Здравейте! Няколко думи за маршрута. Вратцата - Леденика е нова (на няколко години) екопътека, ситуирана като познавателен маршрут, която за мой срам едва сега реших да посетя. Началото е непосредствено след Вратцата в дясно, място добре познато на катерачи и туристи:
Маршрута е с дълина към 5 км и 600 вертикални метра, до най високото място - 1010 м.н.в.
Грубо го разделям на 40% леко, 40 % средно и остатъка от по-стръмничко изкачване. Редуват се камъни с мека пътека, доколкото грайфера да "захапе":
Много приятен маршрут с точно 7 места за почивка (маса с пейки), включително две беседки, и изключвайки кариерата, където има пейки за два рейса с народ, 10-15 табели, указващи местоположението ви и факти за района. Маркировката е червена, вода има на едно място, покритието на вивата е ОК.
Пътеката е лесно проследима и добре потдържана. При две от масите и на още две места има идеални места за наблюдение към Згориград и цялата падина или както се казва. По-стръмничко е над кариерата и под Гарванец. По средата е Мечата вода, където дебита не бе голям и за да си налеете ви трябва ниско шише или чаша. Хубаво място под скалите, в шарена сянка, с маса и пейки:
Горе излизате на Ибишов валог с ловната хижа, леко изкачване и се спускате към Леденика сред характерните за района камъни до коляно. Времетраене около 3 часа:
Най-доброто, разбира се, е палитрата от зелено, жълто, бакър и оранж. При 15 градуса, безветрие и слънце, се получават идеалните условия за разходка. Дотолкова се въодушевявам, че решавам, вместо да ида до пещерата и се върна, да продължа до Бистрец - така и не знам село ли е или врачански квартал. Без да имам информация за състоянието на пътеката и с високи широколистни дървета, които убиват GPSа на телефончето. И бъркам!
Пътеката за там се разклонява на около 200 м преди Леденика и се влиза в маршрута на нейната кръгова домашна писта "Карст и биологично разнообразие". При разклона има ъглова пейка и маршрута се отбелязва със сини стрелки. Върви се срещу "официалната" посока, която е по часовника. Или не знам какво да гледам или няма нищо за гледане - най-обикновена горска пътека:
На лесно различимо място, се прави остър десен завой, с който се излиза от споменатата пътека и леко се изкачва по път правен във вехти времена. Има и маркировка тук там - червена. Започва слизане при което каменистата горска пътека преминава в мека и ... Масово нападали дървета, пътеката естествено се загуби, невъобразими осморки из гъста, бодлива, гъвкава растителност. Почнах да се филмирам и да мисля за връщане. Имам остър нож и трион, но дървопада е огромен. Както и да е, после установих че 150 метра съм ги преодолял за час и половина. Пътеката към селото е северна и естествено кална. Слизането, премина в спускане, то в пързаляне, накрая се случи закономерното. Жалко за едната щека, тръните все някак ги извадих:
Позиционирах се при спирката 15 минути преди да дойде рейса - тамън време за една бира.
Целия поход е към 12 км (от Враца), може да се вземе за към 4 часа, ако пътеката е редовна, спускането е към 700 м във вертикала.
Трака е рисуван, но точен, с местата за почивка. Има го в последното издание на bgmountains.
Та така, не тръгвайте от Леденика за Бистрец, освен ако не сте бракониер, иманяр или бягате от жена си!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети