Взрив!? в Равничалското езеро
Дано да има друго обяснение, но според мен нещо лошо се е случило в Равничалското езеро.
В началото на юни бях в Белмекенския район . Слизайки по пътеката, идваща от язовира към хижата, ми направи впечатление мътната и кална вода в края на езерото. Пътеката е още в сняг и по нея на най-малко 50-60 метра са разхвърляни кални камъни, раздробени скали и много кал. Клекът около езерото на места направо липсва. Помислих да не е паднала лавина и да не е изтласкала кал и камъни, но оглеждайки се наоколо забелязах кални следи на много места.
Хижарят се беше качил преди няколко дни и каза, че според него преди месец-два е имало геоложки взрив в езерото. Силата му е била огромна, защото 3-4 метрова скала до езерото, просто я няма.
Ако наистина е така, мисля че трябва да се инициира геоложко проучване, а също така да се даде гласност , защото в активния сезон може да се случи трагедия.
http://titipopo.snimka.bg/daily/ravnichalsko-ezero.5154263
Последната промяна е направена от titipopo на Чет Юни 13, 2019 10:11 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Ти направо ме разби
И това дето хижаря го е казал, дали има сведения да се е случвало и преди някъде по нашите планини?
П.П Снимките не могат да се видят
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Чет Юни 13, 2019 8:58 pm
vaskoo
Много пияни бракониери.
Малоумни иманяри.
Тест на взрив, предназначен за продажба.
Някое от тия, че е далеч от всичко.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Чет Юни 13, 2019 9:51 pm
titipopo
Сега, надявам се да се отварят снимките. Взрив от бракониери е абсурдно. От снимките е видно, че взрива е много силен, плюс това водата още е студена и няма как да се събира рибата.
Чет Юни 13, 2019 10:16 pm
vaskoo
Предположенията ми са на база видяно по планини, гори, реки, язовири и прочие, из нашата чудна територия
Северните подстъпи на Рила раждат чудни герои като Чане, Галевите от Самоков, Галевите от Дупница.
От природните сили лавина, метеорит и смерч биха направили такова неща, следи от лавина няма и небесно тяло не изглежда да е падало.
А преди месец-два, взривът може да е бил изцяло снежен, геолозите правят едни типични траншеи.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Изглед от 16.04.2016 г. (снимката е и връзка към версия с по-висока разделителна способност):
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Пет Юни 14, 2019 2:07 am
Митак
Беше паднала лавина някъде в началото на февруари и е изплискала водата, заедно с леда над нея.
Пет Юни 14, 2019 7:40 am
vladofff
Re: Взрив!? в Равничалското езеро
titipopo написа:
…. защото в активния сезон може да се случи трагедия.
Белмекен=Кармадонское ущелье;
Равнивръшко езеро=предишното място на ледник Колка.
Ако е така, това ще е световно чудо...
Според мен теорията с взривовете е несъстоятелна. Най - вероятно малко по-голяма лавина е паднала и остъргала къде каквото е успяла. Вярно, по -рядко се случва, но все пак се случва. Ако някой си спомня, през 1997г пролетта, в Стара планина, като да беше април месец, валя много и тежък сняг. Нападаха страшни лавини, които, с периферията си само, пометоха наблизостоящи почти вековни дървета/това го видях лично в улеите на вр.Амбарица/. Тогава обаче, на никого не му хрумна да пише щуротии за взривове и какви ли не чудеса.
А на хижари и прочие подобни субекти не трябва да се вярва особено. Един такъв преди 20 г. разправяше, че в гаража на поделението на вр.Голям кадемлия имало … какво мислите... цял F-16, ан американ ориджинал...
Пет Юни 14, 2019 8:33 am
ray
Re: Взрив!? в Равничалското езеро
[quote="vladofff"]
titipopo написа:
…Ако някой си спомня, през 1997г пролетта, в Стара планина, .. Тогава обаче, на никого не му хрумна да пише щуротии за взривове и какви ли не чудеса.
А на хижари и прочие подобни субекти не трябва да се вярва особено. Един такъв преди 20 г. разправяше, че в гаража на поделението на вр.Голям кадемлия имало … какво мислите... цял F-16, ан американ ориджинал...
"Тогава обаче" хижарският усет за позитивна реклама и маркетинг не бе толкова развит .
А бе то и кви други работи се разправят за тоя район а и за другаде в стара кво имало ... лелейййй ... гратски легенди за планините
Пет Юни 14, 2019 9:29 am
pux
peca написа:
... дали има сведения да се е случвало и преди някъде по нашите планини?...
Случвало се е и преди, не е нещо ново! На това езеро имаше същия случай преди 20 и повече години - Шпанго беше хижар тогава . Знам и за други езера, които "гърмят" от време на време. Казват, че се събира газ под леда и когато налягането стане прекалено голямо се случва въпросното "чудо". Не съм се интересувал, обаче, дали има научна арументация и по-достоверна информация за това явление. За Горното Рибно езеро, Черното езеро, Мъртвото езеро също съм чувал за подобно нещо ...
Пет Юни 14, 2019 9:44 am
Митак
В конкретния случай беше лавина, насипаната снежна камара добре личеше, както и пътят, по който е паднала.
Като е натиснала тази маса в единия край на езерото, другият край направо е изригнал барабар с леда.
Пет Юни 14, 2019 10:03 am
Аспарух
Ето и от началото на март, на снимката не се вижда много добре, но зад хижата е осеяно с изхвърлени ледени блокове.
Да, най-вероятно е била лавина.
И аз го видях това в средата на март. Ето малко снимки от прехода, няколко от които са на въпросното "нещо" при езерото.
https://photos.app.goo.gl/RQM6KoVvUnQxKUfB9
Пет Юни 14, 2019 4:43 pm
vaskoo
Баси тъпотиите съм написал по-горе ... мога да кажа след видяното.
Товя обяснява насипаното дъно на езерото. Но ми е странно как се е стопил леда, че и снега.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети