|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
vlado1987
|
|
Хижа Вихрен-Хижа Синаница |
|
Здравейте, за другата седмица с едно приятелче обмисляме едно походче, обаче тъй като не сме ходили там имам нужда от Вашата помощ и съвети.
Маршрута, който ми се върти в главата е следния:х.Вихрен-Муратов връх и от там все по билото през двата безименни до Гергица, пак до безимен и спускане до синанишка порта-х.Синаница.Там мисля да разпънем палатки някъде в околията на хижата, и да изкачим и в.Синаница.На другия ден мисля да си подсечем всички върхове, по синята маркировка.
Въпросите ми са:От Муратов до Синанишка порта по билото въобще възможно ли е, смисъл да не са някакви зъбери и триони, и да се оплезим там.Ще вземем и няколко девойки с нас, които ходят рядко, и такива екстремни работи не са за тях.Възможно ли е палаткуването около хижата, или някъде около езерото?
От коя страна е по добре да изкачим в.Синаница?
https://drive.google.com/open?id=0B7v2u6ACQOziR3VsRG1tU2xwZUE
|
|
|
Сря Юли 19, 2017 6:48 pm |
|
 |
Yan4o
|
|
|
Муратов не знам от къде планирате да го качвате, но доколкото аз знам (не съм го качвал) - най-лесно е от към Бъндеришка порта. Ако смятате от северната страна, от към Овинати, мисля че има доста тегав участък там и не е за хора без опит или със страх от пропасти.
После може билно да се върви, предполагам, ама си е камънак и нагоре-надолу, не знам какво ще спечелите. Но ако ви харесва...
За Синаница - най-често го качват от Синанишка порта, но има варианти и от хижата, като е добре някой да ви покаже пътеките, да не се зачукате по някой сипей или стръмнина.
Ако идеята да минавате по билото до Синаница (до портата) е за да не повтаряте една и съща пътека в двете посоки, аз лично бих направил връщането покрай връх Гергийца (северозападно), Гергийските езера, Влахини езера и да изляза на Преслапа под Вихрен. Но това с уговорката, че може да се ориентирате по немаркирани пътеки и предния ден сте успели да огледате района от горе. И имате помощно средство за всеки случай - като влошаване на времето и видимостта. Затова подчертавам - НЕ ПРЕПОРЪЧВАМ, само давам идея, а всеки да си преценява възможностите.
Палатки съм виждал на Синаница, но май си бяха на хижата. Малко по-встрани, в храсталака се разпъваха и други, но е най-добре да питате по телефона как стои въпросът, да няма изненади.
|
|
|
Чет Юли 20, 2017 1:17 pm |
|
 |
Тодор
|
|
|
Муратов връх най-лесно се катери от към Бъндеришка (Муратова) порта за около 20 минути. Синаница най-лесно се изкачва от Синанишка порта. Вариантът от към хижата не е за хора, които ходят рядко.
|
|
|
Чет Юли 20, 2017 5:18 pm |
|
 |
vlado1987
|
|
|
|
Да, мислим да го качим през Бъндеришка порта.
Правилно сте разбрали за идеята за кръгов маршрут.
Покрай езерата ми се струва, че много ще удължим ходенето, което може да не е по силите на девойките.За ориентиране ще ползваме карта, а в екстремни ситуации ще се допитаме до ГПС-а.
Основния проблем ми е придвижването по билото.Но май на място ще преценяваме, като качим Муратов ще видим каква е обстановката и ще решим.
|
|
|
Чет Юли 20, 2017 7:30 pm |
|
 |
dido
|
|
Re: Хижа Вихрен-Хижа Синаница |
|
 |
 |
Въпросите ми са:От Муратов до Синанишка порта по билото въобще възможно ли е, смисъл да не са някакви зъбери и триони, и да се оплезим там.Ще вземем и няколко девойки с нас, които ходят рядко, и такива екстремни работи не са за тях.Възможно ли е палаткуването около хижата, или някъде около езерото?
От коя страна е по добре да изкачим в.Синаница?
https://drive.google.com/open?id=0B7v2u6ACQOziR3VsRG1tU2xwZUE |
Няма зъбери и триони по онова било.
Смесица от камънак, скалички, трева и хвойна е. Хвойната затруднява най-много движението всъщност...
_________________ Бутам след осмата бира  |
|
|
Чет Юли 20, 2017 8:03 pm |
 |
 |
vlado1987
|
|
|
|
Супер, надявам се, че ще може да се промъкнем.
Звъняхме на хижаря, нещо се намръщи, като споменахме палатки до хижата.
Явно ще се търси место около хижата, или до езерото.
|
|
|
Чет Юли 20, 2017 11:16 pm |
|
 |
Vodenicharskim
|
|
|
Здравейте,
И аз планирам подобен маршрут след седмица с нощувка на Синаница.
Питах хижаря по телефона за палатките - каза че има негови палатки, за които се заплаща по 12 лв на човек.
Палатките били триместни и доколкото разбрах, ако сме двама, трябва да платим цялата палатка.
Някой бил ли е скоро на хижата да даде малко актуална информация?
|
|
|
Чет Авг 17, 2017 9:00 am |
|
 |
dido
|
|
|
|
Наскоро излезе информация за официално позволение за ограничено палаткуване около хижите в Пирин.
Не е ясно доколко е истина - можеш да питаш деректората на парка за детайли.
_________________ Бутам след осмата бира  |
|
|
Чет Авг 17, 2017 10:48 am |
 |
 |
neillmakoli
|
|
|
 |
 |
Здравейте,
Питах хижаря по телефона за палатките - каза че има негови палатки, за които се заплаща по 12 лв на човек.
Палатките били триместни и доколкото разбрах, ако сме двама, трябва да платим цялата палатка.
Някой бил ли е скоро на хижата да даде малко актуална информация? |
Хаха, ми то в чужбина на хижа може да ти излезне по-евтино...
Егати и ценоразписа за палаткаЧ 
|
|
|
Чет Авг 17, 2017 9:51 pm |
|
 |
Vodenicharskim
|
|
|
 |
 |
 |
 |
Здравейте,
Някой бил ли е скоро на хижата да даде малко актуална информация? |
Хаха, ми то в чужбина на хижа може да ти излезне по-евтино...
Егати и ценоразписа за палаткаЧ  |
12лв майната му - ще се преживее. Аз лично предпочитам да си опъна моята палатка, ако иска хижаря ще му платя някаква такса там, да си нямаме проблеми, та затова реших да питам тук, яко някой е ходил скоро да сподели актуална информация...
Иначе изчетох наредбите - по 10 палатки са резрешени около хижите, иначе ако те спипат глоба 50-100лв на човек, което си е доста солено.
|
|
|
Пет Авг 18, 2017 9:08 am |
|
 |
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3437 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
|
|
 |
 |
..., ако иска хижаря ще му платя някаква такса там, да си нямаме проблеми, ... |
Не ги учете така! Това е все едно даване на рекет!
Чувалуването не е забранено в националните паркове, така че може да се нощува на поляната източно от хижата.
Най-хубавото място с гледка към върховете, звездите, Луната и изгрева е източно от паметника на Ташко Вълчев:
http://www.kade.si/#map=19/2600921.23/5120980.71/0
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
|
|
|
Пет Авг 18, 2017 10:49 am |
|
 |
Vodenicharskim
|
|
|
 |
 |
 |
 |
..., ако иска хижаря ще му платя някаква такса там, да си нямаме проблеми, ... |
Не ги учете така! Това е все едно даване на рекет!
Чувалуването не е забранено в националните паркове, така че може да се нощува на поляната източно от хижата.
Най-хубавото място с гледка към върховете, звездите, Луната и изгрева е източно от паметника на Ташко Вълчев:
http://www.kade.si/#map=19/2600921.23/5120980.71/0
И това е опция - ще преценим на място то е ясно
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват! |
|
|
|
Пет Авг 18, 2017 11:55 am |
|
 |
vladofff
|
|
|
|
 |
 |
Чувалуването не е забранено в националните паркове.
|
Ама ти наистина ли си вярваш в това което си снесъл?
|
|
|
Пет Авг 18, 2017 12:35 pm |
|
 |
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3437 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
Чувалуването не е забранено в националните паркове.
|
Ама ти наистина ли си вярваш в това което си снесъл? |
Не е важното дали си вярвам. Важното е, че съм питал лично директора на национален парк "Рила", както и лично началникът на рейнджърите на национален парк "Централен Балкан", които бяха единодушни - чувалуването не е бивакуване и не е забранено в зоните за туризъм в националните паркове. Ако нещата са се променили за 2 години или в национален парк "Пирин" е по-различно - моля сподели, като подкрепиш думите си с нормативни аргументи.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
|
|
|
Пет Авг 18, 2017 4:00 pm |
|
 |
mislesht
|
|
|
 |
 |
Супер, надявам се, че ще може да се промъкнем.
Звъняхме на хижаря, нещо се намръщи, като споменахме палатки до хижата.
Явно ще се търси место около хижата, или до езерото. |
Ходих миналата седмица. Палатките около хижата са от хижата. Да изкачвате Синаница от хижата по ръба с раници (и девойки), зарежете! Качете се до портата, скрийте раниците някъде в камънака и идете до върха по фотоапарати (час, час и нещо в едната посока).
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето. |
|
|
Пет Авг 18, 2017 4:34 pm |
 |
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|