Автор |
Съобщение |
valkata332
|
Обиколката на Витоша. |
|
Здравейте на всички Наскоро разбрах от колега от форума за въпросната обиколка на Витоша, която ще се проведе на 22.06 тази година.Адски много се запалих и без много да му мисля реших да се пробвам,пък каквото сабя покаже.Предполагам, че има доста хора от форума, които ще се включат, и много такива на които няма да им е за първи път.Идеята ми е тук да се обсъди самата обиколка, ако някой има да даде някой ценен съвет (Hints & Tips) също не би бил излишен, както и ако някой си търси компания за обиколката да каже тук. Разбрах че има доста контролни пунктове, така че количеството храна би могло да бъде сведено до минимум, както и литража на бутилката с вода.Дали не е добър вариант за 2ри чифт обувки, за преминаване през асфалтовите участъци, които на места не са малки ? Надявам се, че темата ще бъде от полезна на всеки, който реши да се включи в тазгодишната обиколка на Витоша. Поздрави на всички !!!
_________________ „Слабите не се борят. Малко по-силните издържат един час. По-силните от тях се борят години. Но най-силните от всички се борят цял живот. Те са непобедими” |
|
|
Сря Юни 05, 2013 2:59 am |
|
|
dobber
|
|
|
|
Съвета ми е да носиш минимално количество багаж и храна. Втори чифт обувки - забрави. Хубаво е обаче да имаш втори чифт чорапи.
Ще участвам за 5ти път тази година и мога да помогна с много съвети (питайте). Успех и ще се видим на старта
|
|
|
Сря Юни 05, 2013 5:31 am |
|
|
Esper
|
|
|
Аз също имам намерение да участвам тази година.
Не съм го правил до сега но тази година мисля да го включа в подготовката си...
Баща ми участваше няколко поредни години в миналото но напоследък ходи на др. подобни маратони.
Преди около месец беше някъде из пловдивски но го успях да го навия и за този във Витоша
Намерението ми е да нося само сандали и нищо друго.
Иначе да - минимум багаж, ама наистина минимум. Бананка или някаква джобна раница.
Вода дали раздават на някой от пунктовете? Аз почти не пия вода и ако поне на един има даже и това няма да нося.
Въпрос: Миналата година на сайта имаше GPS трак с маршрута но не помня къде го записах пък тази година не виждам такъв. Не че е най-важното но някой има ли миналогодишният трак за Гармин?
|
|
|
Сря Юни 05, 2013 7:49 pm |
|
|
dobber
|
|
|
|
Вода има на всеки пункт, а бонбони, вафли, соленки има на почти всички
ето и трака.
http://tpks.ws/VhAk
|
|
|
Сря Юни 05, 2013 10:21 pm |
|
|
valkata332
|
|
|
До колкото знам относно водата, както каза колегата има на всеки пункт, НО трябва да имаш бутилка, в която да си налееш. И на мен ми е за първи път и целта ми единствено е да финиширам, за това искам да попитам горе долу какво темпо трябва да спазвам ( четох че по някои части от трасето се тича) и как вие разделяте обиколката на времена ?
_________________ „Слабите не се борят. Малко по-силните издържат един час. По-силните от тях се борят години. Но най-силните от всички се борят цял живот. Те са непобедими” |
|
|
Сря Юни 05, 2013 10:52 pm |
|
|
Esper
|
|
|
Темо каквото можеш.
Стара изколна истина - няма нищо по-добро от равномерното темпо.
Не един и два пъти по склона са ме "издухвали" разни състезатели, които след половин час ги застигам изплезили език до петите...
Аз лично нямам никакво намерение да гоня време.
Тенкю за трака.
|
|
|
Сря Юни 05, 2013 11:03 pm |
|
|
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3367 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
|
|
Важното е да можеш да поддържаш постоянно темпо от малко над 5 километра в час. Така за 20 часа ще успееш да изминеш 100 километра. Трябва да се има предвид, че вече трасето е съкратено и вече не са точно 100 километра, но ако се тръгне пеша от вкъщи и се прибереш отново пеша, стават горе-долу толкова. Трябва да се има предвид, че на почивките за наливане на вода, хапване на бонбони и сандвичи също се губи време, затова е важно средната скорост да е малко над 5 километра в час, за да се финишира успешно в рамките на регламента. Ако може по-бързо - още по-добре
Лично аз на с. Кладница съм бил в около 4 часа, на с. Чуйпетлово - около 08-08:30, на с. Железница - 12:30-13:30, финиш - около 19-1930. С тези времена показвам, че и един обикновен турист, а не само активен спортист, може да измине 100 километра за едно денонощие.
Моят съвет към начинаещите в Обиколката е, ако не са си засичали темпото на ходене и не знаят каква скорост могат да поддържат, нека направят пробен преход, може и по улиците на София, някъде към 3-4 часа като за начало и да засекат километрите, времето, средната скорост и физическото си състояние в края на прехода.
Мое мнение - ако участникът никога досега не е изминавал над 40 километра за един ден, ще му бъде много трудно.
Това е засега от мен. Успех на всички и дано тази година надминем бройката от 100 финиширали пешеходци.
|
|
|
Сря Юни 05, 2013 11:07 pm |
|
|
dobber
|
|
|
|
Ако времето е хубаво, аз тръгвам по шорти и потник с малка чантичка за кръста в която имам 1 телефон, кърпички и 1-2 вафли. 1/2 литър вода. Водата може да е малко за повечето хора, но понеже аз тичам, успява да ми стигне до следващия пункт (освен това познавам трасето и знам къде са реките). Никакви раници, резервни дрехи, сандвичи, ветровки и тн. Важно е да се знае че между пунктовете на Чуйпетльово и Брезите (45 - 65км) има само вода, така че вземете 1-2 бонбона повече.
|
|
|
Чет Юни 06, 2013 6:07 am |
|
|
toc
Регистриран на: 09 Юни 2013 Мнения: 76 Местожителство: Велико Търново |
|
|
|
|
|
Ако времето е хубаво, аз тръгвам по шорти и потник с малка чантичка за кръста в която имам 1 телефон, кърпички и 1-2 вафли. 1/2 литър вода. Водата може да е малко за повечето хора, но понеже аз тичам, успява да ми стигне до следващия пункт (освен това познавам трасето и знам къде са реките). Никакви раници, резервни дрехи, сандвичи, ветровки и тн. Важно е да се знае че между пунктовете на Чуйпетльово и Брезите (45 - 65км) има само вода, така че вземете 1-2 бонбона повече. |
По отношение на последното уточнение - миналата година на Ярлово имаше добре зареден пункт с храна и вода.
|
|
|
Нед Юни 09, 2013 3:38 pm |
|
|
dobber
|
|
|
|
|
|
По отношение на последното уточнение - миналата година на Ярлово имаше добре зареден пункт с храна и вода. |
Благодаря, явно миналата година съм минал бързо покрай него.
|
|
|
Нед Юни 09, 2013 10:44 pm |
|
|
Аматьор
|
|
|
То и аз ще се пусна за пореден път.
За тия 100-тина км много трудно да се измисли тактика и тренировка разтоянието е голямо и всичко се случва.
Най-дългия ден в годината и ще го усетите!
Човешкото тяло е съвършено, то винаги ще издържи като има стимул. Така, че мисля че по-скоро трябва да сте заредени с воля и желание за успех.
Да не мислите постоянно колко много ви остава.Тва най много да ви скапе още повече.
Един много ценен съвет: Намерете си другарче.
Ако нямате аверче, който да тръгне с вас тръгнете с някой с вашето темпо така с приказки времето минава по-леко и по-важно се надъхвате един друг.
Иначе багажа шише вода, малко храна и ипримерно Властелина на пръстените луксозно издание твърди корици дорде скучаете на пунктовете.
Лично за мен щеките пречат. Пробвах с тях миналата година и незнаех къде да ги завра презповечето време.
А.
|
|
|
Пон Юни 10, 2013 11:09 pm |
|
|
valkata332
|
|
|
И аз се двоумя относно щеките, въпреки че можеш да ги оставиш на някой пункт и да ти ги превосят до някой следващ
|
|
Сря Юни 12, 2013 1:30 pm |
|
|
Esper
|
|
|
Аз щеки не ползвам където и да било, обаче от познати, които ползват и са участвали в тази обиколка съм чувал, че в този случай са излишни и няма смисъл да се носят.
|
|
|
Пон Юни 17, 2013 10:36 am |
|
|
dobber
|
|
|
|
Не носете щеки. Тръгнете с минимално количество от всичко. Никакъв багаж и нищо излишно.
|
|
|
Пон Юни 17, 2013 11:59 pm |
|
|
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3367 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
|
|
Дотук заявилите участие в настоящата тема съфорумци са по-малко от 2 процента от общо записалите се скороходци. Очаквах повече да вземат отношение по темата. Може да разпечатаме логото на планинарския форум и да го прикачим за номерата си. Така ще популяризираме форума, а и ще имаме още една причина да не се откажем - да не посрамваме същия този форум.
|
|
|
Чет Юни 20, 2013 11:31 pm |
|
|
|