Салам алейкум! Няколко изречения за маршрута, ако и да е болезнено познат за много от вас. Някъде бях писал по темата, та ако се повтарям, моля да ме извините!
На картата изглежда тe така:
Учатъка в жълто е алтернативен маршрут, който не съм го минавал, но мисля че е напълно редовен и бих му се доверил в случай на необходимост.
Приблизително, статистиката звучи така: към 22 км, най-високото място е 1170 м и е точно по средата на маршрута, 750 вертикални метри изкачване и 850 такива, спускане. Среден наклон на изкачване 10 %, максимален 38 %; спускането съответно 11 и 30.
До село Бов може да се стигне по шосето, което е асфалтирано и без дупки за сега или по екопътеката Под камико, която почва от стадиона на гаровото селище. Моят маршрут е по шосето, като правя спестяване от 1 км за сметка на наклона. Правят се две последователни леви отбивки в горния край на Гара Бов и се стига един параклис със стратегическа чешмичка. Това е и най-стръмното изкачване за целия маршрут и за радост на такива като мен, няма и километър:
Отсреща се вижда водопада Скакля и Заселе. Пътя свива надясно и не след дълго се излиза на шосето между двата Бова. Там край остър завой има втора чешмичка, но дебита е такъв, че може би пресъхва през лятото. Почти веднага се стига до селото. Много хубаво, но загиващо село. Не е нормално да пресечеш село и да видиш само двама човека. Едно куче ме залая, колкото да не умре от скука. Трагично е да прекосиш цяло село и да те уважи само едно псе! Подминавам паметника, хоремага, джипа на Роско, още две чешмички и излизам над селото.
След двата оброка с двата крака стъпвам в златната есен. Ето защо обичам този отрязък от годината - топли цветове, галещо слънце, душевен мир и къс ръкав. Мястото между Яворец и Кошарището е такъв пасторал, че не съм достоен да го описвам:
Следват няколко километра по добър черен път, ползван от бившата мина Издремец, и настоящата ферма Чемерник. Убийствена красота! Докато се доближат развалините на мината. На място белязано от малка разрушаваща се постройка с ярко червени тухли, свивате наляво и не след дълго стигате до "петолъчката". Там се поема право на И и след стотина метра се свива наляво. Следва езерцето между хижата и фермата, което е среда на маршрута и най-високата му точка. Стадо овци кротко си пасе по ливадата, без придружител - пастир или куче:
Тръстеная си е пак там, където я оставих пролетта. Идилична, със същите любезни и забързани хазяи. Сварвам двойка млади и позитивни планинари да обсъждат изкачането на близкия Издремец. Завързвам мигновено приятелство с месната котка, скрепено за векове със залък бобец. Кучето кой знае защо ми заприличва на Камлука от Антимовския хан :
Паница боб и една бира - какво му трябва на човек?! А, и литър малиново вино, дар за жената на скитника.
От гарата до тук пътя отнема към 3 часа. Само със спиране за някоя снимка.
Разделям се с колегите по интерес и стъпвам на прочутата отсечка Ком - Емине. Това е нещо като да стъпиш на Път 66. Респект!
Първо З, после С, подминават се отбивките за село Лакатник. Пътя е широк, мек, горски. Осеян с локви, та слаломирам. И той е по възможностите на коли с нисък просвет, но съвета ми е ако минавате, все пак да не взимате бялото си Ламборгини.
Спазва се традицията нещо да се обърка. И познайте, отново е умният ми телефон. По незнайни причини този път отказва сигнализацията на Орукс за наближаване на маркери и отдалечаване от маршрута. Нали се сещате какво последва? Поне видях къде месните си правят горските купони. На 800 метра по-нататък:
Отбивката е видима, но трябва да я знае човек. Дотук се върви по хоризонтала, но скоро започва спускане, което продължава към 4 километра и наклона си е добър. Пътя е във възможностите на вездесъщата Уазка и може би и на някой друг модел джип.
Стига се до най-хубавото място от маршрута - Грамада. Тук е задължително да поспрете. Панорама към Бегличкия дял на С и Ржана на И. Тук е и мястото на алтернативната отбивка - СЗ подсичане на Еленишка могила и спускане по хребета през няколко махали към Искър и спирката:
Продължавам към река Габровница. По едно време спускането дотяга и съм готов да се карам с природата. Все пак съм излезнал да и се любувам, а не да си тествам феродото. Накрая чувам музика - шума от реката. От Хижата до спирка Пролет се стига за 3 часа. Вода за пиене не намерих никъде.
Целият маршрут е възможен за байк. До хижата може да се стигне и с лека кола.
Та те така. Ползвайте топлото време по предназначение!
На линка е маршрута в .kmz с местата с вода и важните отбивки. Може напълно да се доверите на него:
Ашкулсун!
Хубав маршрут, хубаво време,прекрасна природа! Какво му трябва на един планинар+"паница боб и една бира" и да не забравяме и "дар за жената"!
Мисля, че това е по-добрия вариант:" ....алтернативната отбивка - СЗ подсичане на Еленишка могила и спускане по хребета през няколко махали към Искър и спирката:"
Пет Ное 06, 2015 6:20 pm
wanderer142
Право да кажа, първоначално смятах да мина по него, но предостатъчното време, с което разполагах и желанието да намеря изворчето под първата къща в дясно промениха плана.
А виното вече е чисто малиново, без примеси от Мерло и е чудно! Извора не го намерих.
ПП Правя разлика между месо и място, извинявам се за грешките по горе!
Пет Ное 06, 2015 7:21 pm
Петър
На картата под втората къща в дерето е даден извор,възможно е и да е пресъхнал.
Съб Ное 07, 2015 12:00 am
wanderer142
Да, точно там очаквах да намеря. Или съм го подминал или е пресъхнало. Тези къщи все от някъде наоколо са ползвали вода.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети