ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Питане за маршрут Лакатник - вр. Околчица

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Питане за маршрут Лакатник - вр. Околчица
Автор Съобщение
vg_vassilev

Мнение Питане за маршрут Лакатник - вр. Околчица Отговорете с цитат
Привет от мен, за първи път пиша във форума и ще ви бъда много благодарен, ако ми помогнете да се ориентирам малко. От София съм, имам идея в края на месеца да си направя едно пътуване из българските планини, красиви места и морето, и за стартов маршрут съм избрал да отида до вр. Околчица. 6 години съм живял в Козлодуй, от малък съм закърмен, както се казва, със стихотворенията на Ботев, а никога не съм ходил до лобното му място в местността Йоловица... Никога не съм разучавал Врачанския Балкан, досега опита ми е бил основно в Рила и Витоша. Попаднах на една карта на местността, към която съм сложил линк накрая на поста и до колкото виждам има ясен маршрут от гара Лакатник до вр. Околчица. Но тъй като никога не съм бил там, нямам представа какво да очаквам и ще са ми полезни съветите на по-опитните планинари от мен. Най-важното нещо, което ме интересува е, дали маршрута е ясно маркиран, или поне дали има видима пътека, която може да се следва? Също така ако някой е ходил по тези пътеки, може ли да напише ориентировъчно време за изминаването им, за да имам представа как да си планирам времето. Освен това, тъй като няма да имам за къде да бързам, ми се иска да пренощувам някъде, а тъй като и без това ще нося палатка и приспособления за нощуване навън, ми се иска да не използвам услугите на хижи, а да си опъна палатката сред природата. Предполагам, че все ще се намери някакво хубаво място, но не пречи да ви помоля да споделите личен опит с подобни начинания.

Благодаря предварително за отговорите!

http://vr-balkan.net/pic/Vr_Balkan_50k_.jpg
Пон Юли 11, 2016 2:52 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
wanderer142

Мнение Отговорете с цитат
Здравейте! Не съм от най-опитните, но района ми е познат и мога да бъда от помощ. Трасето от картата всъщност е "магистралата" между Лакатник и Йолковица, така че ще срещнете минимално затруднение с ориентирането. По-подробни указания са нужни при северното подсичане на Меднишки връх. Настилката предлага пълно разнообразие - от открита пътека, през римски път до асфалт. Доста панорамни гледки. Можете да си удължите или скъсите прехода, защото има няколко варианти. Има достатъчно вода, места за почивка и нощувка. Отсечката е към 30 км и може да се вземе в рамките на един ден, но след като не бързате, се насладете максимално!
Маркери има, но никога не съм им обръщал специално внимание (винаги ползвам навигацията на телефона), та тук не мога да вляза в подробности.
Ами кажете ползвате ли Google Earth в Уиндоус за да ви пратя трак с изворите, пейки, разклонения и т.н. за да се запознаете с маршрута или да обясня поред и подробно!
Пон Юли 11, 2016 1:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vg_vassilev

Първо, благодаря за хубавия отговор! Ако разстоянието е около 30 км, това не би представлявало особен проблем за мен, свикнал съм да изминавам и повече, дори за един ден, така че се радвам. Относно преминаването на Меднишки връх, защо да са нужни по-подробни указания, няма видима маркировка и/или пътека ли? Иначе, точно вчера си свалих Google Earth, само че за Мак, но мисля че няма значение на каква операционна система го използвам, понеже си намерих в друг сайт 2 gps track-a от Лакатник до х. Пършевица и с тях успях да се ориентирам за първата половина на маршрута. Ще съм ви много благодарен, ако наистина ми пратите вашия файл, тъй като това ще ми бъде от огромна полза!
Пон Юли 11, 2016 6:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
wanderer142

Разстоянието е малко под 29 км, средният наклон на изкачване са комфортните 8 %, а наложеното вертикално изкачване е около 1600 метра. При дългият ден е напълно изпълнимо. Зависи с какво време разполагате и дали искате просто да преходите маршрута или да си оставите време и да му се порадвате. Аз лично бих си дал два дни (вкл. прибирането до Враца или гара в дефилето) и при наличието на палатка щях да устроя един бивак при заслона над водопада Боров камък, но вие си решавате.
При подсичането на Меднишки връх, могат да се ползват няколко пътеки. Тази която ви предлагам е най-ясната и предвид посоката в която ще продължите, за предпочитане. Ако се спрете на този вариант ще опиша с няколко реда, къде точно трябва да се мине. Другата е трудно различима (ще е нужно да наемете Гойко Митич или друг прочут следотърсач да ви води Smile), а пътеката от БГПланините, точно там не е оптималният вариант.
Трака можете да го свалите от http://dox.bg/files/dw?a=90e91c581a При двоен клик на него, би трябвало да се отвори програмата и трака да се визуализира. Жълтите показалци са само указателни, а клик върху зелените отваря снимка от съответното място за да добиете представа, какво ще видите там.
Огледайте маршрута и каквото ви интересува питайте - ще кажа с подробности къде и какво.
Пон Юли 11, 2016 7:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vg_vassilev

Разгледах маршрута, много ми изясни нещата, благодаря ви! Относно времето за преход, със сигурност искам да пренощувам на палатка някъде, понеже наистина няма за къде да бързам и отдавна ми се ходи в Балкана, за да се порадвам на гледките и природата. Щом казвате, че над водопада е добро място, ще го имам за цел! Също така, относно подсичането на Меднишки връх, ще ви се доверя, щом казвате че това е най-ясния вариант. Smile Прави ми впечатление, че има много водоизточници, което е много добре, що се отнася до теглото на раницата, хаха! На пръв поглед нямам въпроси, ако нещо ми изникне ще питам със сигурност.
Пон Юли 11, 2016 9:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
wanderer142

Ако действително се спрете на нощувка при споменатото място, имайте предвид, че питейна вода може да намерите на 400 метра срещу течението на потока, при станцията на ВиК, а на 400 по течението ще стигнете до мостчето над водопада, което горещо препоръчвам, колкото и да сте изморен. Други подходящи места за нощувка са край хижа Пършевица (Васко - 0878103870, по данни от миналата година), м. Избата, под Вола (налична вода) и беседката при Йолковица, под Лобното място.

ПП Сгоден случай да направя уточнението, че Вола не е връх а местност находяща се северно от Избата, увенчал най-високото си място с върха Качуля, а Околчица е върха южно от големия кръст при който се поднасят венци, от признателните правоимащи на втори юни. Мястото с паметника е известно и като Малката Околчица.
Пон Юли 11, 2016 9:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vg_vassilev

Звучи чудесно, надявам се, че няма да изпитам сериозни затруднения. Намерих начин как да си импортирам вашия трак в телефона, даже свалих 3-4 подходящи програми, за всеки случай. Единственото нещо беше, че трябваше първо да го конвертирам в .gpx формат, за да могат да го разчетат, но и това мина успешно и всичко изглежда че работи. А относно Вола, март месец тази година ходих до вр. Околчица и преди това минах през къщата на баба Илийца, където изключително любезната жена го спомена това нещо. За съжаление тогава не успях да отида до лобното място и още оттогава ми се е зародила идеята за този преход. Радвам се, че май ще успея да го осъществя! Благодаря много пак за всичко, много оценявам помощта ви! Smile
Пон Юли 11, 2016 10:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.