Заврачица - Трещеник - по долината на Ропалица?
Другият месец планираме едно семейно Рилско ходене - Белмекен - Заврачица - Трещеник и се чудя, става ли за минаване тази пътека, която върви по долината на Ропалица - слизайки от Кайзеровия път, малко след моста? Помня , че преди 3-4 години, като вървяхме наобратно - от Грънчар към Заврачица, гледах на отсрещния склон, точно над Ропалица, че имаше нещо, приличащо на пътека, но не бях сигурен какво е, а и сякаш беше малко по-нагоре, а не досами реката.
Идеята ми е, да не въртим чак до Грънчар по Кайзеровия, минавали сме го, не е кой-знае какъв кеф с тоя обрасъл клек, а и след дългото вървене от Белмекен предния ден, да не мъча много дружината (10-ина души сме) с толкова обикаляне.
Въпросителните ми са:
- проходима ли е тази пътека?
- дали лесно ще се преджапа Ропалица (говорим за около 24.08 )?
- сивото обозначение на картата (BGMountains) , в което се включва малко преди водослива с Грънчарица и излиза на маркираната на Нехтеница - черен път ли е ?
- има ли нещо, което да ни притеснява по тази пътека и въобще - препоръчвате ли ми да пробвам този вариант?
Еха, не очаквах, че ще получа отговор, от човека, чийто пътеписи, основно за Стара планина, съм изчел в голямата им част и са послужили за база на много преходи.
Разгледах албума Ви, както винаги - изключително полезен с описанията към снимките.
За пътя от Белмекен до кантон Ропалица, по пътя на водохващането - нямам съмнение, че е проходим и за коли (джипове). На мен по-скоро питането ми беше за пътеката, която слиза в долината на Ропалица североизточно от Песоклива вапа, след моста на Кайзеровия път (идвайки от север). На картата е показано по-скоро като пътека, а не като черен път. Затова и питах за състоянието и ...
В албума видях интересна идея - за преход от Черна места към яз. Белмекен (през х.Смирненски). Когато правех плана за рилското ходене, исках задължително да извървим Белмекен - Заврачица, но се затрудних да измисля "завъртането", така че да можем да се върнем там, където сме оставили колите на тръгване. Затова реших от Заврачица да идем до Трещеник , от там да слезем на Якоруда (като преди това поне един ден отделим за езерата в района) и от Якоруда с обществен транспорт до Юндола и после до Белмекен за колите. Може би не е идеалното, но за 4 -5 дни толкова. Ако не бяхме по-големичка компания и с деца, може би щях да помисля сега от Трещеник да хванем този явно доста обзорен път на кантоните и да се върнем директно на язовира. Обаче си е доста ходене Трещеник - к.Ропалица - яз. Белмекен - предполагам, че едно 10 часа минимум ?
И последно питане, към pelitko: преходът от с. Черна места до х. Смирненски - имате ли спомен колко време Ви отне?
Вто Юли 09, 2019 12:46 pm
pelitko
Пътят от с. Черна Места до х. Куртово /Христо Смирненски/, където спах, е точно 3.30 мин. В бгмоунтайнс има и GPS-трак от ходенето.
http://bgmountains.org/bg/gps-routes/mountains/files/file/69
А за пътеката по Ропалица едва ли трябва да се тревожиш. На снимката се вижда, че долината е много широка и слабозалесена, затова едва ли ще имате някакви проблеми.
Вто Юли 09, 2019 1:52 pm
Yan4o
Мда, предполагах, че е така.
Благодаря много за инфото .
Вто Юли 09, 2019 1:59 pm
vaskoo
Пътеката в долната част на долината обикновено е обрасла с коприва и репей, но там вече се вижда кантона на каскадния път и имаш ориентир.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети