"...през най-величествената и опасна седловина..."
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Чет Авг 22, 2019 11:03 am
Kent
Аз мислех по Котешкия ще се качат и ще ми намерят и върнат пикела
Чет Авг 22, 2019 11:43 am
Лахесис
За малко да се просълзя! Постнали ли са вече негови снимки от преминаването? Тази в статията е крайно незадоволителна и не мога да си я закача на стената над леглото. Поне да беше гол до кръста на кон или докато лови риба...
Пфффф, най-опасният преход...Това Конче ми е трън в очите от години. Не мога да разбера защо не обезопасят цялото протежение с въже и да си взимат хората седалки и да го минават като бели хора на виа ферата (който иска, де), а който иска да не се връзва. И без това там ходят от много надъханите “спортисти“, защото е супер популярно...все някой ще се претрепе, както се е и случвало в годините. Иначе на виа ферата-връзваш се, минаваш, кефиш се, а ако не се вържеш, въпреки че имаш тази възможност, и се претрепеш...еми...сам си си виновен. Да се спъне или нещо друго и да се пребие там може да се случи и на най-добрите, въпрос на късмет понякога, затова трябва да може да се вържеш.
За кочината, която са оставили горе в заслона...както казва Камен Донев-много хора ходят сред природата по два начина-по малка и голяма нужда. Отвратена съм от всички фасове, носните и мокри кърпички, които въсят като знамена навсякъде, бутилките, обелките от вафли, кроасани, килимите от люспи от слънчогледови семки и т.н., а автомобилните гуми, телевизори и друга дребна и едра техника, които съм виждала по реки и водопади няма да започвам. Много хора пищят в какви бунища живеят циганите и колко цапат...еми да ви кажа...аз цигани туристи по планините още не съм видяла...и в блока ми няма, но някой си хвърля боклука от балкона...после да изчистим България за 1 ден. Да бе! Който хвана-саморазправа на място. Добре е, че Леки правят здрави щеки.
Нед Авг 25, 2019 11:00 pm
ray
до Лахесис: Безпощадна си .
Нед Авг 25, 2019 11:34 pm
packo packov
Регистриран на: 04 Юли 2013 Мнения: 1262 Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100
Ама булка все едно цял ден си пила с мен и съм ти промил мозъка. А събота е далеч. Само за слънчогледовите семки сме на нож! Виж гуми и тв - не !
За миг си помислих, че са назначили президент на Кончето, пък то какво излезе...
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пон Авг 26, 2019 1:12 pm
Mariana1000
Лахесис написа:
Не мога да разбера защо не обезопасят цялото протежение с въже и да си взимат хората седалки и да го минават като бели хора на виа ферата (който иска, де), а който иска да не се връзва.
Кончето и сега е обезопасено с въже и който иска може да се обезопасява, стига да знае как. Злополуките не стават, защото няма въже, а защото хората тръгват в планината без елементарни познания, но с високото самочувствие, че знаят много и могат да минат навсякъде, включително и по лятна пътека по фирнован сняг с летни обувки.
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
От на Кончето по склоно,
вървиме бодро към заслоно.
Глеаме там пълно с туристи,
репортере и журналисти.
Уцелили сме баш моменто,
да видим горе президенто.
Долу от Яворов се понесли,
багаж и инвентар донесли.
Сус директоро на парко,
напинаа под сънцето жарко.
Новия заслонь прегледуваа,
в готовност го приведуваа.
През Кончето тръгнаа,
на хижа Вихрен д'идаа.
Там тронка че отдъънаа
и в Банско че се върнаа.
Планинар е държавния глава,
не мога да не река, евала!
Почитаниата ми получава,
баш човеко на таа държава!
-- Александър Думанов (банскалия, поет и изследовател на банския диалект)
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Пон Авг 26, 2019 5:12 pm
Лахесис
Хахахаха Vedrin, той като китайските военачалници от едно време. Хората увековечавали всеки подвиг на вожда в песен от народното творчество.
Пацо, какво до ти кажа...великите умове мислят еднакво
Яница, имах предвид подстъпите към въжето, т.е. преди и след него. Може тези места да си имат други имена, не знам. Признавам, че лунният пейзаж на Пирин никога не ми е бил слабост и не знам всяка скала. Мисълта ми беше, че тези места трябва да са така обезопасени, че да можеш без притеснения да заведеш 10-12 годишно дете, за което един такъв маршрут виа ферата ще е приключението на живота, а разните джедаи като искат да минават без да се връзват, а ако искат само очите да си вържат с кърпа. Най-"обичам" истории после кой къде е оцелял, ама такива хора все оцеляват, имам предвид все се поставят в ситуации, които налагат оцеляване от безрасъдство, липса на познания и опит и т.н., както ти каза. Съжалявам, че ще го кажа-сравнявам с Германия. Там има изградени много виа ферата маршрути с различна степен на трудност и немците си водят и децата, което пък ги възпитава от малки как да се отнасят с природата, как да се държат адекватно сред природата, на спортен дух и т.н., но всичко е уредено така, че да е безопасно. После току виж някой станал я известен катерач, я скиор, приключенец или нещо друго, или поне ще обича природата и ще я пази.
Хахахаха Vedrin, той като китайските военачалници от едно време. Хората увековечавали всеки подвиг на вожда в песен от народното творчество.
Времената и хората се менят. Не се сещам за подобни творби по повод многобройните планински възкачвания на Фердинанд, Борис, а в по-ново време -- и на Петър Стоянов. Докато беше президент той ходеше с двама пазачи из Витоша почти ежеседмично, без това да се превръща в медийно събитие. А след това -- и без пазачи, съвсем сам.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Пон Авг 26, 2019 8:11 pm
Dimov
vedrin написа:
Лахесис написа:
Времената и хората се менят. Не се сещам за подобни творби по повод многобройните планински възкачвания на Фердинанд, Борис, а в по-ново време -- и на Петър Стоянов. Докато беше президент той ходеше с двама пазачи из Витоша почти ежеседмично, без това да се превръща в медийно събитие. А след това -- и без пазачи, съвсем сам.
Тази зима се разминах с Петър Стоянов над Златните мостове. Беше сам, не отвърна на поздрава ми, но това не ми пречи да твърдя, че е най-добрия президент, който сме имали. А години по-късно стана сподвижник на Капут, пардон, Николай Бареков. Струва ми се, това е най-фрапиращата политическа метаморфоза, на която съм ставал свидетел. Събитие, което тогава остана сякаш малко недоотразено.
Последната промяна е направена от Dimov на Вто Авг 27, 2019 8:15 am; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Авг 27, 2019 12:46 am
NuclearWinter
Dimov написа:
...
Сещам се за още един Капут, пардон, Каролев, който обича планината и пАрата. Все още има апартамени за продан в Банско. За това и постоянно налива масло в огъня за втори лифт. Виждал съм го по Вихрен и винаги съм го "благославял" наум...
_________________ Който го е страх от гората да не ходи при мечките!
ДА! На АЕЦ Белене.
Вто Авг 27, 2019 6:59 am
Dimov
NuclearWinter написа:
Сещам се за още един Капут, пардон, Каролев, който обича планината и пАрата. Все още има апартамени за продан в Банско. За това и постоянно налива масло в огъня за втори лифт. Виждал съм го по Вихрен и винаги съм го "благославял" наум...
Познати също са ми казвали, че са го виждали там. Аз миналата седмица при ходенето си към хижа Яворов, Баюви дупки и Албутин, минах пеша през главната улица на Пирин Голф Клуб. Това е като някакъв декор на филм. Повече от половината нови сгради са пустеещи, обрасли и дори на места разпадащи се. Кошмар! И продължават да строят. Не знам чия собственост са и на кой ще продават всички тези апартаменти, но там е още едно обезобразено място. Някакси, ако беше с мярка - по-малки и по-малко сгради щеше да дори красиво. Малка е границата, но все не си се отдава.
Вто Авг 27, 2019 8:13 am
vladofff
Dimov написа:
нови сгради са пустеещи, обрасли и дори на места разпадащи се....И продължават да строят. ……... на кой ще продават всички тези апартаменти, …...
Ти защо си мислиш, че всичко това е построено за да се продава и/или да се живее в него. Просто перачница на пари.
Вто Авг 27, 2019 9:09 am
ДИАНА
По Билото
Президентът – като нас и той човек,
с планинари тръгна по маршрут нелек.
Остави дар - аптечка в новото заслонче,
погледна надалеч от пиринското „Конче“.
Достигна синевата - пирински простори
и там за него - пак ще се говори.
Президентът - без корона и без трон,
възлезе нависоко – Пирине, Поклон!
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети