|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
mikesli
|
хижа Чумерна |
|
Хижа Чумерна от около месец има нов хижар - отец Петър. Отидете и вижте! Ние бяхме там в събота. Човекът ни посрещна, настани ни, благослови ни пътя и храната. Интересно и различно преживяване
Условичта в хижата са много добри. Стаи с 2-3 легла, парно, подменена дограма, чисто е. Предлагат се храна и напитки, не е проблем да сготвите ваша.
До хижата се стига от Твърдица за 4-5 часа, Мийковци 3-4 часа, х.Буковец 2 часа, Агликина поляна 6-7 часа. Става и с кола, има асфалт до горе. Само последните 2 км има малко дупки.
|
|
|
Пон Окт 22, 2012 10:46 am |
|
 |
meco puh
Регистриран на: 18 Яну 2011 Мнения: 1865 Местожителство: обл.Разград |
|
Re: хижа Чумерна |
|
 |
 |
...До хижата се стига от Твърдица за 4-5 часа, Мийковци 3-4 часа, х.Буковец 2 часа, Агликина поляна 6-7 часа. Става и с кола, има асфалт до горе. Само последните 2 км има малко дупки. |
Асфалтиран ли е пътя скоро от разклона от главния път, Елена Твърдица, че преди година и половина, след като се отделих от главния път до х.Чумерна се видях в чудо? А с моята "баба ЛАДА" карам в горите.
_________________ Kom Emine 1987
Kom Emine 2011
Ком Емине 2013 на седем десет без седем
Балкана символ на цял полуостров |
|
|
Пон Окт 22, 2012 2:17 pm |
|
 |
mikesli
|
|
 |
 |
 |
 |
...До хижата се стига от Твърдица за 4-5 часа, Мийковци 3-4 часа, х.Буковец 2 часа, Агликина поляна 6-7 часа. Става и с кола, има асфалт до горе. Само последните 2 км има малко дупки. |
Асфалтиран ли е пътя скоро от разклона от главния път, Елена Твърдица, че преди година и половина, след като се отделих от главния път до х.Чумерна се видях в чудо? А с моята "баба ЛАДА" карам в горите. |
Проходът Твърдица-Елена се ремонтира основно / изправяне на участъци, разширяване, преасфалтиране. До месец ББ ще реже лентата. От билото за Шешкинград-Боров Дол преди година преасфалтираха лошите участъци. От Циганска поляна до хижата /последните 2 км./ има забележки но внимателно се пренинава със всякаква кола.
|
|
|
Пон Окт 22, 2012 2:51 pm |
|
 |
meco puh
|
|
 |
 |
...Проходът Твърдица-Елена се ремонтира основно / изправяне на участъци, разширяване, преасфалтиране. До месец ББ ще реже лентата. От билото за Шешкинград-Боров Дол преди година преасфалтираха лошите участъци. От Циганска поляна до хижата /последните 2 км./ има забележки но внимателно се пренинава със всякаква кола. |
Като завършат или асфалтират от Елена до х.Буковец, ще отида да видя, че останах с мерак за походче от Чумерна до Котел, миналата година след Ком Емине.
Kom Emine 2011
|
|
Пон Окт 22, 2012 3:29 pm |
|
 |
kdragov
|
|
|
|
Аз лично с моята кола нямах проблеми при пътуването. Проходимо е. Новия хижар е страхотен. Условията са добри като за хижа. Ако е хубаво времето мисля да отскоча за 1-2 дни по първи ноември, хем сина ще е във ваканция..
Последната промяна е направена от kdragov на Вто Яну 15, 2013 4:19 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Пет Окт 26, 2012 9:34 pm |
|
 |
Green 65
Регистриран на: 10 Окт 2010 Мнения: 89 Местожителство: Стара Загора |
|
|
|
Бяхме там последните дни на месец септември. Отец Петър е наистина перфектен, хижата в добро състояние. Шосето от юг почти на 90% е с нов асфалт /Твърдица-х Буковец/. От север се прави трябва до Нова година да е готово. Слязохме сетне на село Мийковци от север/ няма и 3 часа/. Хубаво място е Елено-Твърдишка Стара планина. 
|
|
|
Съб Окт 27, 2012 3:17 pm |
|
 |
Fabio
|
|
|
|
Oooo, много е хубаво наистина, пътят е вече по-добър, по-леко е. И хижата с хижаря са перфектни - какво повече да искаш, не се отива там за лукс-условия, а да се пораздвижи човек и да усети природата, дъх да поеме - за спане все ще се издържи някак една вечер, нали леглата ни иначе са чудесни, ама я няма природата до нас... 
Последната промяна е направена от Fabio на Чет Яну 17, 2013 6:17 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Пон Ное 05, 2012 12:00 am |
|
 |
t.hristov
|
|
|
|
Ако някой се интересува от актуална информация за х.Чумерна, моля да не се притеснява да пита
Прохода Твърдица-Елена от южната страна 17км до билото е готов на 100% -нов асвалт, маркировка, мантинели и знаци.
От север прохода е 26км до билото, като последния 1км преди билото все още се работи, няма асвалт ала се минава.
Официално прохода Елена-Твърдица е още затворен, но може да се преминава и няма проблеми.
От билото на изток тръгва 11км асвалтов път, от който проблемни са последните 2км стръмно изкачване с изровен на места асвалт и камъни. Въпреки това на хижата има много автотуристи, преобладаващите автомобили там са с варненска, бургаска и ямболска регистрация
По приятният пешеходен маршрут, оставяте си колата пред Горския дом и след него в ляво по маркираната пътека за 1,30ч сте на х.Чумерна. Има табели и колова маркировка, няма да се объркате никъде...
На хижата има всякакви удобства -отец Петър ще Ви окаже необходимото съдействие, ще се почувствате като у дома си
Посрещането и най-вече изпращането ще Ви изненада приятно. Втори такъв хижар като отец Петър няма в Стара Планина
Цените са народни -спане 11 / 12лв в стаи 2,3,4 легла има и апартаменти 45лв.
При желание и хубаво време може да се качите до вр.Чумерна за 25мин, на който има военна база. Гледките от върха са впечатляващи, на север се виждат яз.Йовковци и В.Търново.
Последната промяна е направена от t.hristov на Съб Ное 10, 2012 11:48 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Пет Ное 09, 2012 8:05 pm |
|
 |
mikesli
|
|
|
 |
 |
По приятният пешеходен маршрут, оставяте си колата пред Горския дом и след него в ляво по маркираната пътека за 1,30ч сте на х.Чумерна. Има табели и колова маркировка, няма да се объркате никъде...
|
По добре си оставете колите в Мийковци или Твърдица. И от двете места пътеките са добри и за няколко часа сте горе. Лично аз предпочитам от Агликина Поляна, по Ком Емине /всъщност наобратно/ нали ми е тръпка още 
|
|
|
Пет Ное 09, 2012 9:19 pm |
|
 |
meco puh
|
|
|
 |
 |
...По добре си оставете колите в Мийковци или Твърдица. И от двете места пътеките са добри и за няколко часа сте горе. Лично аз предпочитам от Агликина Поляна, по Ком Емине /всъщност наобратно/ нали ми е тръпка още  |
Моля, ако някой знае, да ми каже, има ли автобуси до това село Мийковци. Знам, че от там има пътека (немаркирана) направо за х.Чумерна, без отбиване в х.Буковец. . По нея съм минавал мнооого-много отдавна. Много се отдалечавам по асфалта от с.Буйновци.
Kom Emine 2011
|
|
Пет Ное 09, 2012 10:54 pm |
|
 |
ferdi_mruvkata
|
|
|
|
тая хижа си е цял спа хотел :0
_________________ Not All Who Wander Are Lost |
|
|
Съб Ное 10, 2012 12:14 am |
|
 |
mikesli
|
|
|
 |
 |
 |
 |
...По добре си оставете колите в Мийковци или Твърдица. И от двете места пътеките са добри и за няколко часа сте горе. Лично аз предпочитам от Агликина Поляна, по Ком Емине /всъщност наобратно/ нали ми е тръпка още  |
Моля, ако някой знае, да ми каже, има ли автобуси до това село Мийковци. Знам, че от там има пътека (немаркирана) направо за х.Чумерна, без отбиване в х.Буковец. . По нея съм минавал мнооого-много отдавна. Много се отдалечавам по асфалта от с.Буйновци. |
`
Мечо, пътеката е маркирана, но в по-горната си част. До там трябва да се оцелят 2-3 кръстопътя. Обади се, ако искаш. Автобуси за Мийковци има от гр. Елена: http://www.elena.bg/guide/bus.htm
Преди да влезе в селото, слизаш от автобуса и продължаваш нагоре по реката. Всъщност има пътека. която тръгва от източния край на селото. По нея не съм минавал, само видях разклонрнието от Е3 на около час от хижата.
|
|
|
Съб Ное 10, 2012 10:15 am |
|
 |
mikesli
|
|
Чет Ное 29, 2012 3:53 pm |
|
 |
meco puh
|
|
Чет Ное 29, 2012 4:20 pm |
|
 |
НИКОЛАЙ Т.
|
|
|
Спокойно Мечо,не се пали,не го затварят а го отварят.Той беше затворен 12 години и най-после дойде и неговия ред. Да ви е честит. 
|
|
|
Чет Ное 29, 2012 5:05 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|