Зимно изкачване на връх Мальовица по североизточен ръб
В поредния неделен ден, с що-годе добра прогноза, с Митко и Никола, решихме да не пропускаме улова и да проиграем еднодневна и зимна Мальовица. Ударници сме с Митко. За четвърти пореден път тази зима се наемаме с подобни еднодневки, които са си изморителни, в пред вид всичко, което се случва: път, катерене, подготовка на багажи. Бях тотално скапан след автопохода Хърватска и Сърбия, в който посетихме 22 манастира, няколко църкви, катедрали и крепости, и не бях спал почти два дни, но тръгнахме. На първа пролет.
Паркирахме се на ЦПШ Мальовица и захапахме пътеката. Катя стигна до Еленино езеро, а ние експедитивно до върха. След последните прогнози и кофти време, обещах да тръгвам на подобни преходи, само след консултация с екстрасенс.
Орлето ни се откри в мъгливото утро и подсказа за предстоящи зимни картини, тук.
На първа тераса сме. Видяхме щъркели по път, денят е първа пролет. Районът на връх Мальовица е емблематично място за българския алпинизъм. Винаги спираме, в знак на уважение.
Мартеници в действие.
Мальовишката, лавиноопасна долина.
Снегът беше стабилен и виждайки североизточния гребен на връх Мальовица, адреналинът се инжектира в кръвта. Нямаше начин: времето е добро, снегът фирнован, вятър поносим. Опаковах се и поех нагоре.
Трудно е, когато няма втори в изкачването, който да те осигури. А наоколо всички зъбери контрастираха през фотообектива във вероятно последната зимна окраска и привличаха като магнит към ръба.
Към Мальовишките езера в задния двор на връх Мальовица.
В последния участък преди връх Мальовица съм.
А горе какво? Ухилени като репи, ме посрещнаха Митко и Никола и на по чай, и ракия, позяпахме час красотите, които ни разкри Рила планина в този приказен ден.
Митко проиграваше нови оранжеви котки и му завиждам за цвета. Билото към Мермерите, Додов връх, част от Урдиния циркус, в дъното Калините, Поличите...
Снежни козирки са захапали билното трасе към връх Мальовица.
Североизточен ръб на връх Мальовица и премката.
Слизаме към първа тераса. При колата бяхме в ранния следобед. Доста се бяхме подценили, смятайки, че ще се слиза по тъмно, което обещаващо ни изпрати да опитаме домашна торта в близкото заведение. До скоро.
Използвам темата да попитам за пътеката по Североизточния ръб на Мальовица - доколко е трудна, опасна и необходимо ли е обезопасяване лятно време?
"Пътека" не е. Дали е необходимо, сигурно са водени десетки такива дискусии. И докато много хора казват различни неща, според мен отговора зависи и от поставения въпрос.
Въпроса е зле поставен, не предоставя никаква информация за опита на хората които ще участват и съответно и отговора трябва да е в този стил на питане
Сря Авг 12, 2020 1:31 pm
d_genov
kaloyanv написа:
Въпроса е зле поставен, не предоставя никаква информация за опита на хората които ще участват
Хората имат опит в планината, минавали сме Кончето например, но не знам доколко тази информация би била от полза. И опитни планинари могат да се пречукат на Трионите, Джамджиев или на Злия зъб да речем. По-скоро питането ми беше спокойно ли се минава по СИ ръб от некатерачи или си има елементи на катерене и доколко страхът от височини би бил проблем там.
@Yan4o, благодаря за снимките!
Пет Авг 14, 2020 10:27 am
kaloyanv
d_genov написа:
kaloyanv написа:
Въпроса е зле поставен, не предоставя никаква информация за опита на хората които ще участват
Хората имат опит в планината, минавали сме Кончето например, но не знам доколко тази информация би била от полза. И опитни планинари могат да се пречукат на Трионите, Джамджиев или на Злия зъб да речем. По-скоро питането ми беше спокойно ли се минава по СИ ръб от некатерачи или си има елементи на катерене и доколко страхът от височини би бил проблем там.
@Yan4o, благодаря за снимките!
Ами има няколко места, според мен е като Джамджиев ръб, има няколко участъка на катерене. Обаче на такива места винаги страха от височина играе своята роля
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети