Väl uppfyllda!
Дойде ред и на прехода Зверино - връх Козница - Осеновлаг, с който положих патък и на първенеца на Ржана планина. Това е към 24 километрова разходка започнала и завършила в Пролома, предоставила чудесни гледки и белязана с малко късмет. От ехееей височина, трака се види като те така:
С известна гордост отбелязвам, че статистически това е най-продължителното изкачване и придобита височина, в рамките на един ден, което съм имал - съответно 18,5 и 1,5 км. При излизане от селото в посока Игнатица, се прави дясна отбивка. Пътя държи първоначално посока ЮИ, а след това Ю. Въпреки че няма сериозни условия за изгубване и сега се питах, как се оправят тези планинари, които не ползват навигация. Не че нещо, ама отвсякъде изкачат разни пътчета и пътечки. Ако не бе трака от БГМ, да съм се вързал на фльонга и още да не са ме разплели. Следва се едно дере, а после пътя прави успешен опит за автономност, полазвайки по баира над селото. През половин километър се подминават къщи и къщурки, с прилежащите им обори, кочини, курници и прочее постройки, повечето даващи вид на трайно занемарени. Но има и обитаеми и казвам ви обитателите им знаят на какво се дума релакс.
Неусетно се стига до мястото, където отново се събират пътищата между двете села, само че вече над тях. От тук Врачанския Балкан се види като на длан. Беше приятно да разпозная отдалеч всичките пътечки, които съм минал предните 2-3 години. В тази първа третина на прехода са и двата източника на вода, които забелязах край пътя по целия маршрут. Първото е едно чучурче до пътя, съвсем близо след последните къщи които се видяха преди Козница. Вододая е слабичък - колкото пуска казан, обслужван от добър казанджия. Демек докато ви се налее шишето, можете да си извадите плетката и довършите ръкава или пък друга някоя попътна работа да си свършите. Този чучур можете да го пропуснете защото на деветия километър има друг и той пуща повече. Добре е да осведомя, че през цялото време се върви по път. В този участък е макадам и явно е бил действащ по средата на миналия век и дори по-късно, защото има големи участъци при които на всеки два метра(???) има циментова крайпътна пирамидка, а на 2-3 места се забелязва и асфалт. Втората чешма е вече по-височко, с по-обширна панорама. Каптаж с няколко циментови корита за поене на едри и дребни добитъци. През пътя има голямо дърво, със солидна маса и пейки под него. Въобще тук може да се направи доста сериозен купон.
Пътя се вие нагоре в сянката на наличните дървета и в един момент излиза при обширните ливади в подстъпите на първенеца. За пореден път се убеждавам, че по ми харесва да ходя по високото и откритото. При прегледа на маршрута си отбелязах изворите, но признавам, че не ги проверих по причина, че подозирам какво да очаквам, при наличието на голямо количество коне в този район. Адски много коне - поне 4-5 табуна срещнах. Най-много бяха по северния склон на Козница. Там един чифтокопитен по неясни съображения, осъществи 100 метров спринт към мен, па като видя че не знам какво да правя, се спря и се зае с други занимания.
Козница е лек, откъм север, за изкачване баир. Две джипки ме подминаха и се качиха до горе, като стой па гледай. Даже не бяха и Уазки. Приятен връх, с обширна панорама на ЮИ-Ю-ЮЗ. На север дърветата са запушили донякъде панорамата. Има си пирамида, има си и клетка на мобилен оператор (предполагам). Набързо омаах сандвичите и обратно. Този път бе различно защото гонех не влак, а рейс. А при рейсовете е различно. С разписанията, особено в отдалечените анклави.
Под дърветата се свива надясно по баира за спестяване на няколко стотин метра и се излиза на пътя за селото. Това е към 5 километрова отсечка, лишена от каквато и да е екзотика. Може би мисълта, че тук се е играл като дете на челик прочутия Вълчан войвода, да предизвика тръпка в някои наши общности, но при мен чувството бе на жажда. Спускането с доближаване на селото може да мине за стръмничко. Там някъде наблизо е имало (ама разбира се, как не) извор с най- ...
В 2 pm бях на мегдана в селото призрак. Половин час живо пиле не прехвръкна. Няма кой да питаш, в този край познават ли рейсове. До спирките по Искъра са над 15 километра. Почнах да правя план за нощувка в светата обител. Както и да е - в 15,10 се появи червен бус и на минутата съчиних първия куплет от одата за рейсовете, която ще публикувам кога мога. Единственият превоз през седмицата по това време от деня!!! Всичко което намерите в нета за превоз от и към Осеновлаг, го бройте невалидно. Човека пътува в неделя, а през седмицата слиза надолу сутрин и се връща вечер. Така е то.
На гара Елисейна няма и капка бира, но пък има чудесен обзор към остатъците на комина отсреща.
Вивата в повечето места, включително върха и селото бе налична, маршрута е подходящ за колелета.
тези дни със закъснение
Привет!
Прочетох темите още щом ги публикува,знаех,че щеше да ходиш по тези места.Трябваше ми време за да локализирам снимките върху картата.Исках да имам по възможност детайлна информация,този район ме интересува.Става по-бавно защото трака е изчертан в .kmz
формат.Както и да е, получих информация която ме интересува, за което благодарности.
Следва питане и коментар:
1.Водата
Източниците за които споменаваш ги има в картата,хубаво е потвърждението, че са работещи.Има малка разлика в броя чешми в BGM и kade.si/+2 бр./,което не е от голямо значение.Интересно,до "стратегическия" "чучур"само разкаляния терен е причина да го подминеш или дебита.То и при "Хайдушкия кладенец" е разкаляно.
Човек не се оглежда когато гони време,но ми се струва,че къщите от махалите и по двата маршрута са водоснабдени. Г.д."Чукава" също е бил водоснабден,може би трябва по-подробно оглеждане,това е едно възлово място по К-Е за подслон.
2.Трасе
Цитат:
"В този участък е макадам и явно е бил действащ по средата на миналия век и дори по-късно, защото има големи......"
То и сега си е действаш път,трасе което е на около 2000г. Началото е някъде от Врачанския балкан,през "просечената скала"/43 8 5.33 23 30 33.5/-Зверино-покрай Козница-Увеса-Лескова могила-ляво подсичане на Ра/з/бенишка могила/сн. 19, албум "Чукава"/-по долината на Девич... та чак до Софийското поле.Това между другото.
3.Транспорт
Прав си,маршрутката "София-Осеновлаг" е спряна.Малко по-подробно за транспорта,който си ползвал,има ли някакво разписание?
4.ползата от локацията на снимките,само като пример:
Това са двата ръкава слизащи от Козница към Искър'а снимани от третия.Може да се прецени, че този от Щадимо е най-труден като профил, но най-обзорен,въпрос на преценка от къде да се мине.
Колегата Whitestar:
Към Заселе напряко серпентините/м/у т."43 2 24 23 20 17"-"43 2 23 23 20 23"/пътека ли е или "без път"
Преди пресичане на Зимевишката река/"43 3 18 23 19 25"/пътя беше отнесен,как е сега?Има/ше/пътека,която избягваше този участък.
Благодаря!
Чет Юли 07, 2016 6:16 pm
wanderer142
Първо да си поправя грешката, с която вкарах конете в друг разред - нечифтокопитни са, жега е, разсеян съм.
По темата: изворчето обозначено като "чучур" по подсичащата от СИ Високата чукла пътека, според мен функционира и ако не знаех за Хайдушкото кладенче, малко по-нататък, сигурно щях да положа усилия. Под пътя минава тръба и се вижда някакъв, макър и минимален дебит, но пред нишата бе доста кално. Ботуши или бос. А дебита наистина е малък и дори да бе чисто, ще се наложил добро изчакване. В нишата бе тъмно и не се виждаше има ли чучур или не и от къде точно изтича водата.
Единственият сигурен транспорт от Осеновлаг е споменатият бус в 15,10 ч в неделя. Миналата неделя преходих маршрута Реброво - Батулия - Оградище - Ябланов дол - Св. Панталеймон (Св. Кирик) - Мала Тртрива - Св. Дух - Осеновлаг и буса тръгна по същото време. Даже се напълни с народ.
Трака е на: http://dox.bg/files/dw?a=c26aa819db (.kmz) Снимките на: https://picasaweb.google.com/100458398585235259646/6303161104044456561?authuser=0&feat=directlink
Над Осеновлаг има вода неотбелязана в БГМ. Намира се на: http://dox.bg/files/dw?a=565d2e5fe2 (.gpx). А логично е където има постройка, край нея в близост да има и вода, но намирането и е в зависимост от жаждата на минаващият.
Активирах показването местоположението на снимките (в Picasaweb) от последните си излизания и вече може да се добие представа кое, къде е снимано.
Чет Юли 07, 2016 8:42 pm
Петър
Това е само местоположението на "вода", тази чешма я има в "kade.si" и BGM.Можеш да пуснеш трака,ще представлява интерес.Минавал съм по този маршрут с малка разлика, през Батулийския манастир/сн.6 дясно/и пряка пътека до завоя в т.42 54 1.24 23 25 58.28 В тази т. под пътя има чешма, през лятото живущите там слагат маркуч през пътя за поливане,забеляза ли нещо такова? Към "Тртливата чукла"от т.42 55 54.8 23 31 24.7 има пътека към върха,същият не заслужава посещение.Стигал съм до "Лескова могила", по нататък ми е непознато.
Маркираните от тебе водоизточници към Осеновлаг са важни и трябва да се нанесат върху картата.За целта можеш да пуснеш"билетче"
/виж: http://mountain.bajhui.org/trac /
Това важи и за други такива не отразени по картите,които си локализирал.
Така, до Лескова могила не съм ходил. При Св. Дух свих по пътя за селото. Обикновен, леко наклонен черен път. Сперед една снимка в Панорамио, там наблизо има вода, но не съм сигурен автора колко точно я е местоположил. Повървях 50-тина метра натам, па се върнах.
За местоположенията вече съм казвал, че знам доста, но повечето не са засичани с GPS, а определяни визуално, което предполага едно отклонение от около 30-тина метра и като радетел на точните величини, се въздържам да ги предлагам на БГМ.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети