ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Поп, връх Поп

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Поп, връх Поп
Автор Съобщение
wanderer142

Мнение Поп, връх Поп Отговорете с цитат
Йоку аймашита! Връх Поп е най високото място (към 1160 м) на един СЗ - ЮИ хребет, находящ се в южната част на Беглички дял на Врачанската планина. Маршрута от Згориград до Зверино през върха е към 18 км, демек възможен въпреки късият ден. Ей го на, на какво прилича:

В такова време е грехота човек да си не разработва дробовете, а и минаването на отсечката бе в плановете ми за годината. Па и агентурата докладва за особена активност в района, та си помислих да не е светец слязъл от царството небесно и да продава индулгенции на баира. Или раздава бонбони.
Пролетта оставих Ръжевни дол задръстен с паднали дървета, та ме глождеше мисълта намерил ли се е "прибран" згоригражданин да разчисти. Знам, че от тук преди дни е минала група природолюбиви врачани, които се организират във фейса да скитосват из тукашният балкан, но още не са си създали навика да пишат къде, какво, що, та готованци като мен да знаят от къде могат да се проврат. Ами дърветата са си там! Само някой блудник като мен, окършил някоя клонка да си не извади очите. Цяла година, никой от стопанистващите района не се решил да извади 20 лева от бюджета и да наеме един дърворезач с моторен трион да отвори пътя за 2-3 часа. Хвалил съм ги за всяка маса, пейка, мост, беседка, парапет ..., но да не се разчисти един от най-ползваните маршрути, не возприемам!... Иначе на серпентините, ненужни стрелки - колкото щеш. Ама онова било еди какво си и там ще мине "корпуса" и трябва да има "видимост" на усвоени средства, както сполучливо отбеляза колегата Петър.
Както и да е, алтернативата е 150 метрова атака на З по стръмното. Стръмното обаче е към 50 - 60 % наклон, всичкият покрит с шума. Мразя да си хабя калориите още при старта.
Тук някой може да пита: "Вместо да мрънкаш, що не идеш и да разчистиш?" Имам отговор, издържан и логичен, но не давам гаранция, че няма да изтърва дума, която я няма в учебниците. Който получава заплата за нещо си, да си върши работата!!!
Изпълзях някакси. Разбира се има алтернативен маршрут, даже два и предполагам няма да мина повече от тук:

И по вторият начин. Снимката не дава реална перспектива за наклона:

Вода се намира на изворчето при кошарите между Бук и Меднишки. В такова време трудно се ожаднява, но за всеки случай си сипах в манерката червено, руйно винце, барем да почерпя някоя бедна вдовица, ако се случи по пътя. Не се случи, изпих си го сам - кво да прайш, съдба! На извора има вода, много хора е спасявал, но съм го виждал и пресъхнал:

Поне два пъти съм описвал отсечката Згориград - Ръж. дол - Картиново лице - Говедарника - Додил - Жилата. Сега пропускам. Сух път, много шума (на места стига до коляно), кеф.
Мястото Додил - кръстовище на древни римски магистрали:

Няколко фотоси:

Онова там зеленото в дясно е мястото наречено Жилата, а високото в ляво е Поп. В едни 150 м има една дузина отклонения. Луда работа:

Тук направих първата грешка - седнах да похапна и попийна. Преди минаване на непозната отсечка!?! Sad Признавам, узорих се!
В самото начало пътеката се виждаше, имаше и два маркера (черни), но после нещата станаха пълна "шитня", както казваше един, преди да изкара више и стане безработен. Втора грешка - скитнико, не се ходи по непознат маршрут късно есен. Шумата не признава дали си с вибрам, гумени цървули, свински опинци, котки или кънки! Шумата заличава пътеките, падналите клони и подвижните камъни! Шумата ти разказва играта по наклонени терени! На щеката ще и дигна паметник - спаси ме многократно! Почнах да правя зиг-зази и да умувам да качвам ли, подсичам ли или сляза на магистралата. Реших, че след като няма да дойда повече тук, по-добре да изкача. Ето какво представлява котата на Поп. Останах с твърдото впечатление, че последните години, тук са се качвали само търсачите на съкровища. Престоя трая две минути - нямах представа щеше ли да ми стигне деня за слизане:

Та така - пътеката не се вижда. Няколко пъти видях подобие на такава. Вероятно има. Движих се на около 20-50 метра под хребета, следвайки колкото можех маршрута, който колега подаде в друга тема. Имам предположение, че може да е била малко по-ниско от където минавах. Орукс е великолепно приложение, но само ако се поддържа от добър GPS. Моят не е добър. И клонките му пречат. Ако някой все пак реши да минава, да следва по възможност трака. Не гарантирам за участъка от 600 м. преди, до 1300 м. след върха. Там някъде преди една полянка, пътеката се появяви и не се загуби повече. Доста приятно място с великолепни изгледи към Ржана и Базовски дял:

Следва слизане по червения път и по перфектно асфалтираната улица "Митко Палаузов". Все пак остана време за две бързи загорки в "нещото" до гарата.
Записах отсечката в .gps, но се съмнявам да е от полза, така че няма да я качвам.
Не ви препоръчвам, но вие си знаете! На феновете на "сляпото" придвижване сигур ще хареса.

http://dox.bg/files/dw?a=ac28b82d3e

Чет Ное 19, 2015 12:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73

Местожителство: Ст.Загора

Мнение Отговорете с цитат
Хубаво оденье,хубаво описание...много хляб има в района(врачанския) ми пусто са го направили много далеч от назе...Sad
Чет Ное 19, 2015 12:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
wanderer142

Мнение Отговорете с цитат
Хляб има, ма много е и ръфан. Оденье му е майката.
Чет Ное 19, 2015 1:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.