Местните хора заемат по-особено място в общуването с планините. Много често животът им е обвързан с тях по всевъзможни начини, за които някак по-малко се пише и говори.
Роден е през 1970 г. в селището Thame, на по-малко от 32 km по права линия от вр. Еверест. Земляци са с Тенсинг Норгей. Отраства всред многобройна челяд с един брат и шест сестри в къща само с едно помещение. Обмисля да стане монах и прекарва известно време в манастира Thame Dechen Chokhorling, но се отказва от това намерение. Според сведения от брат му, Lakpa Rita, започва работа като помощник-готвач в базовия лагер през 1992 г. Според други сведения става носач в експедиции към Еверест още на 12-годишна възраст, т.е. през 1982 г. Не е изключено дори да е участвал в някоя от българските експедиции през онези години...
За първи път се изкачва на Еверест 24-годишен. Оттогава насам има общо 24 изкачвания на връха, последните две от които -- през изминалата седмица. Днес той е човекът с най-голям брой изкачвания на Еверест. Възкачвал се е също на K2, Чо Ою, Манаслу, Анапурна и Лхоце.
За всяко изкачване на Еверест печели по около 10,000 USD. Има семейство с две деца в Катманду. Погрижил се е децата му да получат образование, което да им даде възможност за по-безопасна от планинарството професия.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Сря Май 22, 2019 3:03 pm
rumen radev
Чудесна идея!
Присещам се за бай Минчо Гърбелов. Роден е в село Смилян, на около 17км по права линия от връх Голям Перелик.
Не са земляци с Никола Тесла. По негови думи, подир овцете е от тринайсетгодишен. Не знам по колко печели, но мен ме спечели с мисълта: "Не трябва само да се радваме на хубавото, трябва (да) се радваме и на лошото".
Сря Май 22, 2019 6:42 pm
EXIIIT
Аз имам удоволствието да го познавам Бай Минчо /Гърбела/- давал съм му кучета от моите. Мъдър човек.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети