Щом веднъж си минал по тия места, няма начин да не се върнеш пак!
Живота си знае работата. Така се завъртяха нещата, че в събота пак се оказах там. За да се срещна с приятели от силната варненска туристическа диаспора, та и те да видят какво предлага района. Променливото и неустойчиво време обаче не беше на наша страна и затова не можахме заедно да направим това, което си бяхме наумили. Но все пак Петкановите водопади бяха разгледани и фотографирани, макар и набързо, под напора на устремно скапващото се време:
Но нека първо да ви питам това, което ме интересува, пък после ще разкажа къде бях. Въпроса ми е за реката на която са Петкановите водопади. В събота, при разговор с човек от парковата охрана, патрулираща в района, разбрах, че това е Дълбоката река. Същото твърди и Pelitko в описанието на един от маршрутите в неговия сайт:
Но Чорчопов на своята карта посочва, че река с такова наименование се намира в съседното дере:
Това се потвърждава и от руските топографски карти:
Та въпроса ми е – коя е Дълбоката река? По-скоро ме интересува, как се казва реката на Петкановите водопади?
А за моето ходене - неделно изкачване на вр. Ботев от х. Тъжа пак под напора на бързо влошаващото се време. Това е в 08:50. От никъде не се вижда и следа от облак. Пълна синева:
В 9:30 първи облачета плъзват по южните склонове към върха:
На слизане от върха, около 10:30, облачната лавина вече е "опряла" до ръба и всеки момент ще "прелее" на север:
Реших този път да сляза по коловата маркировка на кабела. Пардон, не реших, ами бях принуден. Поради това, че бях оставил колата на черния път малко над Паниците, на рида Заногата. На седлото между двете връхчета на Юрушка грамада изоставих туристическата колова маркировка и поех на юг. Коловете на кабела в тази мъгла ми дойдоха дюшеш:
Не бях слизал по Пирьова ливада, но, въпреки мъглата, ми хареса много. В долната си част този хребет се разтроява, тук е вр. Капаклията и паметника на незнайно кой:
От тук извира Капаклийска река. В съседното, западно дере, това между рида слизащ на юг от Параджика и рида Пирьова ливада, тече Селската река. При водослива си те дават началото на река Тунджа. А той се намира в дясно от двете полянки под формата на бъбреци:
Въпреки лошото време, което провали плановете за съвместно ходене с варненци по всички тези места в събота, все пак съм доволен. И с нетърпение очаквам следващата събота и неделя. Когато пак ще съм в Стара планина. Особенно при добрата синоптична прогноза, която дават за тези два дни.
Това е от мен, с нетърпение очаквам отговори на въпроса ми за Дълбоката река.
Бъдете здрави!
Вто Юни 17, 2014 6:34 pm
pelitko
Вто Юни 17, 2014 7:15 pm
Станислав
Коя е тази книга? Ако я има качена някъде, ще съм ти благодарен да споделиш линк.
Вто Юни 17, 2014 10:30 pm
pelitko
Книгата е Връх Русалка и хижа Тъжа на Чорчопов. На имейла съм Ви пратил линк към сканираната книга.
Сря Юни 18, 2014 11:47 am
Plamen К
Re: Дълбоката река
Станислав написа:
mislesht написа:
Щом веднъж си минал по тия места, няма начин да не се върнеш пак!
Но Чорчопов на своята карта посочва, че река с такова наименование се намира в съседното дере:
Бъдете здрави!
Тази черно бяла схема на масив Триглав е чертана от един опитен турист и маркировач от Казанлък, казва се Христо Ангелов, като за картата той е написал в долния десен ъгъл, че: "Използвани са схеми на Георги Чорчопов 1.5 - 14 ...1999г."
И само предполагам, че при означаването на Дълбоката река /според калоферци/ се е чудил дали надписването на две реки с името "Дълбока река", няма да обърка ползващите картата. Но защо не е надписал "тъжанската" Дълбока река, като Рахманица не знам. Може би защото ще се получи разминаване с топокартите. Все се каня да питам Хр. Ангелов точно това, като го срещна. Иначе и служителите от Централен Балкан, когато говорят за "Дълбоката река" уточняват, че това наименование се ползва от тъжанци и калоферци за две различни реки.
А местният калоферски пастир бай Мирчо /или Мирко/ нарича потока Петканова вода с името Чемерчица, което съвпада с описания от Чорчопов "Чемериков дол".
И сега забелязах нещо друго интересно! От завоя на пътя /т.39 - Сованлъкът/ тръгва пътека към скалния феномен Пиростията /38/, слиза надолу до някакъв скален мост /37/, слиза още по надолу, пресича река Тъжа и излиза по другия бряг под вр. Малка Козя стена, чак до Пенчовско пръскало. Виждал съм сякаш тази пътека /тясно пътче/ от отсрещния скат в късна есен, когато листата на дърветата не я крият. Би било интересно да се проходи. Има я обозначена на картата на бг маунтийнс до водослива на река Тъжа с Кадемлийско дере.
Сря Юни 18, 2014 5:31 pm
pelitko
Грешката е моя. Книгата е на Живко Радучев. Объркването с реките става, защото някои от жителите на с. Тъжа наричан река Рахманица с името Дълбоката река. Това неправилно наименование на река Рахманица е попаднало в някоя карта и оттам се е разпространило и по другите карти. Ако Ви прави впечатление на схемата на Чорчопов река с име Рахманица изобщо няма. Реката северно от посочената на схемата като Дълбока река си няма име. Ако приемем за вярна схемата на Чорчопов тогава къде е река Рахманица и как се нарича реката северно от посочената на схемата като Дълбоката река?
Сря Юни 18, 2014 7:06 pm
Станислав
10х
Благодаря и на двама ви за поясненията. Наименованията се "наместиха".
Дълбоки реки, вади, водопади. Няма оправия. Ми то там не напразно му викат Тъжански джендем. Да си кажа и аз моето мнение.
На повечето карти Дълбоката река я дават между Седлювец и Бозалък тепе. За да кръстиш една река Дълбока, то трябва или тя наистина да си е дълбока, или долината й да е такава. За нея и двете неща са в сила. На пролет когато се топят снеговете реката трудно се преминава, а за дълбочината на долината й е достатъчно само на GOOGLE EARTH да се погледне. Може местните да й казват по друг начин, може да е старо наименование, но според мен това си е Дълбоката река.
За другата в горната си част вообще не изглежда така. Долината й е разлята, а и вода няма чак толкова много през годината. В най-долния си край вече е голяма вярно. Там може да й казват Дълбоката. Ама пак местни наименования сигурно.
Интересното е, че Чорчопов е приел Дълбоката река за тази в която се вливат Пенчовска и Петканова, а същевременно в картните листи които вървят заедно с неговото описание като Дълбоката е нанесена другата.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети