Въпрос за Типицкия циркус
Здравейте,
замислям еднодневна разходка от х. Дамяница през Типицките езера, вр. Типиц, Василашките езера и обратно до хижа Дамяница. По картата виждам, че се минава през камънак и морени. Питането ми е дали слизането от вр. Типиц на север към Вислашката река и маркирано и трудно за деца. Изглежда доста стръмно. Морените/камъните големи ли са или по скоро малки. Ще носим и деца в самари, ще има такива, които сами ще се движат, та ако някой е минавал от там, ще съм благодарен ако сподели и снимков материал или линк към дръг пост.
Въпрос за Типицкия циркус
Минавал съм преди 5 години, но не мисля че има промени. По удачно е да се тръгне от хижата покрай реката - не е маркирано, но се спестява доста и ще видите възможностите на групата. Около Рибно Василашко езеро се движите по маркираната пътека. Малко преди Горно Василашко езеро на равен участък тя започва да се изкачва надясно, а направо е немаркирана пътека за езерото. Заобикаляте го отдясно и в южния край започва изкачването към Тевно Василашко езеро по каменист улей със средно големи камъни. Има пирамидки по него и тревисти участъци. От северния край на езерото заобикаляте на изток и след това на югоизток между клека към горните две езера. Тук-там има пирамидки, но при хубаво време не е проблем, че няма пътека. Камъните вече са по-малки и има тревисти участъци. Най-трудно е изкачването към превала между Типиците - стръмен сипей и трябват щеки. Изобщо целия маршрут е за щеки. От превала се спускате по тревист склон до Горно Типицко езеро без пътека, но то се вижда. От северния край се спускате без пътека на изток и леко на югоизток между клекови гнезда към изтока на Долно Типицко езеро или до самото езеро - тук е тревист участък и има видимост. Слиза се по изтока на езерото и внимавате за 2-3 пирамидки, които указват началото на пътеката в клека. Тя е широка, не е маркирана и излиза на маркираната пътека в долината. На e-mail мога да пратя няколко снимки, че са само на компютъра. Маршрута е красив, но не съм сигурен, че е за малки деца.
Нед Юли 24, 2016 11:54 am
dido
Re: Въпрос за Типицкия циркус
ronkata,
това минаване как точно си го представяш, че има 101 начина да се направи?
ronkata написа:
Питането ми е дали слизането от вр. Типиц на север към Вислашката река и маркирано и трудно за деца.
... и за 101-те начина, не бих ти препоръчал да си разхождаш хлапето в самар из пиринския камънак. То така или иначе нищо няма да разбере от цялата работа докато не върже 7-8 лазарника
_________________ Бутам след осмата бира
Пон Юли 25, 2016 12:51 am
ronkata
Благодаря на dido i Rich за информацията. Вчера все пак поразтъпкахме костите. От х. Демяница следахме жълто-синята маркировка срещу течението на река Демяница. На кол от зимна маркировка 26 свихме в дясно и се заехме със стръмно искачване първоначално по поляна, после през клек и накрая през морени стигнахме до Долно Типицко езеро. Силите на групата бяха до тук. Беше обаче страхотно местенце за почивка на тялото, душата и очите. Върнахме се по същия път.
Иначе всички деца от 4 години нагоре се справиха сами с трудния маршрут и дори смея да твърдя, че им беше забавно и интерсно. За малките, които основно бяха носени (с известни изключения) езерото беше определено най-интересната част.
Изобщо този район си е доста див и страшно красив. Скоро ще пусна някоя снимка, да подкрепя твърденията си
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети