В съботата тръгнах от Боровец в 9 и 20 и за по-малко от четири часа бях на Мусала. Идеално слънчево време, много народ. Кабинковият лифт беше вече пуснат, но по Маркуджиците не се движеше нищо.
Снегът горе е около 30-ина сантиметра, доста слегнат. По върховете на юг от Мусала се вървеше леко и с кеф. За малко разнообразие от Овчарец се спуснах право към Кайзеровия път и по него се придвижих до Грънчар. Това, общо взето, се оказа най-бавният вариант, само по пътя снегът беше неслегнат и затъващ. Видях как пет минути преди мен на хижата пристигнаха други хора, наоколо имаше и още доста следи. Хижарят е стоварил вътре известно количество дърва, та даже позапалихме за малко печката.
След лунната нощ, в която най-после се наспах като хората, поех в 7 часа на запад. През цялото време имаше пъртина – и снегоходкова, и по-стара обувкова. Клекът южно от Джанка на места се е посгъстил и трябва да се прескача.
По зимния път слязох от Вапа през Канарското езеро и излязох на Рибноезерния преслап. Снегоходковите следи водеха нагоре към Йосифица по зимния път, но предвид малкото количество сняг минах към Рибните езера право по склона с лятната пътека. Опасност още няма, снегът се оказа незаледен, с дълбочина средно до коляно по улеите, които избягнах по клековите ивици между тях.
На хижата бях към 12. Посрещнаха ме двете котета. Дадох им да ядат и бързо поех надолу с надежда да хвана автобуса от манастира в 15,15. Снегоходковите следи продължаваха към Кобилино бранище, надолу никой не беше минавал. Новият сняг беше омотал яко клека по лятната пътека към Тиха Рила. Почна си на места чиста клекова гимнастика с прескачане от клон на клон и хлътване. Ех, къде си февруарски плътен хубав сняг! Накрая на Тиха Рила се появи следата от служебната моторна шейна, но надеждата да се прибера по-рано се беше изпарила. И по-добре, за какво, наистина, да бързам! По следата се вървеше бързо, снегът свърши на големия мост двайсет минути над Кирилова поляна. Към четири следобед се появи и манастирът, даже мекиците още работеха.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети