Преход: Долна баня-Сапарева баня през билните части на Рила
Здравейте приятели - запалени по планините!
Отдавна чета форума /наистина много неща научих!/, но чак сега се реших да пиша. От доста време ми се върти една идея в главата и май наближава време да я реализирам. Идеята ми се свежда да направя един непълен траверс на Рила в посока изток – запад, а именно:
1-ви ден:
Тръгване от Долна баня – х. Венетица – вр. Ибър /нощувка/;
2-ри ден:
Вр. Ибър – района около върховете: Манчо/Близнаците/Маришки връх (нощувка) или района около хижа Грънчар;
3-ти ден:
Манчо/Близнаците/Маришки връх/х. Грънчар – х. Рибни езера (нощувка);
4-ти ден:
х. Рибни езера – района на з. Кобилино бранище (нощувка);
5-ти ден:
района на з. Кобилино бранище – района около Мермерите/Додов връх (нощувка)
6-ти ден:
района около Мермерите/Додов връх – х. Рилски езера (нощувка);
7-ми ден:
х. Рилски езера – гр. Сапарева баня
Предвид факта, че не познавам добре Рила, се осмелявам да задам няколко въпроса, както следва:
1. Възможен ли е прехода в приблизително указания по-горе вариант през първата половина на м. Юли? Приемам критики, корекции и алтернативни маршрути. Желянието ми е да не се лишавам /по възможност/ от няколко неща: вр. Ибър, х. Грънчар, траверса на Мальовишкото било;
2. Има ли маркировка и какъв е пътя до вр. Ибър, след х. Венетица? Възможно ли е да се вземе разстоянието за един ден?;
3. Реално възможен ли е в рамките на юлски ден прехода указан за ден втори, като нощувката, все пак, се осъществи в района на х. Грънчар;
4. ВОДА – къде по маршрута, колко и в какви количества да се запасявам? – Интересуваме основно отсечката до х. Грънчар;
5. В кои хижи /по трасето/ е възможно да се допълнят хранителните запаси?;
Изходни данни и предпоставки:
40-годишен съм. Нямам опит в по-дълги преходи /над 3 дена/. Ходя със средно темпо. Опитът ми е основно в едно-дву дневни излети по Витоша, Рила.
Смятам да нощувам на палатка.
Аварийни варианти за слизане/евакуация съм предвидил да бъдат: Боровец /през вр. Мусала – виж отсечките през ден 2-ри и ден 3-ти по-горе/ и ЦПШ „Мальовица” - виж отсечките през ден 5-ти и ден 6-ти по-горе/.
Мислил съм за малко по-къс маршрут с изходен пункт Боровец, но се лишавам от Източна Рила и първенеца му Ибър...
Който е готов да сподели предизвикателството е добре дошъл, защото казват, че „сам човек не е и за кенефа”
Всеки отговор или съвет ще ми бъде много ценен!
Предварително благодаря!
Приятен ден!
_________________ Ръката Му отдава всекиму дължимото.
В случай, че някой реши, че все още има пряка пътека към Ибър от Долна Баня:
Така-а-а-а-а....
Реших маршрутът от предният пост да го разбия, защото ми се стори твърде дълъг за моите скромни възможности. За начало бе решено, че ще се покорява вр. Ибър /със спане на Ибърското езеро/ - 1-ви ден. За втория ден си правех планове да тръгна евентуално в западна посока с надежда да стигна някъде в южните потстъпи на Мусала, където предвиждах да си опъна палатката. А, за третият ден оставих първенеца на балканския полуостров и дългото слизане към Боровец.
След щателна предварителна подготовка, раницата се оказа тежка към 20 кг. Много е, ама реших, че ще се храня здравослвно и ще спя на меко.
В четвъртък сутринта приятел ме хвърли до вилната зона на Долна баня /селището вече си има име – Свети Спас/ и в. 08 часа поех нагоре към хижа Венетица. Сравнително бързо стигнах и след хубава закуска продължих по пътя към местността Ечемиците. По обед бях там и след кратка почивка поех по „почвения път” – както пишеше в пътеводителя на Рила /издание – 2013г./, по пътеката към Ибър през Сиврикая и Топоклиите.
Силно се надявах да има маркировка, защото маршрута не ми бе познат. По мое субективно мнение, маркировката след Сиврикая е била нанасяна преди повече от 25 години /на една от табелките двама юнаци са били решили да отбележат своето минаване от там, като изписаната дата бе юли 1991г...../.
С две думи – малко след Сиврикая, гороломът и храсталаците са напълно непроходими. Лутането ми, провирането и лазенето ми отне близо три часа, след което, поради тотална непроходимост, липса на маркировка и напредване на деня, взех решение да поема безславно обратно. Дори не успях да стигна до клековият пояс... – може пък да е било за добро.
Със съжаление констатирам, че още един страхотен /макар и не много популярен/ маршрут остава в историята.
Та предупреждението ми е: НЕ тръгвайте по „маркираната пътека” за Ибър от Долна баня /зелена маркировка/. Явно първенецът на Източна Рила трябва да се достига от други изходни пунктове и/или по други маршрути.
Интерсно ми е: знае ли някой как е пътя до х. Белмекен от м. Ечемиците нататък? Ако някой скоро е минавал – нека даде инфо. Надявам се, че поне той не толкова обрасъл.
Поздрави.
Сашо.
П.П.: как да кача снимков материал, явно трябва преди това да съм ги качил някъде /в snimka.bg - например?/?
Ми така ще да е, кой да ги чисти тия пътеки? Ако всеки, който скита из гората отреже по 10 клона на ходене, много от пътеките ще са в много по-добро положение. Парка нехае, туристическо дружество само на книга, хижата не работи - Венетица. Ама друго си е да качиш некой и друг връх, да се постнеш, и да го отметнеш в списъка!
А иначе, требва да се помисли да направим нещо за пътеките над Венетица, но не пишете че този маршрут бил задънен, и немало поток от хора към него, има ли пътека ще има и хора!
ОФФ ТОПИК
Пример: Преди две недели, бехме из района на Седемте езера, ходихме с жената да снимаме Долния чанак! Скоро не бях минавал из района, та ми се наложи веднага над х.Рилски езера да резна два клона клек, дето ме шибнаха през главата, и то там, където на ден минават по над 100 човека и е като магистрала. Какво да говорим за пътеки в гори тилилейски. А за маркировката там, писах съм билет за нея в системата, смешно е!
Хората, дето си праат труда да помагат за почистването на пътеки, трошат си колите, купуват си инструменти и материали, и познавам, поне тия дето четат тука, са колкото пръстите на двете ми ръце, те това е положението!
Преди това обаче трябва да се довърши работата по пътеката от Гургулица през Крайна до х.Белмекен!
Требва да се почисти на места и жълтата пътека под Плевнята към Помочена поляна, да се почисти отново и Змийската от двете страни, и откъм Оджовица, и откъм кантона, чистена е последно преди 4 години, а клека както е известно си има по 20 см прираст на година на клонките.
Днес рзбрах, че на хижа Белмекен са качени нови плочки материал за новата столова и нова ламперия. Ремонта ще го прави Георги хижаря с негови хора, а не случайни пияници, каквато беше практика с предишни ремонти, по указания и с хора изпратени от дружеството.
Покривът е отново ремонтиран, тъй като си бяха оставили ръцете предния път, когато покриха старата част, дано сега нещата да са по-добре.
През август ще се организира и една акция за доизвозване и на останалите боклуци на хижата, стоели там повече от 20 години, основните такива беха извозени миналата година. Август съм отпуска, и мисля да опитам да помогна с каквото мога за нещата, които писах по-горе. Може би ще направя една обиколкка, още другата събота към Плевнята и Крайна, за да се види наистина какво е положението на место, а преди това към Пирин!
Пет Юли 22, 2016 12:31 pm
alexander_bojilov
dido, благодаря за съвета относно търсачката на форума - същата бе използвана по предназначение и указаните две теми бяха щателно изучени преди тръгване.
Въпреки това, все се надявах, че не е толкова трагично положението, но за съжаление е така както съм го описал - обраслу ье.
Така, че отново ще повторя: Не тръгвайте по указаният маршрут или поне си носете хубаво мачете и/или триВонче и си калкулирайте времето в светлата част от денонощието, така че да има възможност да се реализира евентуален план "Б", който може да включва връщане, смяна на маршрута и т.н.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети