Автор |
Съобщение |
planinar_36
|
|
МОЛЯ ЗА СЪВЕТ! |
|
Здравейте, въпроса ми е към опитните планинари, моля за съвет
Мои познати унгарци искат да посетят Пирин и са избрали следния маршрут за първия ден - х Вихрен - Муратов връх - връх Синаница / от Синаница ще искат да се тръгне към Тевно езеро през Спано поле/ изкачване на връх Каменица и спане на заслон Тевно езеро.
Аз лично съм правил този маршрут, но за два дни. Та, въпроса ми е - възможно ли е за ЕДИН ДЕН да се направи този преход, какво бихте ме посъветвали да им предложа, ако е прекалено изтощаващ
Благодаря предварително на отзовалите се
|
|
|
Съб Юли 27, 2019 10:16 pm |
|
|
ray
|
|
|
|
В планината много работи са възможни, но не за всеки. Интересно ще е после да кажеш дали са успяли да го вземат тоя машрут и за колко.
Последната промяна е направена от ray на Пон Юли 29, 2019 9:08 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Нед Юли 28, 2019 12:01 am |
|
|
peca
|
|
|
това от Синаница до Тевно е добре за един ден, ама и Каменица трябва да са във форма и то много добра 9-10ч. сериозно ходене с не големи почивки и със сигурност ще си е нещо маратонско, а има какво да се види по маршрута.
Да поспреш на Превалските на Жабешките езера за чайче , готино си е, и ако го минат за ден със сигурност няма да усетят много Пирина, просто едно скоростно минаване.
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс |
|
|
Нед Юли 28, 2019 8:36 am |
|
|
planinar_36
|
|
МОЛЯ ЗА СЪВЕТ! |
|
Здравей, Пеца, благодря за отговора
Помогна ми да реша, какво да ги посъветвам
|
|
|
Нед Юли 28, 2019 10:36 am |
|
|
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3369 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
Re: МОЛЯ ЗА СЪВЕТ! |
|
|
|
Здравейте, въпроса ми е към опитните планинари, моля за съвет
Мои познати унгарци искат да посетят Пирин и са избрали следния маршрут за първия ден - х Вихрен - Муратов връх - връх Синаница / от Синаница ще искат да се тръгне към Тевно езеро през Спано поле/ изкачване на връх Каменица и спане на заслон Тевно езеро.
Аз лично съм правил този маршрут, но за два дни. Та, въпроса ми е - възможно ли е за ЕДИН ДЕН да се направи този преход, какво бихте ме посъветвали да им предложа, ако е прекалено изтощаващ
Благодаря предварително на отзовалите се |
Щом са унгарци, трябва да се възползват максимално от престоя си в България и да не пестят сили. От сън спомен няма, както гласи поговорката!
Преходът е възможен за 1 денонощие, ако се тръгне много рано от х."Вихрен". Връх Синаница ще се качи от Синанишка порта без раници, връх Каменища - също без раници. Дори и да се замръкне на слизане - пак ще имат време да се наспят в заслон-хижа "Тевно езеро". Ако няма време за Каменица - поне Момин двор биха качили. А ако за следващия ден маршрутът им е по-лек - още по-добре.
Какъв им е целият им маршрут?
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
|
|
|
Нед Юли 28, 2019 11:38 am |
|
|
planinar_36
|
|
|
|
Здравей,
Маршрута е следния
ден 1 - х Вихрен - връх Синаница - връх Каменица - заслон Тевно езеро
ден 2 - Тевно езеро - х Вихрен
ден 3 - връх Вихрен - връх Кутело - Кончето и обратно на х Вихрен и заминаване
Според мен - 1 ден трябва още, но те ще си решат, искам да им представя най пълан картина за маршрута
|
|
|
Нед Юли 28, 2019 11:55 am |
|
|
Liubitel
|
|
|
Имайте предвид че има режим за качване на коли до х.Вихрен, влезе от сила от 28,07,19 - между 8.00 и 16.00 пътят до хижата е затворен.
_________________ Всичко е възможно. |
|
|
Нед Юли 28, 2019 2:16 pm |
|
|
peca
|
|
|
Според мен няма смисъл първият ден такъв гърч, при наличие на слаб втори.
Ако първият стигнат до Тевно, спокойно на вторият ранно тръгване 6ч. с малко багаж( останалият на заслона) правят Каменица връщат се 3,30ч.
и после през Тепиците пак ще са на Вихрен следобед. Така е много по разпределено времето в първите 2 дни, иначе първият убийство, вторият 5-6ч. без кой знае каква положителна денивилация.
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс |
|
|
Нед Юли 28, 2019 4:34 pm |
|
|
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3369 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
|
|
А защо не:
Ден 1 - хижа "Бъндерица" - Джамджиев ръб - връх Вихрен - Премката - връх Кутело - Кончето - връх Кутело - Казаните - хижа "Бъндерица".
Ден 2 - хижа "Вихрен" - Башлийска порта - Типиците - Мозговишка порта - Тевно езеро - без багаж до връх Каменица - заслон-хижа "Тевно езеро".
Ден 3 - Тевно езеро - Мозговишка порта - Превалска порта - Чаирски езера - заслон "Спано поле" - Синанишка порта - без багаж връх Синаница - Синанишка порта - (връх Гергийца) - Бъндеришка порта - без багаж Муратов връх - Бъндеришка порта - Муратово езеро - хижа "Вихрен".
Или:
Ден 3 - Тевно езеро - Кралевдворска лява порта - Кралевдворски (Самодивски) езера - Попово езеро - връх Джано - Попово езеро - Дженгалска порта - Валявишки езера - хижа "Демяница" - Василашки езера - Тодорини езера - Тодорин връх без багаж - Жабешкото езеро - хижа "Вихрен".
Варианти има много.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
|
|
|
Нед Юли 28, 2019 5:45 pm |
|
|
peca
|
|
|
Вторият вариянт на 3тия ден ме напълни
Иначе другото просто е наобратно
|
|
Нед Юли 28, 2019 7:04 pm |
|
|
planinar_36
|
|
|
|
Благодаря за съветите и предложенията
Решено е