с. Мартиново - заслон Мартиница
Оставихме колата до водослива на реките Найденица и Расточка малко след един обратен завой на асфалтовия път за бившето МОК Хр. Михайлов: http://www.kade.si/#map=18/2538612.73/5374325.09/0
Качихме се до заслон Мартиница лежерно, за да разгледаме околността, да си починем и естествено да си направим мини банкет.
Малко снимки от разходката: https://photos.app.goo.gl/XbTy4buFV8TDb6N46 Ако не се виждат, надписите към снимките се появяват след натискане на бутона "i" в горния десен ъгъл на екрана.
Малко допълнителни данни за прехода:
Заслон Острова (ако това действително е заслон, защото на първо четене, аз такъв не видях) се намира на остров насред р. Найденица и представлява комплекс от две постройки:
Навес с барбекю или по-скоро навес за барбекюто, до който има чешма
Освен това зад барбекюто да е заслон?! Имаше много хора там и не ми беше удобно да се завирам сред тях и да снимам много много.
Беседка до навеса с барбекюто
Маршрутът към заслони Мартиница може да се смята за маркиран отчасти със самоделни табели от този тип:
както и със стрелки и кръгчета с електриков зелено-жълт спрей от този тип
Маркировката далеч не покрива всички възможни места, на които човек се замисля накъде да върви.
Заслон Мартиница отвътре
Заслон Мартиница II (5-6 места в спалното помещение на тавана)
Водоизточникът до заслоните:
И едно подходящо място за палатки, намиращо се на 110 м. в посока север-североизток от заслон Мартиница II
Вто Авг 21, 2018 11:46 am
t.hristov
Интересен преход с добре поддържани заслони и хубаво време.
Живи и Здрави Бъдете!
Вто Авг 21, 2018 12:38 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3376 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Re: с. Мартиново - заслон Мартиница
ivailo.hr написа:
...
Заслон Острова (ако това действително е заслон, защото на първо четене, аз такъв не видях) се намира на остров насред р. Найденица и представлява комплекс от две постройки:
Навес с барбекю или по-скоро навес за барбекюто, до който има чешма
Освен това зад барбекюто да е заслон?! Имаше много хора там и не ми беше удобно да се завирам сред тях и да снимам много много.
ЗАСЛО̀Н
1. ...
2. Лека постройка, навес и под., която служи за подслон, за прикритие. — През лятото трябва да се правят обикновени леки постройки — заслони, които предпазват овцете от дъжд, вятър и силен пек. Г. Ралчев, ДМЖ, 25. За няколко часа Димо обходи пазарищата за бурета, люлките и въртележките, циркаджийските шарени шатри и заслони. Г. Манов, КД, 71. Хубава е Витоша .. Построени са малки плажове, заслони против дъжд, подкрепителни пунктове, хубави чешми. Л. Мелнишки, ПП, 11-12. Сега е лесно да се ходи на Черни връх. Качваш се на автобуса от Лозенец, слизаш в Драгалевци, оттам по лифта като птица кацваш над стария заслон. Ст. Станчев, ПЯС, 37. — Лутал съм се и аз кажи-речи посред бял ден край второто от Седемте езера, без да мога да намеря стария заслон. Е, 1981, бр. 4, 3.
3. ...
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Вто Авг 21, 2018 2:34 pm
tzezko
всьо равно
Заслон е навес, който служи за подслон. Ама някои го използват и за други цели. Както и ловджийските чакала, всъщност.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети