Автор |
Съобщение |
Speedy
Регистриран на: 29 Ное 2006 Мнения: 2551 Местожителство: Неврокопъ |
|
До Тевно езеро и назад |
|
Няколко години не бях се изкачвал към Тевно езеро по долината на р. Демяница, наричана в горното си течение Валявица. По-често правя обратното. Слизам по нея – посока Тодорова орница, тъй като наклонът е умерен и щадящ ставите.
През миналата година камионния път от Тодорова орница до х. „Демяница“ претърпя реконструкция. В резултат по-високите леки автомобили без проблем отиват до м. Долна Демяница, до малко над Демянишка поляна. А това позволява безпроблемното провеждане на еднодневен набег до Тевно езеро и връщане на изходна позиция. Решихме с приятелите да направим именно това.
Доста рано сутринта вече пиехме кафе и чай на х. „Демяница“, а скоро след това крачехме по пътеката към Тиаците. Под Голямата страна връхлетях върху една усойница. За късмет бе доловила вибрациите на тракането на щеките ми и бързо се изнасяше от пътеката, така че избегнахме сблъсъка. Само я изгледахме как се завира в тревите и храсталака. Доста тлъста беше.
Тиаците? Мочурливо място, дъно на някогашно езеро, където пътеката се разделя: към Валявишките езера и към Превалските езера. Прекрасна е гледката към вр. Валявишки чукар.
Оттук поехме към Превалските езера. А там гледки също красиви. Коя от коя по-хубави!
Тук пренебрегнахме „магистралата“ – някогашния винарски път, към Мозговишка порта. Захванахме пътеката към Превала. Целта на удължаването на маршрута бе да видим Чаирските езера. А също и Преваските езера отвисоко.
След което поехме към Мозговишка порта. И оттам към м. Белемето с гледките към Каменица и Тевно езеро – черешката на тортата, основната цел на мероприятието.
Слънцето жулеше здраво. Небето се бе оцъклило, поради което водата на езерото имаше необикновен цвят – тевно син!
Около 2 часа се кефихме на гледките докато хапвахме и пийвахме, след което настана време за връщане. За да не бъде скучно решихме да минем през Валявишкия циркус.
Поехме към премката между Валявишки чукар и кота 2722 (наричана от туристите Момин двор).
А оттам към (Голямото) Валявишко/то/ езеро. Доста камъни строшихме докато достигнем бреговете му. Пътьом огледахме 3-те затлачни „езера“ южно от него.
Трябва да кажа, че тази година е твърде суха. Ненормално ниско е нивото на водата за това време на годината. При оттока на Валявишкото езеро хванахме маркираната пътека. Последната бе доста осрана от пасящите в района крави. Един сух клон успя да раздере панталона ми та станах уязвим за усойнците.
Надолу почти нищо интересно. Единствено омайна панорама към величествения трог на р. Валявица с Валявишки чукар и Мозговишка порта.
Комарите на Демяница се бяха напекли и активизирали, но взехме мерки и пораженията не бяха големи. За финал погълнахме по един спиртосан буламач – бира, и поехме към дома.
_________________ Пирин - географски и етимологичен речник
Пирин - пътеводител |
|
|
Чет Юли 21, 2016 11:46 pm |
|
|
mislesht
|
|
|
Хубаво си е било времето, то угодия няма! Я виж какви хубави снимки са станали.
Той панталона и без това нямаше да те отърве от змия. Новия го правиш от вътрешни гуми на камион и си готов .
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето. |
|
|
Пет Юли 22, 2016 1:50 pm |
|
|
Пчелата Жужа
|
|
|
|
Speedy, на теб, като на ветеран във форума, специално ти благодаря, че не се високомериш и си си направил труда да подготвиш този пътепис за нас. Разказът е много приятен и снимките са прекрасни.
|
|
|
Пет Юли 22, 2016 2:32 pm |
|
|
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3384 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
Re: До Тевно езеро и назад |
|
|
|
...
Слънцето жулеше здраво. Небето се бе оцъклило, поради което водата на езерото имаше необикновен цвят – тевно син!
...
...
... |
Тук стилът ми напомни за пътеписите на Иван Вазов...
А какви са тези колчета и върви на снимката?
|
|
Пет Юли 22, 2016 6:07 pm |
|
|
Speedy
|
|
|
Митко, Ружа... Благодаря за хубавите думи. Радвам се, че са ви харесали снимките и написаното.
Стефане. Това с колчетата и въжетата не е новост. За конете направено. Иначе съм много далеч от Вазов. Де да можех и аз като него
Пирин - пътеводител |
|
|
Пет Юли 22, 2016 7:19 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Чудесни жежки юлски снимки, благодаря за споделянето!
Сменил си фотото, май?
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Вто Юли 26, 2016 7:04 pm |
|
|
Speedy
|
|
Сря Юли 27, 2016 10:30 pm |
|
|
аngel
|
|
|
|
Speedy, поздравления за хубавото ходене, вече става и за един ден значи Много красива е върволицата от малки басейнчета по потока оттичащ се от горното Чаирско езеро към долината под него, и другого голямо Чаирско в съседната долина, дето никой не ходи.
|
|
|
Чет Юли 28, 2016 12:55 am |
|
|
BateBorko
|
|
|
Хубава разходка, добри снимки. Малки ми идват, но добре са станали.
Досега не съм срещал змия в Пирин, за разлика от Централния Балкан.
Ниското ниво на водата не ме радва, турбинките трудно ще работят през есента.
Поздрави!
|
|
|
Пет Авг 05, 2016 1:52 pm |
|
|
Митак
|
|
|
|
На два пъти съм виждал усойница точно до х. Вихрен, веднъж на входа на паркинга и веднъж в тревата над чешмата отпред.
|
|
|
Пет Авг 05, 2016 2:16 pm |
|
|
Pagane
|
Speedy . |
|
Тази чудесна разходка както си я описал все по маркирани пътеки ли става или само с ГПС и познания ?
|
|
|
Пет Авг 05, 2016 3:21 pm |
|
|
Speedy
|
Re: Speedy . |
|
|
|
Тази чудесна разходка както си я описал все по маркирани пътеки ли става или само с ГПС и познания ? |
Слизането от Тевно езеро до Валявишкото езеро е доста тежко. На места е опасно и маркировка няма. Останалата част от разходката е по широки и маркирани пътеки.
Пирин - пътеводител |
|
|
Нед Авг 07, 2016 10:28 am |
|
|
Pagane
|
Re: Speedy . |
|
|
|
|
|
Тази чудесна разходка както си я описал все по маркирани пътеки ли става или само с ГПС и познания ? |
Слизането от Тевно езеро до Валявишкото езеро е доста тежко. На места е опасно и маркировка няма. Останалата част от разходката е по широки и маркирани пътеки. |
Благодаря , Ники
|
|
|
Нед Авг 07, 2016 4:15 pm |
|
|
tzezko
|
И аз, и аз с усойница. |
|
|
|
На два пъти съм виждал усойница точно до х. Вихрен, веднъж на входа на паркинга и веднъж в тревата над чешмата отпред. |
Аз пък веднъж си водех една - по Джамджиевия, през Хвойнати и Муратово и пак до паркинга пред хижата.
|
|
|
Пон Авг 08, 2016 2:12 pm |
|
|
Rain
Регистриран на: 03 Юли 2013 Мнения: 652 Местожителство: Стара Загора-София |
|
|
Пон Авг 08, 2016 4:31 pm |
|