ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Пресичане на река Тъжа
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Пресичане на река Тъжа
Автор Съобщение
pl27

Местожителство: София

Мнение Пресичане на река Тъжа Отговорете с цитат
Здравейте,
Съжалявам, ако на въпроса вече е отговаряно и не съм го открил. Накратко, не съм бил в района и имам следния въпрос:
Къде може да се пресече река Тъжа?
Това, което съм видял с очите си е при х. Тъжа и при Смесите (ако правилно съм оценил името на местността). Според картата, след това може да се пресече реката чак след ВЕЦ Тъжа, където р. Армучаланка се влива в Тъжа и малко по-надолу при самото село. Накратко връзката между Триглав и Ботев е или във високото (Смесите) или в ниското (селото). Въпросът ми е свързан с идея да се обходи масива Триглав с всичките си върхове и след това да се мине примерно през х. В.Левски и да се слезе в Карлово.
Съб Мар 12, 2016 8:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Мнение Отговорете с цитат
То проблемът с пресичането на реката не е щот е много пълноводна, а заради скалите от Смесите надолу. Ако си спец по каньонинг, можеш да я пресичаш буквално навсякъде от извора и до вливането в Тунджа... Конкретно на въпроса, ако ще обхождаш Триглав, и от Кадемлиите слизаш през Гърмящата гора към Смесите - ами там ще я пресечеш, ако слезеш на хТриглав и от там по пътя - пак на Смесите - все там ще я пресечеш. После никакъв проблем да идеш където си искаш, Карлово, Калофер... За х.Левски ми се струва доста малоумно да слизаш до вец-а, за да се качваш после евентуално през Рай, така че единствената алтернатива си остава класическия път отгоре през х.Тъжа.
Нед Мар 13, 2016 6:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pl27

Благодаря за отговора, подозирах нещо подобно. Миналото лято минавахме по билото Амбарица-Ботев-х.Тъжа-х.Мазалат и си спомням, че Тъжа е доста ниско около 1500м. Понеже пропуснахме Триглав имам идея тази година да го обиколим и ми се искаше да го съчетая с минаване през х.В.Левски и надолу до Карлово. Но денивелацята може да ме откаже за подобен вариант - от Г.Кадемлия до Тъжа е над 700м спускане и веднага след това има подобно качване по отсрещния склон и малко след него и качването на Ботев. Ако си ходя сам е ок, но за група не е много подходящо.
Нед Мар 13, 2016 11:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

обикновено през Триглав посока запад се преминава от Соколна. Тъй като е доста път /за група/, е нормално да се преспи на х.Тъжа. От там вече, не е проблем за един ден през Ботев да се стигне х.Левски. Така проблемът с едновременното слизане до Тъжа и изкачване на Ботев за един ден вече не стои.
Пон Мар 14, 2016 9:44 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mikesli

Местожителство: Сливен

На едро се пипа тук:
Соколна - Триглав - Тъжа - Ботев - Левски .....

Слагайте по едно :
ALERT!
Не е за обикновени планинари!!!
Пон Мар 14, 2016 12:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

mikesli написа:
На едро се пипа тук:

Слагайте по едно :
ALERT! ]!

Че какво му е толкова едрото.
с лека еднодневна раница, при хубаво време, мисля че Соколна-Левски може да се направи за между 10 и 12 часа, т.е. за един ден. /Два часа до Зли връх, още час то седлото с Русоватец, още два часа до подножието на Юрушка грамада, от там пак 2 часа до Ботев и още 2 и половина до Левски + час почивки стават 10 часа ако е ускорено ходене на места/по равно и нанадолно/ близо до тичането, ако не бързаш особено добави още два часа - ето ти ги 12 часа.
Правил съм, с тежка раница - палатка, чувал, с тежки обувки, септември в дъждовно време - х.Равнец - х.Тъжа, за около 9 часа, без изобщо да бързам и с много мотане. Така че не виждам при добра физическа подготовка, лека раница, рано тръгване и стегнато ходене какво му е страшното на Соколна-Левски за един ден.
Освен това, известно е, че и в настоящия форум има доста субекти, които биха гледали с насмешка дори така представеното време за този еднодневен преход, тъй като ако се напънат, могат да го вземат и за половин ден..
Пон Мар 14, 2016 12:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

mikesli написа:
На едро се пипа тук:

Слагайте по едно :
ALERT!

vladofff написа:
...
с лека еднодневна раница, при хубаво време, мисля че Соколна-Левски може да се направи за между 10 и 12 часа, т.е. за един ден. /Два часа до Зли връх,...

Понеже имам слабост към района на Триглав (че и рождения си ден посрещах миналата година на Големия Кадемлия), присъединявам се към мнението на Мikesli. Но всеки сам може да прецени от хижа "Соколна" до Зли връх (връх Мазалат) за колко може да го вземе - над 8 километра с 1000 метра денивелация! Аз лично за 2 часа съм стигал само до връх (А)Танас тепе 1875 м. По пътеводителите го дават х. "Соколна" - х. "Тъжа" 7-8 часа, х. "Тъжа" - х. "Васил Левски" 7-8 часа.

А и нали идеята на питащия pl27 е "да се обиколи масива Триглав с всичките си върхове", следователно ще трябва и време за разглеждане и снимки, щом ще бъде за пръв път в района. Така че вариант с бързо препускане по най-кратката пътека с подсичане и пропускане на главни върхове не мисля, че ще удовлетвори pl27, но нека той да си каже.

В тази връзка - понеже маркировката пропуска първенеца на Триглав - връх Голям Кадемлия 2276 м, втори по височина в Стара планина - ако този връх се изкачи, после може ли да се слезе директно без пътека на северозапад, където да се излезе на пътя и пътеката за Смесите и хижа "Тъжа"? Трябва да се пресече Кадемлийското дере, след което да се изкачи 100-тина метра денивелация, но проходим ли е теренът? Целта е да се избегне големия завой на пътя, който от връх Голям Кадемлия първо слиза на североизток към седловина Чимколиба между в. Малък Кадемлия и в. Росоватец, и едва след това поема на североизток и изток към Смесите. Чудя се дали си заслужава едно такова слизане без пътека и пресичането на Кадемлийското дере, както и колко време би се спестило.

Пон Мар 14, 2016 2:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

stefan_iliev38 написа:

В тази връзка - понеже маркировката пропуска първенеца на Триглав - връх Голям Кадемлия 2276 м, втори по височина в Стара планина - ако този връх се изкачи, после може ли да се слезе директно без пътека на северозапад, където да се излезе на пътя и пътеката за Смесите и хижа "Тъжа"? Трябва да се пресече Кадемлийското дере, след което да се изкачи 100-тина метра денивелация, но проходим ли е теренът?

Да проходим е, става, правил съм го преди 3 години. Няма нищо страшно, стига да няма мъгла, поради което да се замотате надолу по дерето. Слизането от Кадемлията е леко, по полегат тревист склон слизащ право в дерето, няма особено дълбоки хвойни, в които да си кълчите краката. После е малко стръмно, но се ядва и бързо ще излезете до пътя.
Пон Мар 14, 2016 2:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pl27

Причината да напиша въпроса си е липсата ми на познания за района. Първоначално смятах да се обиколи масива Триглав от Габарево, Соколна, Голям и Малък Кадемлия, Пиргос, Мазалат и слизане в х. Триглав(Равна). Оттам за да не се катери отново през Ботев си мислех за начин да се пресече реката и да се мине по ниското на отсрещната страна с надморска височина около 1500м, по която да се стигне до х.В.Левски. Разбрах защо няма такива пътеки и съответно промених първоначната си идея. Стефан правилно е усетил, че първоначалното ходене е съпроводено с повече обикаляне (пътеката не минава през всички върхове) и съответно време за снимане.
В крайна сметка вследствие на отговорите ви ми се изясни ситуацията и за момента съм се спрял на следното ходене:
1 ден: София - Габарево (пътуване) - х.Соколна -> доколкото видях чистата статистика е изкачване около 900м (Габарево=425, Соколна=1325), което за привикване с планината от градския живот смятам за разумно
2 ден: Соколна - върховете на Триглав - х. Тъжа -> статистиката сочи около 950м изкачване и около 750м спускане. Разбира се това е грубо, защото не отчита междинните спускания и изкачвания
3 ден: х.Тъжа - Ботев - х. В.Левски -> статистиката е сходна с тази от предишния ден, с малко повече спускане - 900м
4 ден: х. В. Левски - Карлово - пътуване до София
Разбира се, това е предварителен план и може да претърпи корекции в движение в зависимост от състоянието на всички хора в групата и най-вече от метеорологичната обстановка. Идеята на първото ходене е да ти останат хубави спомени. След това вече може да се минава скоростно, както vladoff е споменал. Например на Витоша съм бил толкова често, че на повечето пътеки познавам детайлите и ходя по-скоро заради спорта - да поддържам форма и да изчистя дробовете от мръсния градски въздух. Дано дойде ден и в Балкана да мога да го направя след многократно ходене там, но засега не съм на тоя етап.
Пон Мар 14, 2016 4:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Помисли и за версията на обратно. Аз винаги съм го правил това все по направление Запад-Изток и всеки път си мисля, че това е по-правилното /по-лесно/ решение. Също така, подходът през Равнец е доста по-панорамен от забиването в онази огромна долина /или каньон/ завършващ малко над х.Левски.
Пон Мар 14, 2016 6:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Vladofff е прав за Равнец (досега не съм бил на него) - едно съчетание на масивите Триглав и Равнец би било чудесно!

Изгревите от хижа "Соколна" са УНИКАЛНИ! Само се обадете предварително на хижаря адаша Стефан, който не е лош човек, но не трябва да го настъпвате и засягате.

Ако пътувате с влак, имайте предвид, че за 2 месеца спират влаковете от Карлово до Копривщица:

За два месеца ще бъде прекъснато движението на влаковете в участъка между гарите Стряма и Клисура поради ремонт на железния път

Ако мога да си позволя - ето един вариант, ако не се цели непременно всяка нощ нощувка в хижа:

1 ден: София - с. Габарево - х. "Соколна".
2 ден: х. "Соколна" - в. Сахранка - в. Курткая - Гьоловете - в. (А)Танас тепе - в. Мазалат (Зли връх) - в. Пиргос - в. Малък Кадемлия - в. Голям Кадемлия - заслон "Голям Кадемлия".
3 ден: в. Голям Кадемлия - х. "Тъжа" - в. Ботев - заслон "Ботев" - в. Равнец - в. Кочмара - х. "Васил Левски" или х. "Равнец".
4 ден: х. "Васил Левски" (х. "Равнец") - Карлово - София.

2 ден - не е изключено на заслон "Голям Кадемлия" да има и други желаещи за нощувка.
3 ден е доста като ходене, но пък качването е в първата половина на деня, след което е предимно слизане.
Проблем би било и непостоянното време, така че Vladofff правилно е обърнал внимание, че може да се направи и от запад на изток с цел да се изберат по-подходящи условия именно за масива Триглав.

Успех!

Пон Мар 14, 2016 11:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Относно транспорта. Повече от 13 години не пътувам с влакове, освен в крайна необходимост, затова надали мнението ми може да е особено актуално, но въпреки това... Преди опитът ми сочеше, че дестинацията Карлово-София е пермаментно проблемна. Затова, когато още пътувахме с влакове, винаги отчитахме и следното - проучваше се и възможността за достигане и връщане от Карлово през Пловдив - например с автобус и Пловдив София, също така когато имаше експрес - кое е по добре откъм чакане - дали да не се хване пътника от Габарево до Казанлък или ако на Павел баня спираше... Много често ходенето по тези дестинации се свързваше с многочасово висене по гари и затова започнахме да проявяваме изобретателност.
Относно лошото време по Триглав. Според мен всеки ходещ там трябва предварително да проучи и евентуално да познава пътеките за аварийно слизане на юг, както и на север към Мазалат и Габровница. Например на мен любима за есенно, пък и за зимно, ми беше дестинацията Русалка - М.Кадемлия - Мазалат или М.Кадемлия - Соколна. Вярно, че пътеката от Русалка към Кадемлията/има и друга по южното ребро на Г.Кадемлия от х.Триглав -тази по ръба/, не е маркирана в горната част, но там също е много красиво и си струва да се иде. И нещо свързано с мое лично преживяване на Пиргос- ако се слиза, в мъгла, към Зли връх/Мазалат/, трябва да се отчита, че коловете са доста нарядко, /освен ако наскоро не са ги дублирали, по оня бездарен начин, както е на седлото с Росоватец.../. По тази причина трябва да се знае, че пътеката държи макар и съвсем лек, но все пак диагонал на югоизток. По тази причина в една гъста мъгла ми се случи да се отклоня, и слизайки право надолу, и се оказа, че всъщност съм тръгнал точно към горната част на завършващата там стотина метрова северна стеничка. Така, че имайте едно наум - от там при подхлъзване се пада безвъзвратно.
Вто Мар 15, 2016 10:35 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pl27

Изборът ми да започна от Триглав е важната част да е в началото, защото след това може да се промени програмата заради умора на някого и да не стигнем дотам. Иначе съм съгласен, че по-добре е направлението от запад на изток.

Благодарности за идеята да се комбинира Триглав с Равнец. Бил съм няколко пъти в Карлово и като вдигна поглед нагоре все Равнец е пред очите и скрива Ботев. Така, че ми е в листата с места за ходене и сега би се комбинирал идеално. Ще направя програмата с посещение и на масива Равнец с едноименния връх и Кочмара, пък дано всички се съгласят с мен.
Вто Мар 15, 2016 3:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Във всички случаи, преди за започне слизането към Левски ще си на оня характерен разклон, от който се тръгва и към Равнец. от там, до стръмното слизане непосредствено преди хижа Равнец е все равно и преобладаващо нанадолно, т.е. бързо ще стигнете до хижата, дори и да е късно, освен това и маркировката е прилична, а лятос и пътечка си личи.
Вто Мар 15, 2016 3:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

vladofff написа:
... И нещо свързано с мое лично преживяване на Пиргос- ако се слиза, в мъгла, към Зли връх/Мазалат/, трябва да се отчита, че коловете са доста нарядко, /освен ако наскоро не са ги дублирали, по оня бездарен начин, както е на седлото с Росоватец.../. По тази причина трябва да се знае, че пътеката държи макар и съвсем лек, но все пак диагонал на югоизток. По тази причина в една гъста мъгла ми се случи да се отклоня, и слизайки право надолу, и се оказа, че всъщност съм тръгнал точно към горната част на завършващата там стотина метрова северна стеничка. Така, че имайте едно наум - от там при подхлъзване се пада безвъзвратно.

Не знам как са били коловете преди 3 години, но сега сякаш има поставени нови, които още не са паднали и изглеждат стабилни.

Коловете от връх Мазалат до седловина Гьола и нагоре към връх Пиргос са доста нагъсто - средно през 35-45 метра. Но незнайно защо последните няколко кола преди Пиргос (на изток от него, както описва Vadofff) са на разстояние цели 70 метра!!! Между другото, също на големи разстояния са някои от коловете и на запад от Пиргос.

При последното си посещение на Триглав (14.02.2016 г.) маркирах с GPS-а коловете и маркировката и вече са нанесени на картата БГМаунтийнс:

http://www.kade.si/#map=16/2792158.66/5270207.79/0

Има и нови метални въжета - на Булките между Киминчето и в. Мазалат и на скалите южно от в. Сахранка (също нанесени на картата):

http://www.kade.si/#map=19/2795208.8/5269579.23/0

http://www.kade.si/#map=19/2798012.27/5267667.21/0

Доколко помагат е друг въпрос, но важното е, че ги има. Ако в групата има страхуващ се от скални прагове, ще мине с по-малко страх.

Вто Мар 15, 2016 8:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.