ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
До Спано поле. През Башлията и Бъндеришки чукар до х. Вихрен
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
До Спано поле. През Башлията и Бъндеришки чукар до х. Вихрен
Автор Съобщение
dido

Мнение До Спано поле. През Башлията и Бъндеришки чукар до х. Вихрен Отговорете с цитат
Имах идея да се разходя до Рибните езера под Поповото и после от Мочарата до циркуса Перлеш - под в. Десилица. В последния момент (разбирай петък следобед) Кольо ми се обади и вика - айде до Спано поле. Приложи необорими доводи и ме нави бързо.

Тръгнахме в събота сутринта от хижа Вихрен. Равнако-Бъндеришка порта-Спано поле. Поразмотахме се из Спано поле и така - до заслона. Там поспахме и привечер се качих в Малко Спано поле. Там есента си бях харесал едно чудно панорамно местенце с гледка към Башлийски чукар, та още към 19:00 се окопах на скалата в очакване на залеза. Почти по тъмно бях обратно в заслона.

Даутов връх, бърза снимка от Предел

Двата чукаря - Башлийски и Бъндеришки

Бях планирал връщане до х. Вихрен през Башлията за неделя - едно доволно ходене по камънака горе. Лакърдиите с хижарите се разточиха докъм полунощ. За капак спането вървеше супер тегаво - някакви фъртуни се мъчиха да преобърнат бунгалото цяла вечер та се будих поне 20 пъти ... На 21-вото будене, нейде към 7 сутринта, установих, че ветровете бяха стихнали. Явно щеше да се ходи ...

7:30 - телефона звъни. Към 8:00 тръгвам. Локвите из Спано поле държат тънък слой сутрешен лед - студенко е било снощи, усещам го и аз - надянал съм ръкавиците, с термобельото отдолу драпам над дерето на Малкоспанополската река към Атмегдан. Стръмното качване докъм Атмегдан е кратко, предстои 400 метра монотонно драпане по полегатата гърбина на Башлията. Просеката през редкия клек и камъни е добра маркирана с пирамидки. В утринната хлад цаних бат' Леми да ми пее на ушенце и докато се усетя - бях горе - 10:00.

Предстоеше ми да мина премката мецду двата чукара - Башлията и Бъндеришки. Това минаване си го бях заплюл много отдавна. Този път обаче се получи съвсем инцидентно, без план и прочее. Надявах се, че няма да има сняг, лош клек и т.н. Както и да е - премката е ок. Леееко е неприятна единствено в горната си част към Башлията. Там в началото се слиза по един нестабилен сипей от дребни камъни. Трябва да се внимава бая, че има реален риск да ти се изсипе поне тон трошляк на главата ...

За късмет тоя участък е кратък. Теренът става равен, върви се по рехава пътека из клека (на места липсва). До самата премка е около половин час, още толкова - до Бъндеришкия чукар. Горе се размазах за около час. Гледката беше чудна, атмосферата - съвсем бистра. Рила беше сякаш ей там, наблизо ...

Хъм ...

От Бъндеришкия чукар хванах към Башлийската порта. Ония ми ти камъни по чуките са много забавни, в един момент почваш да се вживяваш в ролята на дива коза ... Тромава малко ама ... Докарва.

На портата изкарах късмет - дълъг снежен език, който ме закара чак до ... Дългото езеро. Няма и десет минути. До хижа Вихрен - още 40-на минути. Размазах се на кръчмето до Бъндерица на обедна Загорка, следобед бях в София.

Всички снимки - в галерията

Последната промяна е направена от dido на Пон Дек 18, 2023 8:14 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Юни 21, 2009 1:25 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
BateBorko

Местожителство: Враца

Мнение Отговорете с цитат
Както винаги - добри снимки!
Това Спано поле често го срещам във форума напоследък. Ще трябва да го поразгледам по-обстойно тази година.
В тази връзка ме интересува достъпен ли е Спанополски чукар откъм Бъндеришка порта. Имам предвид с по-тежка раница,
в рамките на еднодневен преход х. Вихрен - з. Спано поле. Иначе, както си отбелязал заслона и хората на него са екстра.
Като гледам снимките май се е стопил снега на Пирин.
Само едно не разбрах, как успя толкова бързо да качиш темата - още в 12:25 ?
Нед Юни 21, 2009 7:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
irina

Уааау, страхотно!
Нед Юни 21, 2009 8:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pepino_bg

BateBorko написа:

Те снимките и ходенето са от миналата седмица. Smile
Нед Юни 21, 2009 9:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
dido

Достъпен е, минава се през Караулите (Дончовите).

Пон Юни 22, 2009 12:45 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

BateBorko написа:
Както винаги - добри снимки!
Това Спано поле често го срещам във форума напоследък. Ще трябва да го поразгледам по-обстойно тази година.
В тази връзка ме интересува достъпен ли е Спанополски чукар откъм Бъндеришка порта. Имам предвид с по-тежка раница,
в рамките на еднодневен преход х. Вихрен - з. Спано поле. Иначе, както си отбелязал заслона и хората на него са екстра.
Като гледам снимките май се е стопил снега на Пирин.

Колко е тежка тази раница? Минаването на Караулите е проблемно при намалена видимост. Има и 1-2 места, където е добре човека да е повратлив.

Пон Юни 22, 2009 8:40 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Speedy

Някоко приказки и от мен за ходенето. Рано рано хванахме дилижанса за шопско и се стоварихме в Банско по първи петли. Преслушахме баничарницата, където бързаха да попълнят рафтовете за разни ранобудни като нас. Отказахме разните му миленки, пици и рогчета, като търпеливо изчакахме първите банички. Мушнахме по една зяпайки щъркела на камбанарията на черквата "Св. Троица", след което по пустите улици на града се придвижихме на изходна позиция оглеждайки листовете по вратите на хотелите, на които пише "Хотела не работи".

На х. "Вихрен" разменихме приказки с познати от дирския форум и отпрашихме към Бъндеришка порта с кратка пауза на Муратово езеро за закуска, къпане на UV филтри и лаф мохабет. На портата съгледахме няколко кози, които лениво с нежелание се изнесоха настрани да се крият в камъните. Ние пък ги оставихме да си гледат козите работи и хванахме надолу към Спано поле. В ранния следобяд бяхме на заслона, подремнахме, а преди залез го ударихме на шляене и снимане. Преди лягане направихме подобаващо масуване с хижарите и 1-2-ма рибари обсъждайки на по ракия, салатки и омлети спанополските проблеми.

През нощта се яви силен вятър, който блъскаше силно колибките, та спането бе на пресекулки. Сутринта Дидо вече се бе изнесъл към билото, а ние позакусихме и тръгнахем да търсим една безнадежно загубена вещ, която Малката Спанополска река си бе харесала и придърпала предната вечер. Търсенето бе неуспешно и понеже бяхме взели височина по течението в търсенето зарязахме предварителния план за прибиране и отцепихме към Спанополски чукар, а след това към Караулите. Минаването през тях не се понрави и хванахме склона директно към Бъндеришкото Рибно ез, където имаше подобаваща навалица плажуващи и рибари. Последва слизане до х. "Вихрен" и мааане пеш до кръчмата на паркинга под Бъндерица, където любезни хора ни взеха към Банско с оферта да ни карат до София. На Банско уехме стоп мястото и след кратко махане ни взе кола за Неврокоп, където цъфнахме по ракиено време.

Фотки качих малко за който иска да позяпа. Такива ми ти работи за този хубав уикенд. Лека седмица на всички във форума! СНИМКИТЕ

Пон Юни 22, 2009 10:21 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
irina

Позяпах и твоите снимчоци....красотиика!
Пон Юни 22, 2009 10:33 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Kat

Ето и от мен няколко различни гледки от тоя маршрут:

Гледка към отраженията на Муратово езеро и бистротата му:

Минзухари се подават над леда на едно от горните Муратови езера:

Муратов връх се оглежда в едно от горните малки Спанополски езерца:

Остатък от езеро в Малко Спано поле:

Минзухари:

И специално за lilid, няколко камъни с дръжки около Спанополски чукар Very Happy

Поздрави!

Пон Юни 22, 2009 1:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
albena :-)

Kat, снимката с минзухарите и ледения "воал" е един път! Cool
Пон Юни 22, 2009 2:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vasil111

Местожителство: велинград

аз пък си харесах тая с меандрите по долу - удивителна снимка.....
Пон Юни 22, 2009 2:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
irina

Мммм, всички са много хубави!
Пон Юни 22, 2009 2:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Speedy

Да, тия с минзухарчетата и криволиците в Малко Спано поле и на мен ми харесват особено. А бе всички са хубавки! Cool

Пон Юни 22, 2009 2:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
elena

Местожителство: Г.ДЕЛЧЕВ

Мнение До спано поле. Отговорете с цитат
Всичко е прекрасно :да ходиш по маршрути, но и да се кефиш на снимките, които сте поместили .Напомнят на видяното преди време, но ако ходите по спано поле отново и аз съм свас Кате.

Вто Юни 23, 2009 11:06 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение AIM Адрес MSN Messenger
lilid

Местожителство: София

Kat написа:

И специално за lilid, няколко камъни с дръжки около Спанополски чукар Very Happy
Поздрави!

о, ама тия камъни с дръжките - еееееееееееееееее, супер си, помниш, и двамата помните!!! мерсиииииииииииииииииииииииииии

страхотни сте !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Сря Сеп 30, 2009 4:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.