ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Нови маркирани пътеки или променени такива в Балкана
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Нови маркирани пътеки или променени такива в Балкана
Автор Съобщение
Dimo Kolev

Местожителство: Бургас

Мнение Нови маркирани пътеки или променени такива в Балкана Отговорете с цитат
Иска ми се в тази тема да пише всеки, който забележи нещо ново или променено в планината. Освен за пътеките тук може да се пише за нови информационни табла, стоманени въжета и парапети. Както и за унищожени такива, липсата на които е важна.

И не само за Централен Балкан разбира се. За цялата планина. Защото в последните години се издадоха много нови карти и пътеводители, в които всичко е нанесено що годе както е в действителност. Но някои неща се променят - поради глупостта на едни или безвъзмездния труд на други. Или просто заради времето....

Така всеки който има някакъв помощен материал и погледне тук може да си свери часовника както се казва Very Happy

Като първо от мен, утре ще пусна информация за една нова пътека, която колкото и да е добре замислена има много неизвестни все още. И въпросителни. Започната е, но ще се довършва догодина. За тази парите са свършили Rolling Eyes
Пон Ное 02, 2015 6:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
planinar

Мнение Отговорете с цитат
Пътеката по Джафар дере, която миналата година боядисахте в жълто, е отнесена в долната си част от наводнение. Налага се да се ходи във водата.
Вто Ное 03, 2015 12:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev

Така да започнем темата. Той planinar ме поизпревари малко ама карай Very Happy За моста е вярно - отнесен е пролетта. То не че нагоре не се гази реката на още места но си е тръпка по тази пътека.

Сега за тази новата да разкажа. Като се тръгне от х. Соколна нагоре се минава през Параардан и се навлиза в гората. Слиза се на седловина Празното място, от където започва пътеката към х. Мазалат през Синаница. Върви се що годе по хоризонтал, като на едно единствено място може да сбърка човек и да слезе към Кюйдере малко преди да трябва. Ще има нова маркировка на пролет - зелен цвят. И така тази пътека отвежда в подножието на Курткая, където се пресича Кюйдере и се продължава покрай него към кошарите на Синаница. При пресичането на реката са сложили голямо информационно табло за маршрутите в района.

Такива има на още няколко места - на хижата, след Параардан, под Киминчето и др. Таблото е направено добре, укрепването също. Ще изкара няколко години. Картата обаче не ми хареса. Пак е направена много постно и глупаво. Каквито са и тези при Бабското пръскало и вообще в Балкана. Има няколко линии и знака и толкоз за цялата местност. Освен всичко друго е малко сгрешена. Пътеките които са от Соколна към Киминчето и от Скобелево по р. Габровница към х. Мазалат са дадени в синьо както са си. Но в легендата са показани в жълто. Дребна грешка, ама що да я има. Ето и две снимки:

Картата с маршрутите

и легендата

Като си говорихме с рейнджарите които срещнахме малко по-горе стана ясно, че все още се чудят как да прокарат маркировката през Синаница и Гьолтепе. Там е обширна безлесна местност, където често падат мъгли и трупа дълбок сняг. Ето я и нея

Като се тръгне покрай Кюйдере нагоре до някъде пътеката е широка и се следва лесно. По-нататък обаче тя се губи. Посоката е ясна - все покрай реката, но там си е само трева и кьорав камък няма. Просто трябва да се сложи стълбова маркировка. Ако се прави като хората. Ама май пари за това няма. Ще видим догодина какво ще измислят.

Значи вървиш си напето покрай реката и хоп излизаш на кошарите под Синаница. И изненадаааа. Десетина овчарки задружно се затичват към теб да те поздравят. Има няма нужда те са там. И става интересно. Кофти работа. Може да накарат да ги вържат Rolling Eyes и да не лаят Laughing

Нагоре се излиза на седловината с езерото в м. Гьол тепе. Така казват и на северното връхче. До скоро се продължаваше покрай Танас тепе до Киминчето и се слизаше по Тънката рътлина в Габровница. Само, че вече нямало да е така. Забравете Тънката рътлина, забравете всички описани маршрути по нея. Долу в дерето било кофти, мост нямало. Затова хоп. Маршрута вече по нов начин. От Гьолтепе се слиза на север по рида до черен път, по който с множество извивки се достига до водослива на Джендем дере и Габровница. Там щели да съградят мост, по който да се пресича реката. Че какво им пречеше да направят един дървен там където е отнесения след Тънката рътлина. Както и да е. Пресичаш значи моста и си продължаваш както по старо му по Кривата пътека до Мазалат. Песен. Може би на есен. Само че коя ли есен....
Вто Ное 03, 2015 4:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Stefak

Местожителство: Видин

За тези табели дето ги описваш и аз бая ги благославях.На тази под Киминчито се порадвах ,щото като походихме преди две седмици само там беше ясно и успяхме да я мернем.Мен лично ме дразни това,че можеше с една червена точица да отбележат местоположението ти.Ние бяхме без GPS и не че сме се лутали, но просто за мен като за сефте бродещ в масива ми бе интересно във внезапно явилата се виделина да разбера аджеба къде съм.Добре че ми просветнаха думите на адаша от Соколна за въже,Киминче и предположих но не бях сигурен.
Вто Ное 03, 2015 6:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev

Мнение Априлци-хижа Тъжа Отговорете с цитат
Пътеката от Априлци (кв. Острец) по р.Острешка към Русалийския проход и хижа Тъжа някога беше маркирана в жълто. Незнайно как и защо на няколко "доброволци" им хрумва великата идея да я премаркират. До тук нищо лошо. Много хора в този форум също го правят. Само, че в последният момент същите тези люде не успяват да намерят жълта боя и в ръцете им попада синя такава. И започва едно мацане наново. В резултат на което се получава наслагване на два цвята по пътека, която води до едно място. Ето го резултата

Снимката ми бе изпратена от една туристка, която съвсем скоро мина по този маршрут. Ако това е нормално, значи аз не съм нормален. Да се поднови самоинициативно ОК. Но не по този начин.

След като преди време някой в друга тема спомена за това творение се чух с Сашо Попов от ТД Приста Русе, който има отношение към хижата и района. Каза ми, че това е дело на няколко човека, без знанието на дружеството и без да са упълномощени да го правят. Обеща, че на пролет ще вземем и го оправим това. Сега вече е късно, а и има други по-приоритетни задачи. Там маркировката е жълта и е глупост да бъде заменена с друг цвят.
Пет Ное 06, 2015 12:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
t.hristov

Димо, това с абсурдната маркировка от Априлци до х.Тъжа го коментирахме с Дидо и с тебе преди 5 месеца

http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=6826&postdays=0&postorder=asc&start=135
Пет Ное 06, 2015 1:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev

t.hristov написа:
Димо, това с абсурдната маркировка от Априлци до х.Тъжа го коментирахме с Дидо и с тебе преди 5 месеца

http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=6826&postdays=0&postorder=asc&start=135

Знам. Просто ми се ще да ги съберем на едно място нещата. Старото се знае, новото и промененото е важно да се отбележи някъде. За да не стане като тръгнеш на нейде и навсякъде пише че е синьо, да се окаже зелено и да се чудиш що да чинеш. В този случай не е точно така, но има и такива места.

Ето за предната пътека от Соколна към Синаница аз примерно съм я дал маркирана в синьо, а там маркировка никога не е имало. И ще бъде в зелено новата. Признавам си - Виноват. Oops
Пет Ное 06, 2015 1:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Whitestar

Местожителство: Велико Търново

При всички случаи маркировката трябва да отговаря на правилата, особено тази в националните паркове.
Пет Ное 06, 2015 11:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Dimo Kolev

Абсолютно съгласен. Задължително по правилата. Само с едно изключение от това правило. Да не се маркира там където не е маркирано. Или по-скоро е изоставено до толкова, че вече почти няма помен от маркировката. Примери много. Като си говорихме онзи ден с хората на парка, единият изтърва едно изречение, което и ние го знаем. Че не правят нови пътеки и не искат да възстановят някои стари, щото не могат (или по-скоро не искат) после да ги поддържат. Само, че това е тяхно виждане. Те искат всичко да минава през тях, за да може да се разпределят средствата "както трябва". А има толкова много хора, които искат да помогнат. Дайте на 5 човека примерен маршрут и им кажете да се грижат за него. На няколко години да се премаркира, два пъти да се мине по нея и почисти. И всичко ще е наред. Не е трудно, нито скъпо, даже приятно
Съб Ное 07, 2015 10:21 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
mom4i

Да, ама ако нещо се случи, ще го отнесе парка, а не 5-имата човека. Освен ако няма подписан договор, но нада ли ще има такъв.

Сега всеки тръгва да търси виновниците, да съди, да иска пари. По западен модел, който пък идва от още по-назапад. Изкриви се обществото...

Момчи
Съб Ное 07, 2015 11:01 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

Dimo Kolev написа:
Дайте на 5 човека примерен маршрут и им кажете да се грижат за него. На няколко години да се премаркира, два пъти да се мине по нея и почисти. И всичко ще е наред. Не е трудно, нито скъпо, даже приятно

Подобен подход е приложен успешно за близо 5 километров участък от нископланинската обиколна пътека на Витоша между Бистрица и Железница, която следва Рилския водопровод. Пътеката е близо до границата на парка. На места за кратко го напуска, но в по-голямата си част попада в него. Галунка Николчова (баба Гала) и Кръстан Николчов (дядо Тане) от с. Бистрица от 14 години се грижат за пътеката -- почистват я от паднали дървета, поправят мостчетата или ги изграждат наново при нужда, правят кътове за отдих с беседки, пейки и маси, поставят ръчно надписани дървени табели с интересни мисли, възстановяват изпочупеното от вандали [1]. Всичко е започнало с построяването на една чешмичка. Миналата седмица, като минавах оттам, видях добавени нови пейки и масички, прясно боядисани. До всяка от тях имаше и временна табелка с предупреждение за прясната боя.

[1] http://www.btv.bg/article/1076675974-Vandali_unishtojiha_ekopateka_za_poreden_pat.html
Съб Ное 07, 2015 1:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Dimo Kolev

vedrin написа:
Dimo Kolev написа:
Дайте на 5 човека примерен маршрут и им кажете да се грижат за него. На няколко години да се премаркира, два пъти да се мине по нея и почисти. И всичко ще е наред. Не е трудно, нито скъпо, даже приятно

Подобен подход е приложен успешно за близо 5 километров участък от нископланинската обиколна пътека на Витоша между Бистрица и Железница, която следва Рилския водопровод. Пътеката е близо до границата на парка. На места за кратко го напуска, но в по-голямата си част попада в него. Галунка Николчова (баба Гала) и Кръстан Николчов (дядо Тане) от с. Бистрица от 14 години се грижат за пътеката -- почистват я от паднали дървета, поправят мостчетата или ги изграждат наново при нужда, правят кътове за отдих с беседки, пейки и маси, поставят ръчно надписани дървени табели с интересни мисли, възстановяват изпочупеното от вандали [1]. Всичко е започнало с построяването на една чешмичка. Миналата седмица, като минавах оттам, видях добавени нови пейки и масички, прясно боядисани. До всяка от тях имаше и временна табелка с предупреждение за прясната боя.

[1] http://www.btv.bg/article/1076675974-Vandali_unishtojiha_ekopateka_za_poreden_pat.html

Ей за това говоря Ведрине. Нима няма да се намерят няколко човека да сторят същото по други места. Има. Аз познавам сумати. И още толкова са ми казвали, че искат да го направят. Без да ги познавам лично. Когато е извън парковете е по-лесно. Там ако всичко е направено както трябва никой няма да ти каже нищо лошо че си направил. Не говоря за пътеки с мостове и стълби, дето като изгният можеш да си строшиш главата. В Парковете обаче онези глави не щат да уврът. И все реват, че няма средства. Има.
Съб Ное 07, 2015 4:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Whitestar

Местожителство: Велико Търново

То ако чакаме всичко да ни е на таман може никога да не направим нищо, както се казва в един стар виц - "Когато има вар - няма тухли, като има тухли няма вар, а когато има и вар и тухли шефа отива на профсъюзно събрание и пак не можем да я свършим".
Нед Ное 08, 2015 7:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ivailo.hr

Местожителство: София

ivailo.hr написа:

.................................................................
Между другото оказа се, че по коловата маркировка има прясна червена лентова маркировка (на бетонните постаменти). Откъде започва и докъде стига, оставям да проучат на специалистите по Балкана. Ето за тази става въпрос: http://www.kade.si/#map=16/2711059.22/5278519.88/0

Остават още колове за маркиране (откъм действащия овчарник и вътре в заграждението с ерозиралия терен),тъй че ако някой ходи натам, може да довърши тази работа
Вто Ное 10, 2015 10:42 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Mariana1000

Местожителство: София

Снимки от началото и края на маркировката от Кърнарското ханче към Орлово гнездо (по Джафар дере) и падналия мост.

https://photos.google.com/album/AF1QipN5Fy14Isdc3HFi0j19DoAesDZ05RoZpWDJ-7xF/photo/AF1QipNzDDWXy6pY37ptqBccgcafQSzyOpCWCaZpCL1E

Edit: Изглежда снимките не могат да се отворят с горния линк от другите хора и понеже не мога да се оправя с Гугъл Фото, пускам линк към целия албум, снимките са в края му:

https://goo.gl/photos/4c9WoNJv2DfLoBMs9

Вто Дек 01, 2015 1:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.