В неделната сутрин тръгнах от с. Жълт камък да огледам скалните образувания, разпръснати на юг по склоновете на голяма площ. Поне 2 от комплексите смятах да разгледам, на сателитните снимки изглеждаха най-значими. По пътя се изкачих на възвишението на юг от селото, къдеето се откриха и първите гледки.
Първия скален ансамбъл, падащ се по склоновете на близкия връх го оставих за после, защото беше лесно достъпен, а и слънцето печеше точно от тази страна.
Продължих да слизам по пътя, в търсене на подходящо място за спускане в Порта дере, точно към скалното струпване, което забелязах на сателитните снимки. Там някъде евентуалната вода си пробива път и вероятно има водопад. След известно лутане намерих обзорно място и нещата започнаха да се разкриват, слизайки надолу:
В основата на голяма скала видях пещера, но не приближих, защото по-нагоре намерих и кокал…Заобиколих от ляво скалата и се спуснах на дъното на дерето. Абсолютно сухо, без грам вода. Зачудих се, дали изобщо тече вода там някога, но на пролет вероятно – да. Провирайки се между скали и растителност на горе по дерето, съвсем скоро намерих и „водопада“. Този може би 15 метров улей вероятно на пролет е водопад, със сигурност е текла вода там:
Малко наляво от улея имах неблагоразумието да се изкатеря по скалите с все багаж. Да, откриха се гледки, видях, снимах, но брах дертове със слизането. Трябваше да хвърлям щеките, че и раницата от горе и само по фотоапарат се смъкнах в дерето.
Следваше изкачване по склона покрай скалите до засичане на пътя.
Имъкнах се и по пътя бързо се върнах на високото от където тръгнах към най-близкия до селото ансамбъл. Слънцето вече беше високо.
Разходих се, слязох и по склона до някъде. От картата знам, че долу над дерето има път и скалите от там ще изглеждат по друг начин. Но това остава за друг път.
Поглед към село Жълти камък, изходен пункт:
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пон Сеп 26, 2016 11:06 am
ivailo.hr
Хубаво приключение!
Аз по празниците се мотах предимно по черни пътища, записвайки сума ти колове (маркировка). Аз хората не са пестили мат'рял - през 30 м. средно са ги слагали...
На първата снимка май си успял да хванеш заедно Чиляка (1459 м.), Елварника, Свобода и Тузлата. По-късно мога да си поиграя с Гугъл Земя, да видя дали съм прав, ако ми пратиш мястото на снимката.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети