Моля споделете опита ви с горните модели машинки - отзиви и проблеми.
_________________ Бутам след осмата бира
Пет Май 08, 2015 5:44 pm
dido
Да метна малко отзиви и за тази машинка.
С две думи - съжалявам, че смених стария си 60CSx за това недоразумение.
Преимуществата му не са много, ще ги изброя ей тук, на 2-3 реда. За разлика от недоклатените му страни, които сигурно ще покрият доста страници:
- Бърз е с векторните карти.
- Разбира от множество гпс-карти, качени като img-та в папката /Garmin
Нед Май 10, 2015 11:41 pm
dido
Недостатъци:
- стартира супер-бавно. Изглежда, че от Гармин са маскирали фазата на слушане на сателити със стартовия екран, за да ви покаже позиция веднага, когато изкара картата. Само дето това веднага може да се случи след 2-3 минути, или след 20 секунди - според колко отдавна сте го изключили. По време на тези 2-3 минути гледате само стартовия надпис без да можете да достъпите машинката ...
- тъпото парче забива по потресаващ начин ако се самоизключи заради слаби батерии (доста рядко по следния сценарий). След смяна на батериите и пуск вади стартовия надпис и ... дотам - няколко минути няма никой. Копчето за спиране не работи. След принудително спиране/вадене на батериите, стартира ОК, но ... изненада - картата ви я няма !!! Вътрешната памет също не е достъпна, т.е. при опит за запис на точка вади - Error accessing Database. Както се оказа по-късно, всеки опит да ползвате машинката в това състояние, води до загуба на данни! Нищо не остава никъде, вкл точки, трак-лог и т.н. Това състояние се "лекува" след втори рестарт и вадене на батериите. Това магически "вади" изчезналата карта.
- можете да настроите машинката да записва всеки ден трак-лога в паметта. За нещастие обаче - само във вътрешната, която може и да не е достъпна заради горния проблем. Записът на външната microSD е безвъзвратно изгубен с 60 CSx.
- батериите - ах тези батерии! Батери-метъра измерва капацитета на NiMH батерии едно към гьотере. Абсолютно неточен и въобще не е ясно колко време ще ви откара текущия комплект. Вади аларма за слаби батерии при 2/4 черти, които стават 3/4 и се връщат обратно, и така 2 дни работа ... Няма оправия с това освен да си записвате отработените часове в тетрадката.
- изглежда машинката да е много по-чувствителна на полуизтощени батерии спрямо 60-ката.
- консумацията на ток е сериозна и ... както писах горе - непредсказуема. С 60-ката карах по 3 дни, с това чудо пряко сили изкарвам по 2 ...
- маркирането и последващата редакция на waypoint е pain-in-the-ass. Маркирате, после селектирате, после десен бутон и едит на точката, отдето можете да смените икона или текст. За точка с усреднени координати - да не говорим ...
- навигация към точка по права. Пуска се ок, но ... как се спира режима на навигация? ("Stop Navigation ... " в 60-ката)
- триъгълният курсор за текуща позиция - ненужно огромен е!
- дисплеят - може и да е с висока резолюция, но е потресаващо тъмен. Настройката не е експоненциална, а по-скоро линейна. Виждате осезаема промяна в осветеността от 75% нагоре. Под 50% е неизползваем, особено в условия с висок контраст, когато очите ви са се акомодирали към силна светлина. Примерно - в кола, светло небе, гледате машинката в сянка. Еми - не виждате нищо на дисплея. Съответно навън многопикселната transflective-матрицата въобще не отразява достатъчно външна светлина и отново се нуждаете от солидно количество подсветка (разбирай батерии).
... ще допълня с още по-натам. За финал - мнението ми е, че тази машинка е едно невероятно недоразумение и огромна крачка назад спрямо 10 години по-стария 60CSx. Това -първо откъм надеждност, -второ, като лекота на ползуваемост.
Пон Май 11, 2015 12:00 am
t.hristov
Моите впечатления за модела 64S са предимно положителни. Недостатък в началото е липсата на подробно ръководство за потребителя за 64S, ала подробното ръководство на 62S решава повечето въпроси и проблеми.
Живота на батериите е около 16 часа -зависи от тяхното състояние и марка. В менюто има опция за избор на типа батерии.
-при мен никога не е забивал след самоизключване поради паднали батерии.
-за опцията за мерене за батерии съм съгласен с Дидо
-за намаляне на консумацията съм го настроил да изключва дисплея след 2 мин
-при навигиране към точка се спира чрез натискане на бутон Find и избиране опция за спиране на навигирането
При изключена система Glonass, по-бавно позиционира и греши с 7-8 м
Пон Май 11, 2015 1:06 pm
igurbev
dido написа:
Недостатъци:
....
Малее! . (Да ти пратя и едно Суунто да напишеш ревю?)
Не съм пипал 64-а, но все пак дяволът не би могъл да е толкова черен. Например 2 дена живот на батериите е съвсем прилично, а и има "батери сейф" мод, какъвто нямаше в 60-ката.
Бавното лоадване в началото веряотно е свързано и с размера на качените карти. (пробва ли без карта колко ще се забави, ако си търси сателите, празната памет не би трябвало да влияе на скоростта).
Проблемът със забиването е или софтуерен, който ще фикснат скоро или самото ти устройство има дефект- на мен не ми се е случавало нищо подобно с 62.
Ей тука има описани разни трикове и комбинации от бутони за критични ситуации: https://garmingpsmap.wikispaces.com/Miscellaneous
Пон Май 11, 2015 3:42 pm
dido
Още един недостатък - късата каишка е махната от комплекта на машинката. Лекува се срещу 12 лева от garmin.bg - секция аксесоари.
igurbev написа:
...
Дефектът е ясно на какво се дължи. Ако аз им пишех софтуера, нямаше да го има. Явно обаче ще трябва да се живее с това ...
Последната промяна е направена от dido на Пон Май 11, 2015 9:47 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Май 11, 2015 9:45 pm
t.hristov
Като проблем -при силно каменист релеф картата започва да се върти ту в една, ту в другата посока.
При избрана ориенация на картата -нагоре.
Това с въртенето ми го направи само веднъж на Витоша преди з.Синята стрела...
Пон Май 11, 2015 10:08 pm
tribaleo
Имам 64s от месец, но реално вчера и днес го изпробвах за 1ви път с лека разходка от Паниците до х.Рай. Смятам, че машинката е почти перфектна, не знам какво повече може да иска човек от такъв уред. Това ми е първият гпс и не знам, какво не му харесва колегата. 9 часа ползване само една черта надоло на алкални батерии, зарежда за около 15-20 секунди и на всякъде по пътя сигналът беше на максимум. Подробно упътване има в интернет, каквато е политиката на почти всички фирми вече. Никакво забиване и никакви проблеми с каквото и да е. Не съм опитвал да записвам трак на външна памет, но не мисля че ще ми се и наложи, вътрешната е повече от достатъчна. Държа дисплея намален до край и се вижда перфектно и на слънце и на сянка. Триъгълният курсор е голям когато е и голямо разглежданото разтояние, което е напълно нормално. 3 осевият компас првви всичко още по елементарно. Бих казал, че негативите казани от колегата са напълно безпочвени, дори имам леки съмнения за достоверноста на информацията, ако наистина е така значи просто притежава дефектен такъв или някакво менте(хаха). Единственият минус според мен е прекалено нежната изработка на корпуса (от 10 мин леко потриване по една връв на раницата ми се захаби), мисля че туристическите уреди трябва са са доста по-корави. Този проблем реших, като си поръчах калъф, така че не е болка за умиране.
Последната промяна е направена от tribaleo на Нед Май 24, 2015 10:02 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Май 24, 2015 9:50 pm
dido
Като хванеш в ръце 60 CSx и се поразходиш с двата под ръка 7-8 години, ще разбереш за какво говори и иска колегата
Нед Май 24, 2015 10:02 pm
tribaleo
Няма да има нужда, намерих всичко което ми трябва .Както казах и казаното от колегата не отговаря на истината дори и 1/5 от него. edit : пиша от телефона и не видях че си ти , под "колегата" визирах теб с това мнение
Нед Май 24, 2015 10:04 pm
dido
За това е форума - да се споделят впечатления.
Дотук твоето първо впечатление от първия ти сериозен GPS, след първото ти ходене си е просто първо твое впечатление и то слабо ме интересува.
Другояче казано - не се опитвай да оценяваш моята истина, щото не гледаш нещата от моята камбанария, ОК?
Нед Май 24, 2015 10:19 pm
tribaleo
Виж няма нищо лошо да имаш мнение, лошото е, когато това мнение не е обективно. Нека обобщим:
1.Оказа се, че има подробно ръководство просто не си потърсил
2.Оказа се, че зарежда бързо(за мен 15-20 секунди е бързо)
3.Оказа се, че е повече от елементарно да спреш навигирането. (интересно как не си разбрал, а имаш 7-8 години опит с предходен модел)
4.Така и не се разбра при наличието на толко много памет каква е целта да се записва трак на външен носител.
5.Явно само твоят забива.
6.Консумацията на ток, явно е описаната от производителя.
7.Не стана ясно как така не вижаш нищо на дисплея.
Нищо лично, просто хората четат това и е редно да се говори истината.
edit: моят е с версия 3.90
Нед Май 24, 2015 10:33 pm
dido
tribaleo написа:
Виж няма нищо лошо да имаш мнение, лошото е, когато това мнение не е обективно. Нека обобщим:
1.Оказа се, че има подробно ръководство просто не си потърсил
2.Оказа се, че зарежда бързо(за мен 15-20 секунди е бързо)
3.Оказа се, че е повече от елементарно да спреш навигирането. (интересно как не си разбрал, а имаш 7-8 години опит с предходен модел)
4.Така и не се разбра при наличието на толко много памет каква е целта да се записва трак на външен носител.
5.Явно само твоят забива.
6.Консумацията на ток, явно е описаната от производителя.
7.Не стана ясно как така не вижаш нищо на дисплея.
Нищо лично, просто хората четат това и е редно да се говори истината.
edit: моят е с версия 3.90
Тцтц, както ти казах - ниска ти е камбанарията, очевидно и в прекия, и в преносния смисъл.
Лошо начало. Започвайки от точка едно, не знам дали си струва коментарите надолу, но все пак - отговори, за последен път в тази тема:
1. Ръководство не съм търсил - не знам отде ти хрумна, че съм го правил.
2. Бавното зареждане - над 2 мин - става, когато машинката архивира дневния трак от предишния ден. Ако в този момент падне батерията, губиш всички логнати данни един ден назад без опция за възстановяване. Проблемът не би съществувал, ако се ползваше външна памет с логване по алгоритъма на 60CSx. Дори без логване, стартъпа на 60-ката става за около 5 сек. 5 сек << 15-20 сек <<< 2 мин, ОК?
3. Елементарно е разбира се. Спирането на навигирането в 60 става през контекстно меню в страницата за навигиране. Логично, нали? В 64 става през менюто Find .... Виждаш ли разликата. А разлика в логиката?
4. Отговорих ти в точка 2.
5. Възможно е само моя да забива. Но не е явно.
6. Напълно съм съгласен с тебе. Небето е синьо. Ако се зачетеш малко по-внимателно - горе говоря за дефект в измерването на капацитета на батерията. Измерване на капацитет на батерия != консумация на ток. Да пускам ли помощни линкове, да ти се изясни какво е капацитет, ток, напрежение?
7. Написал съм го съвсем ясно, очевидно ти е трудно да разбереш думите. В условия с голям контраст, да речем в кола и ярък ден навън, ако очите са акомодирани към силната дневна светлина, машинката е сложена на сянка в купето, дори при 50% беклайт дисплея е субективно тъмен и трудно се разчита информацията. При 60CSx този проблем го нямаше.
Нед Май 24, 2015 11:10 pm
tribaleo
Добре. ръководство има, това с външната памет е проектоситуация....20 секунди са много...забиването ясно...батериите ясно....дисплея пак проектоситуация....като цяло май си бил прекалено привързан и доволен от 60-тката. Мисля че точка едно и три са показателни, че мнението ти е повече от пресилено. Само факта, че човек като мен с туристически гпс от месец...е чел подробното ръководство, което го нямало??? И знае как да се оправи в точка 3. е показателен. Ситуации много наистина, но това е машинка, която взимаш да ти служи а не да разиграваш и търсиш ситуации в които няма да може да го прави.Честно казано не знам и до колко е адекватно да се използва точно този приемник в автомобил и да се стигне до примера от т.7.
Нед Май 24, 2015 11:43 pm
dido
tribaleo написа:
Добре. ръководство има, това с външната памет е проектоситуация....20 секунди са много...забиването ясно...батериите ясно....дисплея пак проектоситуация....като цяло май си бил прекалено привързан и доволен от 60-тката. Мисля че точка едно и три са показателни, че мнението ти е повече от пресилено. Само факта, че човек като мен с туристически гпс от месец...е чел подробното ръководство, което го нямало??? И знае как да се оправи в точка 3. е показателен. Ситуации много наистина, но това е машинка, която взимаш да ти служи а не да разиграваш и търсиш ситуации в които няма да може да го прави.Честно казано не знам и до колко е адекватно да се използва точно този приемник в автомобил и да се стигне до примера от т.7.
Виж, давам ти още малко сламки, за да излезеш от самообъркването, в което си затънал до шия.
Забележките за "подробното ръководство, което го нямало ???" ги е дал потребител "krasy", не аз. "Консумацията на ток, явно описана от производителя на 16 часа", ги дава отново потребител "krasy", не аз. Да слагаш съответно чужди думи в моята уста е съвършено неучтиво от твоя страна, което предполагам има за цел единствено да ме обиди въпреки изричните форумни правила. Правила, които всички ние тук спазваме откакто съществува форума.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5Следваща
Страница 1 от 5
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети