Регистриран на: 08 Юни 2018 Мнения: 7 Местожителство: Philippopolis
Легендите vs. Науката - анкетно проучване за имена в Пирин
Здравейте колеги, понастояще изучавам, че даже и завършвам висше образование по туризъм. За щастие имам възможност това да стане с дипломна работа.
Тя цели да изследва взаимоотношението на туристите с произхода на имена в Пирин планина. За целта съм съставил анкета, която желая да Ви представя и моля всеки който има желание и време да се включи в нея.
Анкетата ще Ви даде възможността да се запознаете с народни и научни произхода на имената на някои от най-известните върхове, езера и обекти в Пирин. Както и предоставя шанс да помогнете на много автори на пътеводители с избора на описание на съответните обекти.
Повечето от тия "легенди" са изфабрикувани по соца.
Какъв е смисъла тогава на тая анкета - да разберем дали туристите вярват на "фейк нюз" и да накараме авторите на пътеводители да ги тиражират ли?
_________________ Бутам след осмата бира
Сря Юни 19, 2019 9:09 pm
antani
dobrifin написа:
Интересно е синтезирано.
Успех!
Благодаря!
dido написа:
Повечето от тия "легенди" са изфабрикувани по соца.
Какъв е смисъла тогава на тая анкета - да разберем дали туристите вярват на "фейк нюз" и да накараме авторите на пътеводители да ги тиражират ли?
1. "да разберем дали туристите вярват на "фейк нюз"" - Да, би било любопитно дали това ги влече повече от другата гледна точка.
2. "..и да накараме авторите на пътеводители да ги тиражират ли?" - Никого няма да бъде принуден да ги вписва.
Интересно е как хората възприемат факти и "изфабрикувани по соца" легенди. Все пак на това се базира що-годе цялата дипломна работа.
Сря Юни 19, 2019 9:28 pm
tortomanin
Ще си позволя няколко забележки към анкетата.
Предполагам, всички са забелязали колко еднотипни са легендите. Ако чуеш една, може и да те хване за сърцето. Като чуеш всички, може и да ти писне.
Идеята да се измислят легенди с божества от няколко религии, от различни епохи, които си хвърлят пердах, изобщо не ми харесва. Намирисва на легендарна чалга.
Ако човек е екскурзовод, нищо не пречи да разкаже легендата и да даде сухите научни факти. Аз поне така бих направил.
Мнението ми е професионално изкривено, филолог съм.
Нед Юни 23, 2019 6:40 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3367 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Попълних анкетата и я изпратих, но към средата на попълването за малко да се откажа!
Според мен (а и според науката социология) би трябвало да има и отговори „Нито едно от посочените“ и „Всички посочени“.
Така направена, анкетата няма голям смисъл и е с предизвестени резултати, заключение от които би било трудно да се състави.
Някога много обичах да чета книгата „Митове и легенди за съзвездията“. Дори в строгата наука астрономия има място за легенди...
Как е възможно - поглеждайки към звездното небе и виждайки това:
(Снимка: Стефан Илиев, 09.10.2018 г., фотоапарат Сони а6000, f/5,6, 30 s, 24 mm, ISO 800)
(Снимка: Alan Dyer - cassiopeia-perseus-and-andromeda-sept-2011-35mm-5dii1.)
да не си представям едновременно и това:
(Картина: Giuseppe Cesari - ''Persey i Andromeda'' - 1592 г.)
(Картина: Titian - “Perseus and Andromeda” - 1559 г.)
(Картина: Emile Bin - “Perseus freeing Andromeda” - 1865 г.)
(Картина: Richard F. Lack - „Perseus and Andromeda'' - 1965 (1968) г.)
Митовете и легендите са вкоренени дълбоко в нас и няма да ни ги отнемат толкова лесно...
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Науката затова е наука, защото не се крепи на легенди. Гледайки звездото небе, никога не "виждам" цитираните снимки. Има легенди, добили по-голяма популярност. Може би само те могат да се цитират, наред с научните обяснения, по-скоро с комерсиална цел. Гърците например, са царе на това, да си изсмучат от пръстите туристическа атракция.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пон Юни 24, 2019 11:54 am
баир_будала
в резон с акетата ,
защо към първият въпрос няма три или повече възможни отговора
-----пп
оо ,
то и от феисбукът ,вече за дават първия в/с с повечко възможни опции
Последната промяна е направена от баир_будала на Вто Юли 02, 2019 6:04 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Юни 26, 2019 6:20 pm
ray
Хубав коментар, Стефане.
Последната промяна е направена от ray на Чет Юни 27, 2019 11:29 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Юни 26, 2019 10:43 pm
antani
tortomanin написа:
Предполагам, всички са забелязали колко еднотипни са легендите. Ако чуеш една, може и да те хване за сърцето. Като чуеш всички, може и да ти писне.
Със сигурност са доста еднотипни, особено в пълния им вариант. Има легенди, от които може да се извлекат имена на няколко обекта. Има и лица "Камен" и "Ница" напр. които ги има в поне 4 различни легенди. Да се чуди човек, коя е по-привлекателна и коя по-измислена.
баир_будала написа:
защо към първият въпрос няма три или повече възможни отговора
Стефан също зададе подобен въпрос и отговора е: понеже се опитвам да разбера, науката или легендата е по-привлекателна. Не И двете, не НИТО една от двете. Поради това са "ограничени" отговорите.
Коментар към Стефан: Лично аз се изумявам как човек, гледайки към звездите, колко креативен ум може да има за да излезнат прекрасните илюстрации и истории към тях. Слава на Бог, че ни е направил толкова способни.
Хубав коментар, Стефане. Но да ти отговоря на (реторичния) въпрос "Как е възможно - поглеждайки към звездното небе и виждайки това... да не си представям едновременно и това ...". Ами не само e напълно възможно, ами отдавна вече това е правилото. Просто защото отдавна вече не живеем на земята и под небето и нямаме очи и сетива за тях, а и (донякъде като следствие от това) все повече губим способността за преминаване от материята към формата (т.е. за правене на наука, изкуство и подобни глупости) и изобщо за мислене (било то научно, или митологично, което между другото ич не е по-лесно от научното). Живеем във времето на блестящата празнота, на комерса и почти чистото потребление на всичко и всички, т.е., за нас примерно циците са просто цици и кеф, а звесдите са някъв бляскав прахоляк, дето е по-добре да е разпределен в квадранти, квадрати и подобни тъпоъгълници...
Ами ето това е, например не изключвам възможността някой гледайки звездното небе да вижда цици! Други пък виждат звездното небе с много повече и по-големи звезди, че даже цветни, танцуващи и пеещи. На трети пък звездите им говоорели...
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Учителката ни по български език и литература в началното училище в мигове на умопомрачително раздразнение изричаше следното: «Какво ми спрягате глагола "гледам и не виждам"!». А аз се питах -- какъв глагол е пък това -- съставен, може би?
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Чет Юни 27, 2019 2:36 pm
ray
сори
до мислешт: Благодаря ти, че си обърнал цялата работа на майтап, наместо да ме наградиш с три дни форумен отпуск за просташки принос към форума. Извинения и на теб и на останалите прочели постинга - просто надписът зад бара и на моята кръчма гласи, че реалността е халюцинация предизвикана от липсата на алкохол, та понякога пиша големи глупости. Изтрих го вече.
до ведрин: .
Ведрине, съжалявам, че ще пропусна партито утре. Хубаво изкарване!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети