Долината на р. Боровица – с. Безводно – вр. Чиляка – Саръкая
Претърсих форума по ключови думи, но не открих нищо, та затова реших да драсна някой и друг ред …
Много ме привлича този маршрут. Проблемът е, че този район на Родопите е напълно обезлюден, има само тук-там някоя махаличка, къде с по няколко души, къде и с по-малко. Този район е малко изследван и малко посещаван, но бъка от сума ти „Каи“, по които личат следи от древните траки.
В тази връзка моля за личните ви впечатления от прехода от с. Безводно до Саръкая и обратно, както през вр. Чиляка, така и посредством траверсиране от юг и запад (поне така е дадена пътеката, а и мисля, че някъде зърнах и един трак оттам).
Мисля, че ще отнеме около 5-6 часа в едната посока, което поставя въпроса за нощуване някъде в пущинака около Саръкая или връщане още същия ден до селото, което си прави бая преход.
Има ли алтернативни пътеки до Саръкая?
Бил съм в с. Три могили и като гледам на картата може да се стигне по приличен път до изоставените къщи на Мумджитам и оттам през реката – нагоре до скалата, ако се намери нещо като пътечка. Този трак обаче губи доста височина, след което тя трябва да се компенсира отново.
Най-лесно изглежда човек да се отбие от шосето, когато извива вече към самото Безводно и ако има път покрай язовира и нагоре по реката, да тръгне по него. На Google Earth гледам, че С. Сирманов е публикувал снимка на едно много симпатично мостче някъде по средата на разстоянието до Сиврикая, което значи, че някога е имало път по долината. Сега обаче мога само да гадая какво ли дивотия е там …
Така или иначе, този маршрут, по който и да е от горните варианти, не е за сам човек, даже не е и за двама. Добре е да е групичка, добре тренирана и екипирана, пък не е зле да има и по някой и друг як арбалет срещу разни баби Меци и други такива
Предполагам, че няма и GSM покритие, така че остава само един GPS или Oruxmaps за феновете на GSM-и, такива като мен …
Пон Яну 25, 2016 4:45 pm
Алекс.Йо
Стигал съм до Мумджидам, стигал съм и Чиляка от Безводно. Знам откъде тръгва пътеката от Чиляка към Саръкая и Мумджидам. Пътека има. Не е нещо брутално. Тунджер, който живее там ни е казвал за тази пътека. Но нямам тракове и ми е трудно да ти я обясня. Планирали сме го това преходче тази година.
В Безводно има хубави местенца за палаткуване. Също така и на Мумджидам може да се опъне палатка. Ако мога да ти бъда полезен с нещо, пиши.
Пон Яну 25, 2016 10:42 pm
EXIIIT
Ако тук http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=8237 не откриеш каквото ти трябва драсни на Мартин на лична да ти обясни,той върти там доста за да снима ши мисля , че е наясно пък и тракче може да има
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети