ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Есенно лежерно до Бенковски

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Есенно лежерно до Бенковски
Автор Съобщение
zezo

Местожителство: София

Мнение Есенно лежерно до Бенковски Отговорете с цитат
Трябваше да мине почти цяла година, за да отида дотам. От януари съм почнал да мрънкам "Бенковски, та Бенковски"... Един път ми се размина, втори път планината не ни пусна и чак преди две седмици ми се отвори парашута. Събрахме се чета от петима и газ към Рибарица. Бяхме решили да вървим по пътя от входа на парка, покрай двата моста и разклонението за х. Вежен и нагоре. Общо пет часа и половина бавно лежерно ходене. От миналата година го помнех този път като крайно досаден с тези серпентини, забутани покрай река Заводна, но сега изобщо не го усетихме. Отначало всичко си беше културно, гонихме мечките с песнички, но как от "Кукуруку вафла чудна" стигнахме до "Кара Ибрахиме бесни..." не мога да кажа Laughing
Времето беше чудесно, въпреки апокалиптичните прогнози. За хижата имам само суперлативи. Бил съм там като ученик преди 19 години и сега ми е второто ходене. Хижа, точно каквито ги харесвам. Чиста, поддържана, приятни хижари и слабо посещаема (което хич не е добре за хижата като обект, но лично на мен ми харесват такива места) в сравнение с другите хижи наоколо. Хижарите споменаха, че се радват ако в почивни дни имат хора.
На другият ден се спуснахме по пътеката покрай вр. Ушите до входа на парка и това беше.

Ето и снимки:
https://picasaweb.google.com/101756278044870940977/LFXMGG
Вто Ное 01, 2011 10:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
t.hristov

Мнение Отговорете с цитат
Поздравления Цецо Smile Чудесни снимки и хубави емоции.
Кога точно сте ходили до х.Бенковски, виждам на места има сняг.
Какво е положението на х.Вежен? Нещо се колебая за маршрута, ала май ще е до х.Бенковски Smile

Последната промяна е направена от t.hristov на Сря Ное 02, 2011 11:10 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Ное 02, 2011 4:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
zezo

Ходихме на 22.10. и 23.10. Снегът беше останал от предния уикенд и вече се топеше. Предполагам, че в момента около Бенковски няма сняг Smile
На х. Вежен не сме били, но предполагам, че не е по-различно от Бенковски. Пътят беше изчистен и бяха минавали коли нагоре. По пряката пътека между двата моста на Заводна също бяха минавали хора. Но най-вероятно вече няма сняг, най-много да е останал високо към върха Smile
Сря Ное 02, 2011 4:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
t.hristov

Благодаря, колега Smile Уцелили сте добро време.
Можеш ли да ми покажеш къде в Рибарица е разклона за х.Вежен и х.Бенковски. Преди 2 месеца минахме от Тетевен през Рибарица за х.Ехо и гледахме в дясно за някаква табела ала така и не видяхме. От този разклон нагоре на 4-5км имало острани отбивка за 4-5 коли, до там свършвал асвалта. Вие до къде се качихте с Астрата?
Сря Ное 02, 2011 7:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
zezo

Информацията ти за местата за паркиране е вярна Smile
За Вежен и Бенковски се тръгва по пътя покрай река Заводна. Това е отбивка вдясно като идвате от Тетевен, след центъра на селото и отбивката за Костина. Има и табела така, че трудно ще я подминете. Оттам се продължава по асфалтов път до входа на парк "Централен балкан". Там има поляна на която можете да оставите автомобила и да продължите пеш нагоре по пътя, следвайки маркировката. Ние така направихме. Възможно е да продължите с автомобила нагоре до края на асфалта, където също има място, подходящо за паркиране. Аз съм го правил миналата година, но сега имаше опадали клони, заради големият снеговалеж предната седмица и все още не бяха почистени изцяло. Въпреки това видяхме автомобили, стигнали до края на асфалта, а по-късно ни задмина и един джип. Върви се все по пътя по маркировката. След асфалта става чакъл и по нагоре се стига до два моста (мястото с табелата за мечките на снимките). Оттам започва една стръмна пешеходна пътека до х. Вежен, която се минава за около час-час и нещо. За Бенковски се продължава по чакълестият път и след известно време се достига до разклон за х. Вежен и х. Бенковски с бариери. Продължавате по пътя за Бенковски, който излиза на един овчарник в местността "Ветровити преслап" (същото име като този при х. Ехо Smile ). От овчарника се върви по коловете на зимната маркировка, изкачва се покрай вр. Ушите и се спуска до хижата.

Съществува и друга пътека до Бенковски, която започва от поляната до входа на парка. Зад нея има един черен път за джугани и в началото не е маркирано. Върви се по него, докато се стигне до маркировка за Бенковски, след това се следва маркировката. Този път е по-стръмен, но по-кратък. Въпреки, че е сравнително добре маркиран има някои места, където маркировката се губи и ако не знаете откъде минава пътеката ще ви е трудно. Затова препоръчвам да се качите по по-дългия и полегат маршрут, който ви описах по-горе Smile
Сря Ное 02, 2011 8:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
bobsixkiller

Местожителство: Търговище

За онагледяване на казаното по-горе малка извадка от карта

P.S. Централната улица на Рибарица: от ляво идва от Тетевен, а на дясно посока Смесите отива към Троян

Сря Ное 02, 2011 9:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
t.hristov

Благодаря колеги Smile
Картата на Троянски Балкан на КартПроект от 2010г. я имам и тя е доста добра.
Гледал съм и снимките на колегата от Търговище от есента на 2010г Smile
Просто исках инфо от хора, които наскоро са били в този район след тазгодишния сняг.
Сря Ное 02, 2011 10:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bobsixkiller

Местожителство: Търговище

krasy написа:
Гледал съм и снимките на колегата от Търговище от есента на 2010г Smile

Ха, че този го познавам Oops
Мислех, че съм единствен който е гледал снимките, но явно ставаме двама с krasy Wink Very Happy

Мога да предложа траклог от 2009г.: Рибарица - паркинг - хижа Вежен - връх Вежен и обратно
А за снега от тази година - може да каже и сподели само който е бил там скоро.

Сря Ное 02, 2011 10:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
zezo

Ами снегът най-вероятно вече го няма Smile
Доста активно се топеше когато бяхме там и ако е останало ще е чак горе около вр. Вежен Smile

Това са телефоните на хижарите на Бенковски:
0887/70 10 59 - ИЛИЯН
0885/42 91 23 - ДАНИЕЛА
В района на хижата няма добър обхват, но с повече упоритост можеш да се свържеш с някой от тях и те да ти дадат актуална информация за времето Smile
Сря Ное 02, 2011 11:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
IvayloG

Местожителство: Плевен

Мнение е във въпроса Отговорете с цитат
Привет на всички, може ли да ми кажете зимния маршрут от х.Бенковски до Планинските извори през Попови гробове и изкачване на Тетевенска баба ли минава? Защото ми се върти такъв маршрут в главата, за зимата. И къде са лавиноопасните места? Благодаря за отделеното внимание.
Вто Яну 10, 2012 11:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
zezo

Мнение Re: е във въпроса Отговорете с цитат
IvayloG написа:
Привет на всички, може ли да ми кажете зимния маршрут от х.Бенковски до Планинските извори през Попови гробове и изкачване на Тетевенска баба ли минава? Защото ми се върти такъв маршрут в главата, за зимата. И къде са лавиноопасните места? Благодаря за отделеното внимание.

Аз лично съм минавал през Попови гробове само през пролетта на път от Момина поляна до Вежен. Минава се през Тетевенския баба като една част от маршрута съвпада с Ком - Емине, който е добре маркиран с колове и се минава и през зимата. Не мога да кажа обаче нищо за рисковете от лавини, тъй като през участъка от Бенковски до Попови гробове съм минавал веднъж много отдавна и то през лятото в мъгла.
Сря Яну 11, 2012 12:17 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
pelitko

Местожителство: СОФИЯ

Маршрута от х. Бенковски към х. Планински извори наистина минава през вр. Тетевенска Баба. Зимната пътека от х. Бенковски е с колова маркировка и се съединява с билната пътека Ком-Емине не на превала Попови гробове, а малко източно и малко над него. Между мястото на съединяването и Попови гробове има едно малко, но опасно връхче, което задължително трябва да се премине по билото му. Вр. Тетевенска Баба и Попови гробове не са опасни през зимата стига да се върви само по коловата маркировка. Имай предвид, че х. Планински извори е напълно изоставена и в нея не можеш да нощуваш.

Местността Попови гробове и малкото връхче гледани от вр. Тетевенска Баба

Вр. Тетевенска Баба откъм Попови гробове

Вр. Тетевенска Баба откъм вр. Булуваня

х. Планински извори - 26.11.2011 г.

Сря Яну 11, 2012 10:50 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
IvayloG

Местожителство: Плевен

Мнение отговор Отговорете с цитат
Благодаря за споделеното и за снимките,ще ми е от полза. Работата е там,че 2 пъти стигах ПОЧТИ до х.Бенковски и х.Планински извори и не отидох до нито едната хижа по независещи от мен причини. Все пак трябва и да се съобразяваме и с другите хора от групата и затова съм се заинатил така точно за натам. А и Балкана си е Балкан,като ти влезе в сърцето вече не можеш без него. А Планинските извори знам , че не работи, за огромно съжаление. Септември миналата година един овчар от с.Антон сподели че кмета на селото щял да я прави, дано,но...... Доста ресурси ще трябват. Иначе за мен е емблематична хижа. Мерси пак за снимките и инфото.
Чет Яну 12, 2012 9:51 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ivailo.hr

Мнение Есенно лежерно до х. Бенковски Отговорете с цитат
Онзи ден ходихме с приятели до хижата. Трима от аматьорската детска лига отидохме направо на хижата по черния път идващ от р. Заводна с изцепване по зимната маркировка след м. Кральов краварник, а по-голямата част от групата направиха кръгче през х. Вежен, връх Вежен, Пъпа и Братанеца (Братаница). На другия ден се спуснахме по зелената маркировка от хижата към входа на НП Централен Балкан по пътя покрай р. Заводна, където ни бяха колите.
Малко снимки:
Гугъл плюс: https://plus.google.com/photos/110077264394701844198/albums/6214884731289780369
Пикаса: https://picasaweb.google.com/110077264394701844198/78112015?noredirect=1

Между другото оказа се, че по коловата маркировка има прясна червена лентова маркировка (на бетонните постаменти). Откъде започва и докъде стига, оставям да проучат на специалистите по Балкана. Ето за тази става въпрос: http://www.kade.si/#map=16/2711059.22/5278519.88/0
Пон Ное 09, 2015 6:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.