Милевска планина-изкачване на първенеца връх Милевец-1733 м.
Фоторазказ от дивите гранични планини на Краището...
Милевска планина в историко-географска област Краище. Изкачване на първенеца на Милевска планина връх Милевец - 1733 м.н.в. по кръгов маршрут през граничните села Долно Кобиле и слизане в изходна позиция през село Метохия. Общата дължина на маршрута е 22 километра по черните пътища на Краището и без пътеки в последната част преди върховото било, с положителна денивелация от 920 метра. По тези чудни пътища и пътеки няма туристическа маркировка и е добре да се използва гпс.
Планината е разположена в най-западната част на Милевско-Конявската планинска група, като по билото ѝ от гранична пирамида 144 до гранична пирамида 160 преминава участък от държавната ни граница с Република Сърбия. От север на юг дължината ѝ е около 15 – 16 км, а ширината – 10 – 12 км. На север чрез седловина висока 1573 м се свързва с Царичка планина, а на изток долината на Бъзовичка река (десен приток на Треклянска река) я отделя от Кобилска планина. На юг чрез седловината Славчето (960 м) се свързва с Изворска планина, а на запад, на територията на Сърбия, долината на Божичка река (ляв приток на Драговищица) я отделя от планината Варденик.
Най-високата точка на планината е връх Милевец (1732,6 м), разположен на сръбска територия, на 50 м от държавната ни граница, при гранична пирамида № 151, затова е добре да уведомите граничните власти, ако предприемете изкачване на върха!
В планината и по нейните склонове общо в Сърбия и България са разположени 1 град и 12 села:
В България – 7 села: Горно Кобиле, Долно Кобиле, Драгойчинци, Киселица, Метохия, Побит камък и Чешлянци
В Сърбия – 1 град и 5 села: Божица, Босилеград, Горна Лисина, Груинци, Долна Лисина и Милевци.
Над село Долно Кобиле съм много рано сутринта и поемам по дивите и гранични черни пътища и пътеки. В началото преходът е белязан с прохлада, но по високите части през август е доста горещо и съм максимално бърз, за да сляза, около обяд в изходна позиция, край колата и заредената с напитки хладилна чанта.
Като навсякъде в българските планини и тук играе поголовна сеч, но отбелязана навсякъде като санитарна. Почти нищо няма да остане в скоро време от тези красиви гори.
Изглед към връх Било - първенец на планината Кървав камък. Най-високият връх в Краището от българска страна и който изкачих в отминали посещения на района.
Краището е море от планини, пътища, китни села и пълна дивотия, в която човек може да си почине и да остане сам със себе си...
На връх Милевец.
Отново с изглед към връх Било.
И връх Руй в далечината, който изкачих в отминалата пролет набързо от село Забел...
Слизам в "цивилизацията" през село Метохия, което е изоставено и обезлюдено. Само чешмата и занемарената сграда на кметството подсказват за кипелият в миналото живот тук.
Село Метохия се намира в планински район в Краище, в източните склонове на Милевска планина, по поречието на река Метохийска. Селото е разпръснат тип, образувано от 10 махали: Тошкина, Бабагюринци, Възчукар (присъединена към селото през 1971 г.), Джокинци, Пауновци, Долня маала, Баздрачка маала, Велимировци, Спасичовци, Циганьете. Преди Освобождението селото е било значително по-голямо и е включвало и махали от съседните села Чешлянци и Божица.
Паметник-чешма на загиналите във войните за национално обединение през 1912-1913 г., 1915-1918 г. и 1941-1945 г.
Мартине, връх Милевец си е баш, ама баш на самата граница. В неделя бях там.
Триангулачната точка на върха е на 3-4 м. от гранична пирамида 411 (бивша 151). Граничната линия макар и с голяма мъка съм я прецизирал между пирамиди 412-2 (помощна малка пирамида) намираща се на 82 м. при азимут 75 от ГП 412 и 410-3 (помощна малка пирамида) намираща се на 255 м. при азимут 6 от ГП 411.
Лично за мен остана една малка загадка, свързана с помощните гранични пирамиди. По мои бегли наблюдения те са 9 на брой между всеки две основни пирамиди - тези които присъстват и на някои карти. Те носят номера на основната пирамида и цифрите от 1 до 9 под номера на основната, като номерацията нараства в посоката, в която нараства и номерацията на основните пирамиди. Мотаейки се около Милевец забелязах, че помощните пирамиди не са разположени на еднакво разстояние една от друга помежду си (т.е. в групата между две основни пирамиди). Освен това засякох следните три помощни пирамиди северно от Милевец 410-3, 410-4 и 410-5. Странно къде са останалите четири броя помощни пирамиди до Милевец, подхождайки му от север. Пък и кой ли да пита човек... Гранична полиция ле?! Та те не си заят пирамидите къде са... А после да ги пита човек, защо граничната линия на външна граница на ЕС е в такова състояние, че не личи... Абе загубена работа...
Има някаква червена, лентова туристическа маркировка от западния край на с. Метохия към вр. Милевец, но нещо не са я добутали догоре както трябва...
Изглед към връх Било - първенец на планината Кървав камък. Най-високият връх в Краището от българска страна и който изкачих в отминали посещения на района.
Мартине, връх Милевец си е баш, ама баш на самата граница. В неделя бях там.
Триангулачната точка на върха е на 3-4 м. от гранична пирамида 411 (бивша 151). Граничната линия макар и с голяма мъка съм я прецизирал между пирамиди 412-2 (помощна малка пирамида) намираща се на 82 м. при азимут 75 от ГП 412 и 410-3 (помощна малка пирамида) намираща се на 255 м. при азимут 6 от ГП 411.
Лично за мен остана една малка загадка, свързана с помощните гранични пирамиди. По мои бегли наблюдения те са 9 на брой между всеки две основни пирамиди - тези които присъстват и на някои карти. Те носят номера на основната пирамида и цифрите от 1 до 9 под номера на основната, като номерацията нараства в посоката, в която нараства и номерацията на основните пирамиди. Мотаейки се около Милевец забелязах, че помощните пирамиди не са разположени на еднакво разстояние една от друга помежду си (т.е. в групата между две основни пирамиди). Освен това засякох следните три помощни пирамиди северно от Милевец 410-3, 410-4 и 410-5. Странно къде са останалите четири броя помощни пирамиди до Милевец, подхождайки му от север. Пък и кой ли да пита човек... Гранична полиция ле?! Та те не си заят пирамидите къде са... А после да ги пита човек, защо граничната линия на външна граница на ЕС е в такова състояние, че не личи... Абе загубена работа...
Има някаква червена, лентова туристическа маркировка от западния край на с. Метохия към вр. Милевец, но нещо не са я добутали догоре както трябва...
Привет! Учудващо и подробно си запознат с пирамидите и всичко останало! Поздравления, за което! От връх Милевец към село Метохия мернах 1 чисто нова жълта табела, на която пишеше "връх Милевец", на едно дърво до пътя и толкова. Слизах без пътека през невероятни поляни, обрасли с малинаци и грозни сечища, водещи до лоши подходи и кални пътища. Едва се измъкнах от тази джунгла, за да засека пътят, който слиза надолу към селата горно и долно Кобиле... Относно тази лентова маркировка, никаква идея нямам за нея, явно е по-нагоре от въпросната табела, която видях и по която си се движил. Нали все пак слизах без пътеки, но и да исках да я засека, както казваш... Кой ли да попиташ? Тъкмо видях, че си ме изпреварил с темата си за Милевец. Невероятно зареждащи места и придружаващите ги разходки! Хбаво време сте нацелили! Поздрави!
Това със сръбската вишка е вр. Бадера (ГП 406), който крие Било зад себе си.
Виж ти... Как съм го припознал с телеобектива като зумнах... Имаше голям камион точно до вишката...
А ето и една от връх Било, няколко седмици по-рано.
Може би, защото и на Било има вишка си се заблудил. Маркировката е по пътя, който е от Метохия през Побит камък до заслона под Милевец. От другата страна на заслона пътят е дал фира и в него са поникнали малини. Маркировката си е туристическа с табели тип БТС от едно време, но изглеждат нови. Въпросът е, че е недовършена и лошо направена от напускането на пътя до качването й на бившата КСП и оттам до върха. Не претендирам, че съм видял всичките марки, но 99% от тях да: https://www.kade.si/#map,user-data=16/2498252.96/5246862.9/0 Ние минахме още 300 м. по КСП в северна посока от момента на последната марка на дърво поникнало в КСП тук: https://www.kade.si/#map,user-data=19/2497894.29/5246884.98/0 и марки не видяхме. След това слязохме на пътя от/за заслона и видях табелата сочеща на чорчик, т.е. в посока на КСП, ако човек идва отдолу. Това е.
Айде ние си знаем кво е скакаЛец, ама ще дойдат някои извънземни чужденци буквалисти, които като им свърши маркировката, ще решат, че там е върха...
Пък и кой ли да пита човек... Гранична полиция ле?! Та те не си заят пирамидите къде са... А после да ги пита човек, защо граничната линия на външна граница на ЕС е в такова състояние, че не личи... Абе загубена работа...
Две интересни четива:
Конвенция между правителството на Република България и Съвета на министрите на Сърбия и Черна гора за обновяване, обозначаване и поддържане на граничната линия и граничните знаци на общата държавна граница
Споменатият в конвенцията "каталог на координатите на граничните пирамиди и тристранните гранични точки", а също и "определящите точки, очертаващи граничната линия на земната повърхност, дефинирани с правоъгълни координати и обозначени на терена с гранични знаци" според мен е редно да бъдат публично достъпни, а те не са. Някой юрист би могъл да подскаже какво е необходимо, за да бъде осигурен публичен достъп до тези данни.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Сря Сеп 04, 2019 3:19 pm
Dimov
Re: Милевска планина-изкачване на първенеца връх Милевец-173
martin555 написа:
На север чрез седловина висока 1573 м се свързва с Царичка планина,
Тази Царичка планина съм я срещал само в Уикипедия. Официално не е сред 39-те български планини. Някой знае ли повече по въпроса, дали е част Милевска планина или е част от Кървав камък или е друго име за някоя от тези планини.
Благодаря за тези чудесни фоторазкази!
Чет Сеп 05, 2019 8:59 am
dido
Боздаг също не е сред българските планини, нищо, че северните му склонове са в България.
Авторът на "планиноделението" на България рече така - "Боздаг ли? това не беше ли в Гърция?". Съответно на въпроса ми що му трябваше да измисля 20 планини в Краище, каза - "е, знаеш каква беше конюнктурата в института (по география) ония години..."
_________________ Бутам след осмата бира
Чет Сеп 05, 2019 9:28 am
Denton
Re: Милевска планина-изкачване на първенеца връх Милевец-173
Dimov написа:
Тази Царичка планина съм я срещал само в Уикипедия. Официално не е сред 39-те български планини. Някой знае ли повече по въпроса, дали е част Милевска планина или е част от Кървав камък или е друго име за някоя от тези планини.
Кой да каже със сигурност... В Уикипедия информацията е пълна попара и не може да й се има доверие, доколкото всеки подготвен или не е свободен да маже на воля.
Попаднах на следната информация, която също не знам доколко е достоверна: "В България няма единен общоприет класификатор за планините в страната. В географската литература, енциклопедии, справочни издания, географски карти и други като планини се възприемат и отделни дялове на планини, планински вериги, ридове, хребети, масиви, високи плата и високи възвишения. Поради това има множество и различни списъци на планините в България."
_________________ I have come to this great land to seek my very own sun!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети