Едно място свързано с много легенди и ръкописи......ни накара да се поразходим по него
Кат тръгнеш от Бълъван за Козница ще търсиш местото дето го викат Въртопа. Туй място ще се намери до развалините от старата крепост Козница. Топрака е Пирдопско в полите на Стара планина помежду селата Турско Лъджене и Клисура Камена. Туй е реката Козница и от нея надолу на другата Козница е Старата мандра. Въртопа е едно високо непристъпно грозно и скалисто място. То е помежду двете реки Козница и още една друга Козница. Там ще се намери Самоградното Въртоп кале. У туй място осем години сбирахме богатства.Голямото наше скривалище беше тука и много трудно може да се намери.Туй кале го затворихме в лето 1839-то и всичко отдето можеш да придеш на туй място разрушихме. Останаха саде Стария римски път дето води от мандрата по реката и дерето и се стига до Старото римско кале - Въртоп кале .....цитат
Предимството му е , тоталната липса на човешко присъствие и инфо за него поне в часта му след водохващането.
До водохващането има наченки на пътека
Красивия водопад на водохващането , след него пространството се свива и единствения начин за предвижване е по лявото ребро
От другата страна скалите са отвесни и насечени
Нужно беше и подсигуряване на определени пасажи
В определени участъци каньона е затворен и е проходим само за водата
Въртопските теснини от високо
На фона на Старопланинското конче и Калето. Последното е като магнит за търсачи и иманяри
Нед Юли 10, 2016 12:13 am
Станислав
Знаех си, че съм срещнал познато, макар и задочно, лице. Вие излязохте на подбалканския път точно, когато аз си връзвах обувките в началото на пътеката от североизточната страна на моста на Въртопска река. Махнах ви, а ти ме попита: "На къде?" и аз посочих билото. През цялото време си мислех, че съм те виждал на снимка тук във форума, бях почти сигурен, че това беше danin94, ето го и доказателството.
Знаех си, че съм срещнал познато, макар и задочно, лице. Вие излязохте на подбалканския път точно, когато аз си връзвах обувките в началото на пътеката от североизточната страна на моста на Въртопска река. Махнах ви, а ти ме попита: "На къде?" и аз посочих билото. През цялото време си мислех, че съм те виждал на снимка тук във форума, бях почти сигурен, че това беше danin94, ето го и доказателството.
Еднодневно ли? Или бивакувахте някъде?
Еднодневно беше , нещата там са така компресирани , че за един ден може да се овършее всичкия скален хаос , а ти сигурно си я подхванал към билото...
Нед Юли 10, 2016 8:06 pm
Станислав
Апропо на мен Въртопа ми е от любимите райони, но досега не съм се врял като вас във Въртопските теснини.
Аз тръгнах да "гоня" билото в посока х. Момина поляна, ама за "по-напряко" се качих на вр.Пъпа през 3-та въртопска поляна и от там "опънах" на запад.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети