Въпрос: Връх ли е и има ли си име?
Здравейте,
Днес на слизане от Каменица (страхотен е! но не за него ми е думата) отскочих до един връх, за който не мога да намеря информация. Не е отбелязан на картата на Пирин, която ползвам. Става въпрос за върха намиращ се на билото между Каменица и Яловарника, покрай който слиза пътеката за хижа Бъндерица. Височината му трябва да е около 2600м. Тъй като не бях изкачвал върховете от този район, отдолу първоначално се зачудих дали не виждам някой от по-малките каменици. Ето малко снимки..
Върхът е похлупен от облаците рано сутринта (този в средата на снимката, да не мажа по нея):
Тук е в по-близък план, но от склона към Мозговица, откъдето не изглежда толкова внушителен (вдясно на снимката):
Та на слизане от Каменица скокнах до него, защото подозирах, че ще ми открие по-добра видимост и за двете долини на запад, които не можах да видя идеално нито от Каменишка Кукла, нито от Каменица! Не останах излъган:
Тук с езерото под него:
Снимка в по-близък план при слизане:
И така, има ли си име и за връх ли се води въобще? Подозирам, че въпросът "връх ли е?" не е лесен. Гледайки върхове наоколо като Бегова Капа и Беговишки Превал обаче, някакси очаквам и този да е отбелязан. Но не би..
Няма име това връхче. Н. Колев в една от книжките си го нарича Беговишка чучка, НО подчертава, че това си е название за собствена употреба един вид и не предлага така да се казва.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети