Здравейте всички, имам един казус тука, та си викам чакай да питам който разбира. Та значи, на планина съм ходила само през лятото. Тази година мисля да си поправя грешката и да отида да видя заснежен Пирин. Проблемът ми е с екипировката. Дайте съвет моля, какво да си набавя за едно 3-4 дневно ходене? Казаха ми снегоходки, котки (или и двете?), пикел и много ръкавици. Много благодаря предварително!
А, да, забравих да спомена - въобще не става въпрос за ски екипировка, или за катерене. Това като порасна Засега - само искам нещо да ми отнесе кокалите и никона горе, че да му напукам обектива
Сря Ное 19, 2008 12:46 am
dido
И двете, и двете. Комплект термобельо няма да ти дойде зле, чорапи, добри зимни обувки (не три-сезонни), панталон, добро яке + полар, шапки - поне едната да е тип нинджа, скиорски очила.
Eкипирай се и с много опитен водач /зимните пътеки са различни от летните/ - тоз над мен ше ти свърши работа! Джи пи ес със съответната карта също ще ти е много полезен при мъгла и виелица. Котки и снегоходки задължително! Това мога да добавя...
Моя не е толкоз кекав, щото е от по евтините DSLR и обектива не е от стъкло. (тука според мене приложението е при планинарите, защото пластмаската е доста по-лека). Така, мерси много за информацията, ще гледам да си набавя каквото нямам, въпреки че тук няма особено голям избор, ама все ще се намери. Само водача няма от де да го взема, по магазините са на привършване че идат празници Аз искам и малко за пътечки да питам, ама ще пусна въпросчето на друго място, защото не касае екипировка, да не си излизам сама от темата.
Сря Ное 19, 2008 12:08 pm
natchobg
Зимна екипировка - списък
Здравейте всички !
Не искам да оспамвам форума с излишни нови теми и затова пускам темата си като продължение на текущата дискусия. Идеята ми е заедно да създадем нещо като "списък с най - необходимите неща" за минимум двудневен зимен планински преход, с пренощуване най-вече на закрито - примерно заслон. В края на всяка секция съм оставил многоточие за допълване.
Личи, че не си бил войник - КАНЧЕ !
Некой и друг ЦЕР - индивидуално е, ама аспиринче, витамин ЦЕ, болкоуспокояващо нещо...
Нещо благичко за бързо енерго и захаро-отдаване...
Некое и друго въженце - за дръвца прикачане примерно...
Последната промяна е направена от Ристо Туристо на Пет Ное 25, 2011 9:09 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Ное 27, 2008 1:31 pm
natchobg
Цитат:
Личи, че не си бил войник - КАНЧЕ !
Айде сега, няма да се засягаме на казарма. Само за твоя информация - имах "късмета" да съм последния набор с 24 месеца служба
Сега конкретно -
Канче го броя обобщено в графа Посуда
За гащите - графа Дрехи
Виж за цер-а признавам, добре е да се прибави в окончателния списък.
За енергийните материали - те са си тема на отделна дискусия
За въженцето - интерсно, не се бях сетил, ама в планината винаги има нужда от нещо такова.
Последната промяна е направена от Ристо Туристо на Чет Ное 27, 2008 2:47 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Ное 27, 2008 1:50 pm
Kat
фотоапаратът слага ли се някъде?
Отделно някой препоръчваше допълнителна батерия за телефона...
Друго - може и палатка, евентуално за спане на открито или ако се случи нещо.. Тоалетна хартия - май си трябва. Вместо запалка - кибрит? Някои носят и лопата ако се случи лавина - помага за по-бързо откопаване... допълнително с нея може да си копаеш и дупка, за да се скриеш вътре...
Последната промяна е направена от Kat на Чет Ное 27, 2008 2:14 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вижте сега...
Като говориме че без фотоапарат списъка не е пълен, ще стигнем и до мп3 плеърите (малко отклонение, обаче усещането да се наслаждаваш от Мальовица , без да се кефиш на Моби примерно...) а защо не и някое psp да разцъкаме вечер преди заспиване.
Идеята ми беше малко по-различна - да направим списък с най-необходимите неща за зимната планина. Без фотоапарат може (макар че ще е болезнено), ама без снегоходки...
Та така...
Палатка - ОК,
Лавинна лопатка - хммм, дано да не се налага, пък за иглу - повечето от нас още не съм минали курс по строеж.
Сух спирт - ОК, но под "примус" разбираме котлончето и газовата бутилка.
За водач - съгласен съм, ама него не можем да сложим в раницата. Пък той листа нали затова го правим.
Чет Ное 27, 2008 2:59 pm
dido
Свещ - за по-лесно разпалване на огън по хижите където може. Някакво количество връзки, къси въженца или лепки - често се налага да се навързват аварийно разни неща. Както писах по-горе - шапка тип нинджа, това за виелично време ...
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3 ... 13, 14, 15Следваща
Страница 1 от 15
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети