ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Билен маршрут х. Леденика – манастир св. Иван Пусти

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Билен маршрут х. Леденика – манастир св. Иван Пусти
Автор Съобщение
whiteriver

Мнение Билен маршрут х. Леденика – манастир св. Иван Пусти Отговорете с цитат
Отдавна ме е заинтригувал един такъв маршрут – х. Леденика – вр. Стрешеро (със или без изкачване) – по билото покрай Остри и Търсов връх и със спускане до манастира. Пътят изглежда лесен и е много панорамен. Тръгвал съм малко в обратната посока от манастира нагоре – имаше прилична пътечка, която тръгва нагоре западно от манастирчето, но не стигнах до билото – беше адска жега късно следобяд и трябваше да се връщам.

Някой минавал ли е по този маршрут, евентуално с отбиване до вр. Голема локва и надвесване над страховитите зъбери над Горно Озирово?

И още един въпрос. Все не ни оставаше време да се изкачим до самите постници на св. Иван Пусти. Пътечката започва да се изкачва източно от пещерата. Казаха ми, обаче, че дървените стълби до самата постница били счупени или нещо такова, поради което обикновен турист без катерачна техника не може да се изкачи до там. Някой да има ъпдейтната информация за това?

Иначе манастирчето е страхотно, възстановено от една почти рухнала развалина. Определено си заслужава да се посети, както и пещерата със скалните стенописи до него. Достъпът е лесен – по бетонов път от шосето Враца – Монтана. Има и указател.

Бях поразен също и от свода на пещерата. Големите скални късове бяха издялани под прав ъгъл и заварени с нещо като скална точкова заварка. Сякаш някой е слагал блоковете един до друг и ги е заварявал. Доколкото знам, в природата прави ъгли няма …

И малко снимки:
https://onedrive.live.com/?authkey=%21AgkPuDFmpFOjrrk&cid=625F1069406291B7&id=625F1069406291B7%213225&parId=625F1069406291B7%213223&o=OneUp
Сря Яну 20, 2016 4:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
zaples14

Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Дървените стълби към постницата отдавна са счупени

Минавал съм есента преди 2 години.
От манастира тръгва прилична пътека, но към билото става трудно забележима.
Въпреки, че уж се върви по билото пътеката не е съвсем обзорна, защото минава по дъната на безотточни долини. Има едно място, където се доближава над отвесните скали с гледка към Горно и Долно Озирово.

Необходимо е провиране и през доста храсти

Съб Яну 23, 2016 12:18 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
wanderer142

Мнение Отговорете с цитат
Минавал съм маршрута Манастира - Стрешера, но беше преди 100 години и информацията ще е всичко друго, но не и актуална. Спомням си от манастира се тръгваше наляво и нагоре (Ю - ЮИ) и не след дълго се стига една малко известна дори за врачани крепост. От вратата се поема на Ю, минаваше се един заскок и се тръгваше на И. Пресичаше се падинка, известна като Хайдушката падина, после доколкото помня още една и се стигаше до Кърни връх и една ливада именувана Налбантската ливада, южно от върха. После се спускаше до голямата поляна с кошарата и от там отново на Ю за към Барките и Стрешера. Съмнявам се вече пътеката да е проходима, поне пътвата част, до кошарата.

А до постницата се стига по пътечка непосредствено до скалата, само че в западна посока (т.е. вдясно срещу пещерата) и после веднага в ляво. На две места са нужни стълби за да се качи човек до самата постница. Не знам дали ги има още, съмнявам се.

Ето връзка към малко снимки при откриването на възстановения манастир:
https://picasaweb.google.com/100458398585235259646/070908?authuser=0&feat=directlink
Вто Фев 02, 2016 7:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.