ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
х. Рай - х. Амбарица

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
х. Рай - х. Амбарица
Автор Съобщение
An

Мнение х. Рай - х. Амбарица Отговорете с цитат
Здравейте!

Предстои един самосиндикално организиран поход, за който все още издирвам достоверна информация и съвети от запознати с маршрута хора. Главната идея е няколко дни (4-5) в Стара планина с начална точка хижа Рай и крайна хижа Амбарица и евентуално слизане през хижа Добрила. Зачитайки се тук в подобни теми, ми стана ясно, че възможният маршрут е през хижа Плевен, но изглежда е по-труден и дълъг, особено прехода х. Плевен - х. Амбарица. Не съм минавала никога този маршрут и моля за помощта и съвета на запознатите дали да го предприемам по този начин? Бихте ли ми казали има ли друг вариант за няколко дневен преход в Стара планина с начална точка х. Рай и крайна Амбарица с по-леки маршрути...? Благодаря Ви!
Чет Юли 21, 2016 9:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
didogen

Местожителство: kleta majka balgariq

Мнение Отговорете с цитат
Самосиндикално значи ли сам/а. Не мисля, че е разумно като за първи път. Няма нужда да се ходи до х. Плевен. Аз го виждам така:
1-ви ден до х. Рай и Райското пръскало.
2-ри ден от х. Рай до х. Амбарица през алпийската част на планината.
3-ти ден от х. Амбарица , през х. Добрила до г. Сопот

Чет Юли 21, 2016 9:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
An

Здравейте!
Самосиндикално е, защото се организира и ще бъде изпълнено от двама души.
Разбирам, че преходът до х. Плевен не е едно от добрите решение, които бихме взели и по вероятност наистина ще се откажем от ходене до там. Бихме искали да минем повече и да видим повече за няколкото дни в планината, но сякаш с това ограничение в начална и крайна точка си съкращаваме маршрутите до един конкретен......Идеята ни все пак е да се качим и до вр. Ботев. От там можем ли да продължим по маркирана пътека към Амбарица или трябва да се върнем надолу към Рай? Също така бих искала да попитам вариант от Рай или по-скоро достигналия вр. Ботев до Добрила колко време би ни отнело и да нощуваме там, а на другия ден да отидем към х. Амбарица за нощувка и последният ден директно от Амбарица през Добрила към Сопот... ? Благодаря!
Чет Юли 21, 2016 9:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
didogen

Местожителство: kleta majka balgariq

Не ви знам темпото, но денят е достатъчно дълъг за да се справите в рамките на светлата част на деня. Може да отнеме от 8-9 до 11-12 часа.
Последователността е х.Рай - вр. Ботев - з. Ботев - алпийската част - х. Добрила. Пътеките са маркирани. От х.Рай до вр. Ботев зелена марировка. От вр. Ботев на запад само червена до х. Добрила. От х. Добрила до х. Амбарица също е червена. При вр. Амбарица трябва да поемете на север по Дългия рид, но не съм сигурен за името.
Абе ето карта да си направите сметката.
http://www.kade.si/#map=15/2765049.62/5271285.15/0

Чет Юли 21, 2016 10:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
An

Благодаря за бързия отговор и информацията!
Възможни са нови питания да изникнат и бих писала пак Smile
Лека вечер!
Чет Юли 21, 2016 10:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Yan4o

Местожителство: Варна

An написа:
... с по-леки маршрути...? Благодаря Ви!

didogen написа:
...
2-ри ден от х. Рай до х. Амбарица през алпийската част на планината.
...

Според мен тези двете не се връзват. Вярно, че за всеки от нас "лек маршрут" носи различен смисъл, но при положение, че жената не познава района, мисля, че може да им дойде малко нагорно това. Може и да не съм прав разбира се, без да познавам хората...
Аз бих ги посъветвал за нещо друго:
1 ден - качване до х. Рай
2 ден - по Тарзановата пътека до вр. Ботев, ако държат да го качват, и от там слизане през заслона до х.Левски. Ако не искат до Ботев - може по пряката пътека директно от Рай на Левски. Но е много малко за 1 ден, а и да идеш до Рай и да не се качиш през Тарзана... Wink.
3 ден - от х.Левски до х. Амбарица. вар.1 - хващат пътеката за х.Плевен, която излиза до Костенурката и от там по билото към Амбарица. вар. 2 - хващат пътеката към Добрила и при Купена се качват на билото и към Амбарица. При хубаво време - първият вариант Wink. Слизането към Амбарица е по Дълги дял.
4 ден - Амбарица - Добрила, като може да се мине през вр. Амбарица/Левски (обратно по Дълги дял) или по лятната за Добрила, обикаляща върха. Ако искат може да останат на Добрила, ако искат - същия ден слизане до лифта и на Сопот.
Чет Юли 21, 2016 11:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
An

Здравей!

Благодаря за споделеното мнение! Действително решихме да се насочим към вариант с една нощувка на х. Васил Левски, за да видим и Карловското пръскало там, но няма как да пропуснем Тарзана и Ботев Smile Разбирам, че от заслон Ботев до х. В. Левски не би трябвало да имаме проблеми...маркировката добра ли е? Малко ме притеснява участъка от х. Левски до х. Амбарица. Бихме искали да се изкачим по-бързо до билото и да вървим повече по него и от предложения вариант значи тръгваме по маркировка за х. Плевен, нали? Всъщност имаме ли и там добра маркировка и колко са вариантите да се объркаме някъде? Smile
Съб Юли 23, 2016 11:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev

Местожителство: Бургас

Вариантите да се объркате някъде са безброй. Зависят от много неща. Но иначе. Тръгвате към хижа Дибрила. Вървите през гора. Тя свършва при голямото пасище Топалица. Пресичате го по коловете и излизате в подножието на билото. Обръщате се на изток и виждате високо горе как една изровена пътека се качва на билото. Това е Видимската пътека. Там някъде където сте има и табелка в зелено. Горе сте между Костенурката и Кръстеца. По билото е ясно и после надолу към хижа Амбарица. Няма проблем.
Съб Юли 23, 2016 11:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
An

Благодаря! Smile
Нед Юли 24, 2016 8:30 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.