В зимния пътеводител на А.Марковски такъв не е описан, затова да питам патилите-допустимо ли е минаването по Динков дол и ако не-откъде?
През Горни куки,Канарата и т.н. става много дълго...покрай бившата х. Карааланица-маи са подсичкаха склоновете на Ангелов връх...
мерси!
Сря Фев 24, 2016 9:17 am
ДИАНА
Фена, не съм го минавала зимно, но да споделя това, което може да е полезно.
Открай време знам, че от южните склонове на Ангелов връх, които са много стръмни, към седловината Бялата пръст / Мечи проход -
пада лавина!
Както казваш, по този лавиноопасен склон, подсича и каскадният път, идващ от местността „Карааланица“.
Лавини падат и от северните слонове на Куков връх и Малък Мечи връх.
Така че, проблемът при излизане от Динков дол е - преди и към седловината! Сега снегът е малко, но там вятърът прави навеища.
Още преди години, лавините край Бялата пръст, бяха пречупили като клечки железните стълбове за тока.
Не знам в момента кой е хижар на „Македония“, но позвъни да чуеш как е положението.
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Аз също не съм минавал зимно, но потвърждавам за опасностите споменати от Диана, следите от които обикновено добре си личат и напролет (снимката е от 25 май 2013 г.):
При достатъчно малко и сигурен сняг може и да става за минаване по синята лятна маркировка, ала по принцип това не е за препоръчване. Освен страничните склонове на долината, трудност (или дори опасност) може да представлява и финалното изкачване на седловината на главното било непосредствено до х. Македония, където се натрупва много сняг и наклона е значителен (снимка от същия ден):
Нормалния зимен маршрут би бил изкачване по ЮИ ребро на Ангелов връх и след това слизане към х. Македония по зимната колова маркировка покрай Голям Мечи връх. В сайта на БАССЕС има кратко текстово описание на един такъв подход към Ангелов връх:
В зимния пътеводител на А.Марковски такъв не е описан, затова да питам патилите-допустимо ли е минаването по Динков дол и ако не-откъде?
През Горни куки,Канарата и т.н. става много дълго...покрай бившата х. Карааланица-маи са подсичкаха склоновете на Ангелов връх...
мерси!
Мерси на отзовалите се!Значи айлак-маршрута отпадаХижарят на Семково е на същото мнение...
Бе,Ристе-и аз съм хора ве-искаше ми се по-така-празници са-стига с тия блъскотии!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети