Здравейте, за другата седмица с едно приятелче обмисляме едно походче, обаче тъй като не сме ходили там имам нужда от Вашата помощ и съвети.
Маршрута, който ми се върти в главата е следния:х.Вихрен-Муратов връх и от там все по билото през двата безименни до Гергица, пак до безимен и спускане до синанишка порта-х.Синаница.Там мисля да разпънем палатки някъде в околията на хижата, и да изкачим и в.Синаница.На другия ден мисля да си подсечем всички върхове, по синята маркировка.
Въпросите ми са:От Муратов до Синанишка порта по билото въобще възможно ли е, смисъл да не са някакви зъбери и триони, и да се оплезим там.Ще вземем и няколко девойки с нас, които ходят рядко, и такива екстремни работи не са за тях.Възможно ли е палаткуването около хижата, или някъде около езерото?
От коя страна е по добре да изкачим в.Синаница?
https://drive.google.com/open?id=0B7v2u6ACQOziR3VsRG1tU2xwZUE
Сря Юли 19, 2017 6:48 pm
Yan4o
Муратов не знам от къде планирате да го качвате, но доколкото аз знам (не съм го качвал) - най-лесно е от към Бъндеришка порта. Ако смятате от северната страна, от към Овинати, мисля че има доста тегав участък там и не е за хора без опит или със страх от пропасти.
После може билно да се върви, предполагам, ама си е камънак и нагоре-надолу, не знам какво ще спечелите. Но ако ви харесва...
За Синаница - най-често го качват от Синанишка порта, но има варианти и от хижата, като е добре някой да ви покаже пътеките, да не се зачукате по някой сипей или стръмнина.
Ако идеята да минавате по билото до Синаница (до портата) е за да не повтаряте една и съща пътека в двете посоки, аз лично бих направил връщането покрай връх Гергийца (северозападно), Гергийските езера, Влахини езера и да изляза на Преслапа под Вихрен. Но това с уговорката, че може да се ориентирате по немаркирани пътеки и предния ден сте успели да огледате района от горе. И имате помощно средство за всеки случай - като влошаване на времето и видимостта. Затова подчертавам - НЕ ПРЕПОРЪЧВАМ, само давам идея, а всеки да си преценява възможностите.
Палатки съм виждал на Синаница, но май си бяха на хижата. Малко по-встрани, в храсталака се разпъваха и други, но е най-добре да питате по телефона как стои въпросът, да няма изненади.
Чет Юли 20, 2017 1:17 pm
Тодор
Муратов връх най-лесно се катери от към Бъндеришка (Муратова) порта за около 20 минути. Синаница най-лесно се изкачва от Синанишка порта. Вариантът от към хижата не е за хора, които ходят рядко.
Чет Юли 20, 2017 5:18 pm
vlado1987
Да, мислим да го качим през Бъндеришка порта.
Правилно сте разбрали за идеята за кръгов маршрут.
Покрай езерата ми се струва, че много ще удължим ходенето, което може да не е по силите на девойките.За ориентиране ще ползваме карта, а в екстремни ситуации ще се допитаме до ГПС-а.
Основния проблем ми е придвижването по билото.Но май на място ще преценяваме, като качим Муратов ще видим каква е обстановката и ще решим.
Чет Юли 20, 2017 7:30 pm
dido
Re: Хижа Вихрен-Хижа Синаница
vlado1987 написа:
Въпросите ми са:От Муратов до Синанишка порта по билото въобще възможно ли е, смисъл да не са някакви зъбери и триони, и да се оплезим там.Ще вземем и няколко девойки с нас, които ходят рядко, и такива екстремни работи не са за тях.Възможно ли е палаткуването около хижата, или някъде около езерото?
От коя страна е по добре да изкачим в.Синаница?
https://drive.google.com/open?id=0B7v2u6ACQOziR3VsRG1tU2xwZUE
Няма зъбери и триони по онова било.
Смесица от камънак, скалички, трева и хвойна е. Хвойната затруднява най-много движението всъщност...
_________________ Бутам след осмата бира
Чет Юли 20, 2017 8:03 pm
vlado1987
Супер, надявам се, че ще може да се промъкнем.
Звъняхме на хижаря, нещо се намръщи, като споменахме палатки до хижата.
Явно ще се търси место около хижата, или до езерото.
Чет Юли 20, 2017 11:16 pm
Vodenicharskim
Здравейте,
И аз планирам подобен маршрут след седмица с нощувка на Синаница.
Питах хижаря по телефона за палатките - каза че има негови палатки, за които се заплаща по 12 лв на човек.
Палатките били триместни и доколкото разбрах, ако сме двама, трябва да платим цялата палатка.
Някой бил ли е скоро на хижата да даде малко актуална информация?
Чет Авг 17, 2017 9:00 am
dido
Наскоро излезе информация за официално позволение за ограничено палаткуване около хижите в Пирин.
Не е ясно доколко е истина - можеш да питаш деректората на парка за детайли.
_________________ Бутам след осмата бира
Чет Авг 17, 2017 10:48 am
neillmakoli
Vodenicharskim написа:
Здравейте,
Питах хижаря по телефона за палатките - каза че има негови палатки, за които се заплаща по 12 лв на човек.
Палатките били триместни и доколкото разбрах, ако сме двама, трябва да платим цялата палатка.
Хаха, ми то в чужбина на хижа може да ти излезне по-евтино...
Егати и ценоразписа за палаткаЧ
Чет Авг 17, 2017 9:51 pm
Vodenicharskim
neillmakoli написа:
Vodenicharskim написа:
Здравейте,
Хаха, ми то в чужбина на хижа може да ти излезне по-евтино...
Егати и ценоразписа за палаткаЧ
12лв майната му - ще се преживее. Аз лично предпочитам да си опъна моята палатка, ако иска хижаря ще му платя някаква такса там, да си нямаме проблеми, та затова реших да питам тук, яко някой е ходил скоро да сподели актуална информация...
Иначе изчетох наредбите - по 10 палатки са резрешени около хижите, иначе ако те спипат глоба 50-100лв на човек, което си е доста солено.
Пет Авг 18, 2017 9:08 am
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3384 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Vodenicharskim написа:
..., ако иска хижаря ще му платя някаква такса там, да си нямаме проблеми, ...
Не ги учете така! Това е все едно даване на рекет!
Чувалуването не е забранено в националните паркове, така че може да се нощува на поляната източно от хижата.
Най-хубавото място с гледка към върховете, звездите, Луната и изгрева е източно от паметника на Ташко Вълчев:
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пет Авг 18, 2017 10:49 am
Vodenicharskim
stefan_iliev38 написа:
Vodenicharskim написа:
..., ако иска хижаря ще му платя някаква такса там, да си нямаме проблеми, ...
Не ги учете така! Това е все едно даване на рекет!
Чувалуването не е забранено в националните паркове, така че може да се нощува на поляната източно от хижата.
Най-хубавото място с гледка към върховете, звездите, Луната и изгрева е източно от паметника на Ташко Вълчев:
Пет Авг 18, 2017 11:55 am
vladofff
stefan_iliev38 написа:
Чувалуването не е забранено в националните паркове.
Ама ти наистина ли си вярваш в това което си снесъл?
Пет Авг 18, 2017 12:35 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3384 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
vladofff написа:
stefan_iliev38 написа:
Чувалуването не е забранено в националните паркове.
Ама ти наистина ли си вярваш в това което си снесъл?
Не е важното дали си вярвам. Важното е, че съм питал лично директора на национален парк "Рила", както и лично началникът на рейнджърите на национален парк "Централен Балкан", които бяха единодушни - чувалуването не е бивакуване и не е забранено в зоните за туризъм в националните паркове. Ако нещата са се променили за 2 години или в национален парк "Пирин" е по-различно - моля сподели, като подкрепиш думите си с нормативни аргументи.
Супер, надявам се, че ще може да се промъкнем.
Звъняхме на хижаря, нещо се намръщи, като споменахме палатки до хижата.
Явно ще се търси место около хижата, или до езерото.
Ходих миналата седмица. Палатките около хижата са от хижата. Да изкачвате Синаница от хижата по ръба с раници (и девойки), зарежете! Качете се до портата, скрийте раниците някъде в камънака и идете до върха по фотоапарати (час, час и нещо в едната посока).
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети