ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
х. Рай -> х. Ехо
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
х. Рай -> х. Ехо
Автор Съобщение
Prospero

Местожителство: Варна

Мнение х. Рай -> х. Ехо Отговорете с цитат
Здравейте, ще ви бъда благодарен ако си дадете мненията и съветите за следният маршрут. Първо - ще бъдем трима приятели, никой от които не е изключително вещ планинар. Но и тримата сме в много добра физическа форма (но не такава, каквато изискват в Сл. Бряг за паркоместа Very Happy ). От тримата аз имам най-голям опит като най-дългият ми маршрут е Паниците-Рай-Ботев-Тъжа-Триглав-с.Тъжа.

Та идеята ми е да направим един маршрут:
1 ден. Калофер - х. Рай
2 ден. х. Рай - вр. Ботев - х. Плевен
3 ден. х. Плевен - х. Амбарица
4 ден. х. Амбарица - х. Добринка
5 ден. х. Добринка - х. Ехо
6 ден. х. Ехо - с. Чифлика (където по съвета на един баш планинар "да си натопим дупетата в минералните бани!" Very Happy )

Да кажа, че скороста за нас не е самоцел. Искаме да се насладим на природата, гледките и общо взето да се разтоварим от градското ежедневие. Ако може да дадете мнения за посочените преходи, като времетраене, трудност, изкачване, слизане, маркировка; Хижите (условията не са от толкова голямо значение, но от скромният ми опит с х. Тъжа, където бяха "забравили" да приемат резервацията, а бяхме над 20 човека ... ) и не на последно място - местности, интересни гледки и т.н.
Също така ще бъда благодарен ако накратко кажете какво е хубаво да се вземе като екипировка за такъв преход. Встрани от нормалните неща. Нещо специфично.

П. С. Изчетох темата за х. Ехо - з. Ботев. Научих доста неща.

Нед Юни 12, 2016 9:37 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Yan4o

Мнение Отговорете с цитат
Хижа Добринка няма. Има Добрила и Дерменкая. Като гледам си направил нещо средно между двете, градски Very Happy. Предполагам, че си имал предвид втората, защото първата е прекалено близо до Амбарица.
Относно маршрута, съдейки от моя скромен опит, при положение, че се стремиш да следваш билото, слизанията до х. Плевен и Амбарица не са най-удачния вариант. Много денивелации си вкарваш в 2 поредни дни, които може да се спестят , евентуално. От друга страна пък ако целта ви е да посетите повечето хижи и да видите повече маршрути - ок. Трябва да си уточните Плевен-Амбарица по кой точно вариант ще го правите, т.е. къде ще излезете на билото - на Дюзчал ли, след Жълтец ли или между Костенурката и Кръстците. Според времето и бързината ви, този ден може да имате между 8 и 11 часа ходене и ще ви е най-тежкия, но и най-интересния.
Нед Юни 12, 2016 2:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Prospero

Хаха, вярно съм ги "слял" двете Very Happy Идеята е в Дерменка да пренощуваме след Амбарица. Но, както спомена разстоянието е малко и може да се отклоним до Добрила за по една чорбичка.

Колкото до Плевен-Амбарица, то търсех и намерих два маршрута (за съжаление само като имена, не и като GPS тракове или някакво описание, цветово) Единият през Костенурката - дават го 6 часа (възможно ли е?), а другият през вр. Голям Купен отново го дават 6 часа. Изобщо смятаме да си следваме маркировката и да не се отклоняваме и да се правим на Индиана Ганьо.

Благодаря за отговора градски. Съзнавам, че повечето ми въпроси, може би изглеждат аматьорски, но имам месец до похода и искам да си изпипам планчето, за да няма "опааааа ... ".

Забравих да спомена, двама ще имат часовници с GPS-и (Fenix 3 И Ambit 3), та всякакви GPS тракове ще бъдат дълбоко оценени. Smile

Нед Юни 12, 2016 5:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Yan4o

Те всичките билни варианти минават през Големия Купен, въпросът е от къде точно да се качите на билната пътека, да хванете червената маркировка. Ако искате да следвате лятната маркировка - да, около Костенурката ще излезете, т.е трябва да хванете пътеката х. Плевен - х. Левски. За 6 часа сигурно може да се направи този преход, но от човек, който го е минавал поне няколко пъти и целта му не е да се наслади на гледките и опознае района, а да го направи скоростно. Заложете си 8-9 часа, пък за колкото стане. Метеорологичната обстановка ще е основния фактор, който ще ви определи времето, според мен. Wink
Нед Юни 12, 2016 5:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
didogen

Местожителство: kleta majka balgariq

Идеална програма за няколкодневно шматкане из Централен Балкан.
Към екипировката може да добавите опитен планинар и хартиена карта на парка. Предвид постовете изобщо не знаете къде отивате.
Пътеките за която говорите от х. Плевен до х. Амбарица е една и излиза между Костенурката и Купена. За този ден се прегласете за 9 часов преход. Не е сложен, минава през прекрасна гора, а като наближите основното било има страхотни гледки. На тази пътека има леко разминаване в маркитовката на картата и реално. Скоро стана дума за това. На хартиените катри е жълта, но след разклона за Купена цвета се сменя. Жълтата продължава към х. Яворова лъка (не работи), а от нея качването към х. Амбарица си е тягаво. За това е добре да внимавате на не пропуснете отбивката, тя е малко след място за панорамна гледка на картата на Централен Балкан. За другите карти не знам дали е отбелязано.
На път за х. Дерменка няма смисъл да се отбивате до х. Добрила и без това пътеката минава през двора ѝ. Има и друга пътека, но ви препоръчвам я оставите за друг път.
Като се сдобиете с карта е добре да прегледате маршрута на нея, а не да я отворите като почуствате, че ви трябва.
Тракове може да си начертаете на Basecamp и BGM. После да си ги качите в часовниците. 'Дет се вика, каквото си сготвите, такова ще ядете.

Нед Юни 12, 2016 8:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev

Местожителство: Бургас

didogen написа:
'Дет се вика, каквото си сготвите, такова ще ядете.

А може някой друг да сготви чорбата. Гледам мецаните са се размърдали и тикат бебетата по пътеките Very Happy Шоуто пак се почва. Дано ги срещнем нейде най-сетне. Че от кога ме врънкат хлапетата за домашен любимец.

И стига вече с тези цветове - жълто, зелено, червено. В ЦБ всичко е маркирано и наред. Поне така твърдят от горе. Я иди на запад да видиш кво е. Гледаш старо пано - 5 пътеки излизали до тука. Оглеждаш се - ни зелено, ни жълто, ни синьо. Добре че поне червеното го има. Останалите де са били само онези дето са на 2 метра под борчето на сянка знаят. Ама ходи ги питай

А тази карта на парка от де да си я купим, че ми стана интересно. Има една на Троянския край - много е точна и хубава. Има и една друга на Домино, но тя си е пътна карта. Е и други има, но ...

И що да е тегаво качването към Амбарица. Вървиш си все покрай реката и за кратко се издигаш и си на хижата. Синьо е маркирано. Не жълто. И водица има. Имаше. Сега не знам тече ли
Пон Юни 13, 2016 12:53 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Mariana1000

Местожителство: София

По описаните по-горе маршрути аз съм се движила с картата на Домино и ми е вършила работа. Присъединявам се към съвета на Дидогена да се снабдите с хартиена карта и с компас, защото техниката може и да откаже. Дори и маркировката да не съвпада (както е понякога), ориентирането по релефа и по посоките ще ви помогне.

Пон Юни 13, 2016 3:13 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
didogen

Димо картата съм я купил от х. Мазалат и я предложих, че е в по-едър мащаб. Троянската също е хубава, но или не я намирам, или все скъпа ми се вижда. Smile В моята колекция само нея нямам, за това и не драпам да си я купувам. Маркировката от х. Плевен до х. Яворова лъка е жълта.

Пон Юни 13, 2016 6:26 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Prospero

Първото нещо, което ме учиха във ВВМУ е никога да не се предоверявам на техниката. Хартиената карта и магнитния компас са задължителни. Като хартиената карта само липсва. От постовете ви не можах да разбера, коя точно предлагате да взема, а и от къде мога да я взема. Калофер? http://tashev.bg/shop/product_info.php?idarticles=2450 От тази имате ли някакви впечатления?
Също така поразгледах БГМ през Бейзкамп-а и ми стана ясно горе-долу какво искаме да направим. Ако може да ви отнема още малко време и да ми кажете къде бъркам или да дадете други съвети. Този за опитния планинар е страхотен съвет и определено бих го взел, но просто не може да намерим в това време такъв Smile) Та за това ще гледам да изпипам работата до съвършенство поне от към теоретическа гледна точка.

Та, това което успях да разбера е следното:
ден 1 - Паниците - х. Рай е ясен. 9,7км. Д+875м., Д-212м.

Имам трак, надявам се да имам и хартиена карта, минавал съм по него наскоро. Маркировката е синьо-жълта, която преминава в синя.

ден 2 - х. Рай - вр. Ботев - х. Плевен 10,7км., Д+1161м., Д-1209м.

Минаваме по Тарзановата пътека. От Ботев (след поредица от селфита Laughing ) хващаме червената маркировка. От заслон Ботев хващаме зелената маркировка и по картата трябва да ни изведе до х. Плевен. Въпросът ми е - има и друг маршрут - по зимната маркировка, който продължава по червеният маршрут от з. Ботев и се отклонява на север, пресича зеления маршрут и се влива в синьо-жълтия и завършва отново до х. Плевен. Може ли да ми кажете разликата между двата маршрута и кой ще предложите да поемем?

ден 3 - х. Плевен - х. Амбарица. 17,3км., Д+1343м., Д-1227м.

Хващаме зеления маршрут на югоизток, докато се пресече с жълтия, след което поемаме по жълтия. Според картата до разклон Амбарица има само още един разклон по този маршрут, който тръгва на юг, към Костенурката. От разклон Амбарица поемаме покрай река Малка Крайовица. Ще разберем, че сме пропуснали разклона, ако достигнем х. Яворова лъка и ще трябва да се върнем малко назад. Laughing Тук искам да попитам има ли маркировка (синя) още от разклона или маркировката започва, както е показано на картата, чак след известно разстояние. След това, когато синята маркировка се влее в жълто-зелената, поемаме на юг и скоро достигаме до х.Амбарица.

Едит: Тук ако ни е писнало от обикаляне може да поемем и нагоре към Черни осъм, Троянския манастир (за някоя блага манастирска ракийка Very Happy ) - Орешак - Троян, да преспим и да потърсим транспорт към Калофер/Паниците.

ден 4 - х. Амбарица - х. Добрила - х. Дерминкая. 17,4км., Д+926м., Д-903м.

Потегляме по червеният маршрут и смятам да минем на разклона по жълтия (летен?). Освен ако не ме посъветвате, какви невероятни гледки има от вр. Малка Амбарица и вр. Амбарица Very Happy

@Дидоген - Бейзкамп-а ми предложи един маршрут през Голям Харман, Куманица, Каменния улей и т.н. Предполагам тази пътека си имал предвид. Доверявам се на думите ти (защото всичко друго би било глупост от моя страна Very Happy ) и ще минем по маркирания път през х.Добрила.

В х. Добрила - по бира и супичка и по червената маркировка към Дерменкая. Виждам, че и малко преди самата хижа, маркировката се слива със зелената.

Ден 5 - х. Дерменкая - з. Орлово гнездо - х. Козя стена - х. Ехо. 23,8 км. Д+1020м., Д-888м

Общо взето като гледам трябва да си следваме стриктно червената маркировка. В з. Орлово гнездо може да ударим по биричка. Ако имаме сили след това можем да минем и през Беклемето (отклонение по зелената маркировка). От там покрай Козя стена и направо на х. Козя стена. От х. Козя стена все по червената маркировка би трябвало да стигнем живи и здрави до х. Ехо. Този преход малко ме притеснява. Според бейзкампа е 23,8 км. Д+1020м., Д-888м. Ако повечето изкачвания са полегати не смятам, че ще е голям проблем, но ако има много стрънмни, може да преосмислим отиването до х. Ехо и от х. Амбарица да отпрашим направо към Орешак.

Ден 6 - х. Ехо - х. Хайдушка песен - с. Чифлика

От х. Ехо хващаме червената маркировка, докато не се пресече със синьо-жълтата на вр. Ушите. Поемаме по жълтата маркировка до х. Хайдушка песен и от там по пътя до с. Чифлика.

Като заключение - знам, че може би, повечето ми въпроси изглеждат аматьорски, но ако всички знаехме къде отиваме, то нямаше да има теми по форумите завършващи с въпросителни знаци, а само теми завършващи с удивителни - за хвалба Smile Благодарен съм на всички писали в темата, защото от всеки научих нещо ново. Още повече вече започвам да работя и с Бейзкампа+БГМ, което ще ми е от ОГРОМНА помощ в понататъшните ми странствания из планините ... защото ... ами не смятам да спирам, хареса ми и смятам да обиколя където мога Smile

Поздрави и още един път, благодаря за отделеното време, внимание и отговори.

Пон Юни 13, 2016 2:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Станислав

С Prospero май ще се окажем познати от един друг форум. Ето какво му предложих там:

1. Правите си резервация за спане на заслон Ботев
2. Тръгвате и оставяте колата в Троян, близо до автогарата
3. Хващате преминаващия в 12:15 през Троян рейс по линията София-Априлци
4. Слизате в Априлци и се отправяте към х. Плевен. Дават го 9,5 км, а до паркинга на х. Плевен е асфалтов път. Може да питате някой местен срещу заплащане да ви закара с автомобил до там за да не трамбовате по шосето. Щом сте 3 човека няма да ви легне скъпо.
5. Спите на х. Плевен.
6. х.Плевен - заслон Ботев (разтоварвате багажа и продължавате с леки ранички) - вр. Ботев - х. Рай (минавате по Тарзановата пътека, снимате Райското пръскало, пиете по една бира на х. Рай, ядете боб чорба и т.н.) - връщате се на заслон Ботев през Башмандра и Канлъдере. Нощувка.
7. з.Ботев - х. Добрила по централния старопланински хребет. Този участък е най-алпийският и интересен в Стара планина. х. Амбарица лично аз бих я шунтирал защото се пада в страни от маршрута, слиза се към нея и се губи височина. Нощувка на х. Добрила
8. х. Добрила - заслон Орлово гнездо, нощувка. Нарочно ти препоръчвам този заслон, който е по на запад, а не х. Дерменкая, за да си пооблекчите маршрута за следващия ден. Направете си резервация за заслона за да ви очакват и да има готвено.
9. з. Орлово гнездо - х.Ехо, нощувка. Направете си резервацията на х. Ехо, оборотна хижа е.
10. х. Ехо - х. Хайдушка песен - с. Чифлик. От селото хващате рейса за Троян, мятате се на колата ви и обратно към морето. Следобедни рейсове от с. Чифлик за Троян има в 13:15 (делничен ден) и в 16:35 (събота и неделя).

Общо: 6 дена.

Линк към разписанието на рейсовете от/за Троян има тук.
Линк към преминаващи през Троян рейсове в посока Априлци има тук.
Телефон на автогара Троян сигурно има тук във форума.

С едно ходене по Балкана няма да видите всичко, но поне ще се качите на вр. Ботев, ще минете по Тарзановата пътека, ще видите Райското пръскало, ще минете през алпийската част на Стара планина (Кръстците, Купена), ще походите във вековна гора в резервата Стенето преди х. Дерменкая, вместо по лятната пътека може да се качите и да минете по въжето на вр. Козя стена, ще стигнете до х. Ехо. Какво повече може да се иска.

Недостатъците на маршрута, който сте избрали, според мен са:

1. Оставяте колата от юг на Стара планина, а слизате на север. Колата трябва да е максимално близо до местото на което се очаква да слезете от планината. И без това ще сте уморени от ходенето по билото, не ми се мисли какво ще е ако трябва от с. Чифлика да се доберете до Паниците и да пътувате след това към Варна.
2. Участъка от х. Плевен към х. Амбарица - лично аз бих избрал да се движа по билото. Бих тръгнал от заслон Ботев и директно бих се прицелил в х. Добрила. Х. Амбарица е ниска, ще загубите височина, ще изпуснете невероятната гледка от най-западната точка на масива Жълтец към алпийския гребен на планината до вр. Амбарица.
3. Вместо на х. Дерменка аз бих отишъл да спя на з. Орлово гнездо. Така маршрутите на ден 4 и ден 5 биха станали по балансирани и равностойни.

Това е моето мнение, ако имаш въпроси питай.

Апропо, по кое време планирате да направите това ходене?
Пон Юни 13, 2016 3:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
didogen

Ден 2 - Карайте си по лятната маркировка.
Ден 3 - Тръгвате директно по жълтата, на отклонението трябва да свиете на юг към Костенурката.( Там имах предвид, че се сменя маркировката на терен. Тъкмо ще кажете какъв цвят е и снимка приложете. Това е правилната посока.) На Малка Крайовица вече сте го изпуснали. Всички изброени от теб варианти след разклонението водят до такова изкачване, че на мен един път ми писна и извадих водка и пушен кашкавал още на Папратлива поляна, на час преди хижата. Smile
Ден 4- минете си по царския път през вр. Амбарица.
Бейскампа предлага каквото си реши. Принципно не е прав. Smile
За останалите дни си карайте по червената маркировка.
На връщане от х. Ехо следете добре за жълтата, че в приказки с един опитен планинар да не ти казвам къде излязохме, че ще ни се смеят. Хахаха.
Въпросите може да са аматьорски, но не са смешни. То и аз питам подобни неща. Нали това е целта на форума.
Вижте и варианта на Станислав. Много по-организиран е от към транспорт и пак сте в дебрите на Стара Планина.

Вто Юни 14, 2016 9:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gandi

И според мен варианта на Станислав е много добър, качите ли се веднъж на билото няма смисъл да губите височина. Слизане от Ботев до хижа Плевен и след това отново изкачване до билото не бих си го причинил Very Happy !!!
Сря Юни 15, 2016 8:37 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000

Местожителство: София

Prospero написа:
От постовете ви не можах да разбера, коя точно предлагате да взема, а и от къде мога да я взема. Калофер? http://tashev.bg/shop/product_info.php?idarticles=2450 От тази имате ли някакви впечатления?

Точно това е картата на Домино, за която споменах по-нагоре. Има грешки, но става да се ходи по нея. По такава хартиена карта лично на мен ми е по-лесно да си правя първоначалния план за преходите, отколкото да гледам на компютъра. После вече за подробностите гледам в БГ Маунтинс.
Картата може да се вземе от доста места - магазини за екипировка, обикновени книжарници, дори в Кауфланд я има по принцип, поне в софийските...

Чет Юни 16, 2016 6:28 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
t.hristov

По-добрата карта на Централна Стара планина -от вр.Вежен, вр.Козя стена, проход Беклемето, вр.Левски(Амбарица), вр. Ботев, Триглав

http://eshop-gorgona.com/bg/turizym/knigikarti/karta-na-centralna-stara-planina-troyanski-balkan.html
Чет Юни 16, 2016 12:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev

Местожителство: Бургас

t.hristov написа:
По-добрата карта на Централна Стара планина -от вр.Вежен, вр.Козя стена, проход Беклемето, вр.Левски(Амбарица), вр. Ботев, Триглав

http://eshop-gorgona.com/bg/turizym/knigikarti/karta-na-centralna-stara-planina-troyanski-balkan.html

Мнооооого по-добра. Наистина +1
Чет Юни 16, 2016 1:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.