката болница, но когато си на 7-8 часа път от най-близкото населено място и сега както затварят и болници не ми се мисли изобщо за последиците. Ако се настъпи змията до каква височина на крака може да ухапе? Също прочетох , че ако ходим по-шумно влечугите бягали ,т.е. усещали вибрациите. Вярно ли е това? 
|
|
|
Нед Мар 17, 2013 2:29 pm |
|
 |
G_P_S
Регистриран на: 27 Окт 2011 Мнения: 204 Местожителство: Троян-Пловдив-Лондон |
|
|
|
 |
 |
Колко да са високи обувките и чорапите? Извинявайте за лайшиките въпроси , но много ме е страх. Имам чуството,че няма да гледам красотите ,а ще гледам само в земята . Ужас! Изчетох доста литература и всеки ти препоръчва близката болница, но когато си на 7-8 часа път от най-близкото населено място и сега както затварят и болници не ми се мисли изобщо за последиците. Ако се настъпи змията до каква височина на крака може да ухапе? Също прочетох , че ако ходим по-шумно влечугите бягали ,т.е. усещали вибрациите. Вярно ли е това?  |
Успокой се. Слагаш високи обувки,дебел вълнен чорап и за презастраховане - гети. Прочети всичко за усойницата и пепелянката и ще видиш,че притесненията са ти напразни. В града има много по-опасни змии отколкото в планината 
|
|
|
Нед Мар 17, 2013 2:36 pm |
|
 |
dobrifin
|
|
|
dan , не е нужно да се психосваш толкова от змиите !
В този форум има хора , които са всяка седмица в планината в продължение на години и ако те споделят своят опит , едва ли ще има повече от един или двама от хиляда ухапвани от змии.
Предполагам , че шансът да ти се случи това е равносилен на шанса да те удари астероид .
|
|
|
Нед Мар 17, 2013 2:44 pm |
|
 |
dan
|
|
|
|
Сърдечно ви благодаря , но на тема змии психясвам. Това е фактът,който влияе по-често да бъдем в природата. 
|
|
|
Нед Мар 17, 2013 4:17 pm |
|
 |
Svetlix
|
|
|
 |
 |
Вероятността в планината да те ухапе змия по принцип е нищожна , едва ли са много хората , на които им се е случвала тази зла участ. Змиите избягват хората и се плашат от тях , така че не биха нападнали никой изключая случаите в които са застрашени . Това би станало по невнимание , ако не я видим да речем и я настъпим или подплашим .
За всеки случай , както спомена и dragoo дългите панталони , високите обувки и чорапи са най-добрата застраховка !
. |
Подкрепям това мнение. Още повече влечугите като чуят необичаен шум и се крият за да избегнат точно такива срещи.
|
|
|
Нед Мар 17, 2013 6:18 pm |
|
 |
radi
|
|
|
От змия не се умирало по нашите земи. Аз съм виждал змии много пъти, доста са тромави. Смокове са се надигали като ги изненадам, но е достатъчно да отстъпиш една крачка и се отказват. Аз имах смок из къщата и в гаража, над метър, но нов домашен любимец май го изяде за съжаление.
Повече съм срещал змии в урбанизирани места. В дивото не можеш да ги намериш, чуват те.
|
|
|
Нед Мар 17, 2013 10:05 pm |
|
 |
dobrifin
|
|
|
Дай боже никой и да не умира по нашенско от змийско ухапване , а нашите змии не са и чак толкова отровни. Но като се погледне от друга страна - в коя ли болница има противозмийски серум като се замисли човек , освен може би ....... в правителствена естествено за богоизбраните .......
Не бива шега с тези работи ! Дано никой не се сблъсква с този казус !
|
|
|
Нед Мар 17, 2013 10:57 pm |
|
 |
meco puh
Регистриран на: 18 Яну 2011 Мнения: 1865 Местожителство: обл.Разград |
|
|
Нед Мар 17, 2013 11:43 pm |
|
 |
petarpstone
|
|
|
Не може да се каже, че е безобидна (в повечето случаи не е смъртоносна, но винаги трябва да се има едно на ум). Всичко зависи от момента (каква змия си срещнал, дали е яла скоро (в смисъл дали е използвала част от отровата си)). Зависи и от самия човек (алергичен ли е, в какво състояние е имунната му система). Но то в такива моменти и жилещите насекоми могат да бъдат опасни (дори според мен те са по-опасни от змиите). Все пак от много години не съм чувал за смърт причинена от ухапване от змия, докато има не малко смъртни случаи причинени от пчели, оси, стършели и т.н..
Най-важното е човек да ходи за удоволствие и да не мисли само за това какво лошо може да му се случи (все пак трябва да уважаваме животните около нас а не да се правим на "голямата работа" - тогава ще пострада ).
Лично на мен змиите са ми симпатични - обичам да ги ловя за да ги изучавам или просто да ги разгледам, но винаги подхождам с уважение към всички змии особено към отровните (като се замисля досега съм хапан само от смок и то точно защото го закачах ). И не на последно място когато сме в планината не трябва да забравяме, че тя е дом на животните а не наш и да ги пазим .
_________________ ТПД "Орлови скали"
http://www.orloviskali.eu |
|
|
Пон Мар 18, 2013 12:25 am |
|
 |
Драка
Регистриран на: 23 Дек 2012 Мнения: 103 Местожителство: Казанлък/София |
|
Re: Туристите и змиите |
|
 |
 |
Привет на всички! През лятото ще ходя с децата-7 и 14 годишни, в Рила и Пирин. Посъветвайте ме как да се предпазваме от нежелани срещи с ония животинки дето пълзят и "клъцват",т.е. змииите. Какво да правим ако някой от нас го ухапе змия?  |
Вече са ти казали как да се предпазиш. И че не трябва да се страхуваш от змиите.
Проблемът за теб и 14-годишното ти дете не е толкова отровата, а по-скоро опасността от евентуална алергична реакция. Ако човек направи силна алергична реакция ще умре за минути поради задушаване. По-опасно е, ако човек вече е бил хапан веднъж - тогава има по-голям шанс да се развие такава реакция. Не се плаши обаче - тези неща се случват рядко. Сега сметни какъв е шансът да те ухапе змия въобще, а после какъв е шансът да развиеш алергична реакция.
Относно 7 годишното ти дете - поради това, че телесната му маса не е голяма, отровата би го токсикирала доста повече, отколкото теб например. Тука е хубаво възможно по-бързо да го заведете до болнично заведение.
Сега ще ти опиша как ще се развият нещата, при едно ухапване от усойница да речем:
- първо още в началните минути ще почувстваш болка в мястото на ухапване. То ще се зачерви и ще започне да отича. Тази болка и оток ще продължат с дни след ухапването, даже всичко друго да ти е наред. Съвет: докато болката и отокът не са станали големи, пробвай да се евакуираш надолу към цивилизацията. След 2 часа от ухапването ще ти е много мъчително да ходиш (ако ухапването е по крака).
- още в началото ще получиш сърцебиене, заради уплахата от ухапването, което не е нещо ненормално. Ако си много страхлив, ще помислиш че отровата е започнала да действа веднага и е много вероятно да изгубиш съзнание за известен период.
- след 2-3 часа освен ухапаното място, клепачите ще са ти също подути, може би ръцете ти ще треперят. Кръвното ти налягане ще е паднало и ще те избива студена пот. Ще ти е по-трудно да дишаш - това ще те паникьоса, че може да умреш от задушаване, което допълнително ще влоши дишането. Ще се чувстваш доста изтощен, зрението ти ще се влоши (може да виждащ звездички).
- след 6-7 часа ще започнеш да повръщаш, а и диарийка може да имаш. Ще имаш загуба на равновесие и главозамайване. Стомахът ти ще те боли. Това всичко се прибавя към горните симптоми.
- след 24 часа ще започнеш полека-лека да се освестяваш и подобряваш.
Важно! Всеки човек реагира индивидуално, тези симптоми горе са при едно по-тежко протичане.
Интересно! Змиите пускат отровата си волево т.е. те самите си решават колко от ценната им течност да пуснат в плячката/опасността. При самоотбрана (както е ухапването на човек) змиите си пестят отровата и не я пускат цялата. В 30% от случаите има "сухо ухапване" т.е. змията въобще не е пуснала отрова. Ако до 5 часа след ухапване от отровна змия нямаш други симптоми освен болката и отокът, значи ухапването е точно такова.
|
|
|
Пон Мар 18, 2013 1:14 am |
|
 |
НИКОЛАЙ Т.
|
|
|
Роско ти направо го оказа човека да ходи по планините с тези апокалиптични описания. Аз ще допълня само,че когато ходя в планините си нося спринцовка и две ампули ДЕКСАМЕТАЗОН,които се бият мускулно и са достатъчни за възрастен човек с нормално тегло.При ухапване този медикамент ще ви даде реален шанс да стигнете до болнично заведение.
|
|
|
Пон Мар 18, 2013 10:24 am |
|
 |
pif
|
|
|
 |
 |
Роско ти направо го оказа човека да ходи по планините с тези апокалиптични описания. Аз ще допълня само,че когато ходя в планините си нося спринцовка и две ампули ДЕКСАМЕТАЗОН,които се бият мускулно и са достатъчни за възрастен човек с нормално тегло.При ухапване този медикамент ще ви даде реален шанс да стигнете до болнично заведение. |
Това чудо не се ли ползва против белодробен или мозъчен оток който се получава над 8000 м ако не се пие достатъчно вода?
|
|
|
Пон Мар 18, 2013 11:06 am |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|