Тешел - х. Орфей - Читак дере - с. Ягодина - Тешел
По Великден врътнахме въпросното кръгче. Успях да запиша и допълня нови трасета на маркирани маршрути. Останаха и малко за дозаписване, както и някои неизвестни, за да има повод за още ходения натам.
С х. Орфей вече има нормална телефонна връзка през човек в гр. Девин. Хижата е с нови хижари, нова механа. Постоянно има храна и напитки. Стягат и другата сграда отзад, но тя ще е по-луксозна категория.
Подробният фотоотчет: https://photos.app.goo.gl/ag5rXcd55Bvm8UfaA
Съкратената версия за хората, които просто обичат да гледат снимки на гори и планини без да се интересуват от подробности кое къде е, как е, защо е и как се стига до него: https://photos.app.goo.gl/YRvAR4m9CSf79J1LA
Последната промяна е направена от ivailo.hr на Вто Авг 27, 2019 4:07 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Супер!Направо ни даде още идеи с тоя Дяволски мост-че тия 4 дни ще сме в района на Доспат-струва си да отскочим май и нататък...от към пътя за Ягодина има подход,предполагам...?
Пет Май 20, 2016 9:35 am
ivailo.hr
Има, даже оттам започват две маркирани пътеки, доколкото ми обясниха. Лявата/долната е за Дяволския мост, дясната се качва стръмно нагоре. Нея я засякохме горе на билото. Засега не знам точно къде слиза. Бързаци като вас биха могли да тръгнат от началото на пътеката откъм Борино (http://www.kade.si/#map=16/2705402.91/5109590.75/0), да стигнат до края на пътеката в Буйновското ждрело и после да се върнат по стръмната пътека. Тъкмо ще ми запишете последната за картата.
В ждрелото на Читак дере нищо не подлежи на запис с GPS, защото грешката според уреда е 20-45 м., но в действителност е още по-голяма. Там методът на запис е друг - май патент.
Още веднъж благодаря за идеята-препоръчвам пътеката за всички!С благодарност-пускам на Иво за картата трака на големия кръг-врътката за връщане от Борино към паркинга на Буйновското дере с уговорката че долу отклоненията са такива че тракът прилича на китайски йероглиф ма той каза че може да си го оправи.... -предполагам че е най-добре с билетче,нали???
Снимки няма да пускам-тези на автора са достатъчно добри и пояснителни!
п.п.Иво,ако искаш мога да пусна за картата и тракове от с.Барутин за х.12-та застава(кръгов) и един кръгов маршрут от яз.Доспат до ловна хижа Омана и ДПС Караджа дере.
Вто Май 24, 2016 10:07 pm
ivailo.hr
Пускай, пускай (с билетчета), пък ще ги вкарвам постепенно данните, че и мои много са се събрали. В района на Доспат има много маршрути и забележителности. Засега не знам, дали маршрутите са реални или по-скоро виртуални. Подробности (вкл. GPS данни) тук: http://rodopi-map.org/
Дяволската пътека засега ще се само по GPS данни, за да я има, пък като я мина някой ден цялата, ще се прецизират нещата, доколкото може с наличните методи в момента. От началото на пътеката (откъм пътя Борино-Чала) до малко преди стръмното спускане по стълби към района на Скрития водопад съм я заснел, тъй че там като й дойде реда, ще я коригирам, за да няма груби грешки (положение на пътеката спрямо реката, мостовете, по които се минава и т.н.), пък другото ще остане за някой слънчев и дълъг ден...
. Засега не знам, дали маршрутите са реални или по-скоро виртуални. Подробности (вкл. GPS данни) тук: http://rodopi-map.org/
И аз тези данни ползвах-тези по които минахме са коректно дадени
а за слизането от Тепе баир към Дяволската пътека-не е страшно нито чак толкова стръмно-обезопасено си е с парапети и стълби където е необходимо.
Дяволската пътека засега ще се само по GPS данни, за да я има, пък като я мина някой ден цялата, ще се прецизират нещата, доколкото може с наличните методи в момента. От началото на пътеката (откъм пътя Борино-Чала) до малко преди стръмното спускане по стълби към района на Скрития водопад съм я заснел, тъй че там като й дойде реда, ще я коригирам, за да няма груби грешки (положение на пътеката спрямо реката, мостовете, по които се минава и т.н.), пък другото ще остане за някой слънчев и дълъг ден...
То там няма как да се загуби човек-просто няма къде да се отклони(освен ако не може да лети или да пада от високо, без да си чупи главата )
Сря Май 25, 2016 11:18 am
ivailo.hr
fena73 написа:
............................................
То там няма как да се загуби човек-просто няма къде да се отклони(освен ако не може да лети или да пада от високо, без да си чупи главата )
Или да плува под вода без акваланг, но и тогава не се знае какво ще стане, защото двамата водолази загинали през 1970 г. в Дяволското гърло са имали въздух за още над 2 часа, но са починали от инфаркт... Четох, че преди няколко години National Geographic са пускали камери в сифона на пещерата, но след тридесетия метър камерите спрели да предават...
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети