Автор |
Съобщение |
Perpetuum
|
Трагедиите в Хималаите |
|
След поредната трагедия в Хималаите, и една година след трагедията (пак там)
с Боян Петров, се чувствам задължен да кажа следното:
При всичкото ми уважение към жертвите, трябва да споменем че тук не става дума
"за величието на непобедимия човешкия дух", а за мизерията на човека и неговите необосновани претенции за величие.
Боян имаше да изкачи още няколко върха, и сега са му останали точно толкова...
Но, както казват- за мъртвите или добро или нищо.
Когато преди няколко дни чух за българския алпинист, на път към Хималаите, си казах:
Следващият самоубиец!
Тези хора не трябва да се сочат за пример, а тъкмо обратното:
да се порицават и да се казва на всеслушание никой никога да не прави като тях.
Но най-голямата отговорност при тези зли инциденти носят спонсорите и медиите,
които подстрекават жертвите към смъртта.
/между другото, моят чичо Чавдар Петров Николов, беше алпинист и пещерняк.
От поредната пещера попадаше в болницата, оттам пак влизаше в следващата пещера и т.н.
Като оператор в документалното кино заснимаха изкачването на най-високите планински върхове в Европа.
Добре поне, че лекарите не му позволиха да стигне и остане завинаги някъде около самия Връх.
Почина от бъбреци на 34 години, като дори не успя да види дъщеря си./
Вечна им памет и нека Бог прости греховете им
PS Да не забравяме и за Христо Проданов. Поклон пред паметта му.
_________________ Който се е катерил нависоко, после ще трябва оттам да се спусне някак в ниското (възможно е и през глава надолу). Освен ако не е решил … да остане там горе, и да живее в небесата поне още 100 години заедно с орлите.
Последната промяна е направена от Perpetuum на Съб Май 18, 2019 12:51 pm; мнението е било променяно общо 3 пъти |
|
|
Пет Май 17, 2019 10:38 pm |
|
|
kaloyanv
|
|
|
|
Батко ти що не ходиш някъде да се праскаш, а занимаваш хора планинари с малумните ти съчинения. Ходи пиши по други форуми.
|
|
|
Пет Май 17, 2019 10:50 pm |
|
|
Perpetuum
|
"Великата китайска стена" |
|
За ония, които не схващат:
Една новела-притча на Франц Кафка се казва "Великата китайска стена"; в нея той поставя под съмнение истината (или мита) за стената. Според него така наречената "Велика" стена е нищо освен едно жалко човешко творение, която не е нито завършена, нито пък едно цяло парче; оборва и самото ѝ предназначение като абсурдно и неадекватно с действителността. Той е безнадежден скептик.
Препоръчвам Ви да прочетете тази новела.
_________________ Който се е катерил нависоко, после ще трябва оттам да се спусне някак в ниското (възможно е и през глава надолу). Освен ако не е решил … да остане там горе, и да живее в небесата поне още 100 години заедно с орлите. |
|
|
Пет Май 17, 2019 10:58 pm |
|
|
kaloyanv
|
|
|
|
Ще я прочета, но все пак желая да Ви отговоря с първия си пост отново, но не ми се цитира.
|
|
|
Пет Май 17, 2019 11:04 pm |
|
|
vaskoo
|
|
Пет Май 17, 2019 11:29 pm |
|
|
Perpetuum
|
Моята притча |
|
Летящият човек (притча)
Някакъв човек, доскоро напълно нормален и обикновен като всички останали, започнал да си въобразява че може да лети.
Другите му подвиквали- айде де, щом знаеш как, направи го!
И той скочил от високата скала долу...
/цитатът мой/
_________________ Който се е катерил нависоко, после ще трябва оттам да се спусне някак в ниското (възможно е и през глава надолу). Освен ако не е решил … да остане там горе, и да живее в небесата поне още 100 години заедно с орлите. |
|
|
Пет Май 17, 2019 11:54 pm |
|
|
mislesht
|
Re: Трагедиите в Хималаите |
|
|
|
.... и нека Бог прости греховете им |
На мен това ми е достатъчно за да НЕ чета останалото.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето. |
|
|
Съб Май 18, 2019 12:13 pm |
|
|
samy
|
Трагедиите в Хималаите |
|
Всеки си има собствена теория и мнение, не че това означава нещо за останалите. Пиша хей така приказка да става. По моему всички планинари ходят в планината за собствено удоволствие. Покрай любителите има и такива, които са превърнали това удоволствие в бизнес и препитание във всякакви форми. Имам предвид онези дето ходят да покоряват покрива на света. В миналото имаше и политика в тази дейност. Мен лично ме дразнят медиите,които по чисто бизнес правила под формата че ни информират ни проглушават ушите със всякакви драми. Когато някой не се върне от там дето никой не го е пращал има трагедия единствено за неговите близки. Несломимият човешки дух и героизмът са за други неща. Така мисля аз.
|
|
|
Пон Май 20, 2019 5:50 pm |
|
|
Perpetuum
|
Без коментар |
|
Извънредно съобщение: Български турист загина заради инцидент в планината Олимп
Най-големият грях на Боян Петров и другите е, че са изложили на смъртен риск Живота си.
Смъртта е наказание за прегрешенията. Ако бяхме безгрешни, щяхме да сме вечни и безсмъртни.
Преди кацането в Истанбул с турските авиолинии пилотът ни каза:
- Ако всичко върви според предвиденото, ще се приземим след 5 мин.
Това аз наричам преклонение пред Съдбата и Бога
_________________ Който се е катерил нависоко, после ще трябва оттам да се спусне някак в ниското (възможно е и през глава надолу). Освен ако не е решил … да остане там горе, и да живее в небесата поне още 100 години заедно с орлите.
Последната промяна е направена от Perpetuum на Вто Май 21, 2019 2:20 pm; мнението е било променяно общо 3 пъти |
|
|
Вто Май 21, 2019 10:47 am |
|
|
vladofff
|
|
Re: Без коментар |
|
|
|
Смъртта е наказание за прегрешенията. |
Не прекаляваш ли?
Какви прегрешения имаше онова бебе, което бе убито от Местан на пътя? Ревеше силно нощем ли, що ли?
|
|
|
Вто Май 21, 2019 11:20 am |
|
|
d_genov
|
|
Re: Без коментар |
|
|
|
Най-големият грях на Боян Петков и другите е, че са изложили на смъртен риск Живота си. |
Поне името му да беше написал правилно.
С тази тема някаква провокация ли се търси?
|
|
|
Вто Май 21, 2019 12:10 pm |
|
|
Perpetuum
|
С коментар |
|
Първородният грях е описан първоначално в Библията.
"Първородният грях в християнската теология е грехът, извършен от първия човек, чиито последици след това се предават на неговите потомци. Понятието „първороден грях“ и различното му разбиране стои в основата на християнското богословие и има по-малко значение в другите монотеистични религии – юдаизъм и ислям. Често по аналогия се използва като метафора в различни езикови области. "
Справка- УикипедиЯ
|
|
Вто Май 21, 2019 2:15 pm |
|
|
Даниел
|
|
|
|
Защо обръщате внимание на трол, аргументиращ се с библейски цитати?
|
|
|
Вто Май 21, 2019 3:45 pm |
|
|
vaskoo
|
|
|
Ти пък сега, тъкмо се настроих, че дядо Николай или някой подобен анатемосващ индивид се е регистрирал тук.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича |
|
|
Вто Май 21, 2019 3:50 pm |
|
|
samy
|
Трагедиите в Хималаите |
|
Като се намеси и религията с греховете стана забавно. Доразвийте темата,че да се посмея.
|
|
|
Вто Май 21, 2019 11:40 pm |
|
|
|