Мальовишки снежник?
dido написа:
Ми то друг снежник извън Пирин няма бе човек. В Рилско евентуално да има нещо, ама не съм чувал ...
Че пряспата на горното Мальовишко езеро зер не е снежник? Щом се задържа целогодишно - снежник ще да е. Ето снимка, правена на 12 септември (съжалявам, но съм снимал човека, а не снежника!):
Тия дни, като се качим на езерата, ще снесем актуални данни.
За жалост снежниците безвъзвратно си отиват. То, в Антарктида виждате какво става, та у нас ли? Преди години от прозореца си цяла година виждах бялото петно под Резньовете на Витоша. Сега изчезва още в началото на лятото. Глобално затопляне - няма спасение!
Пет Авг 08, 2008 12:02 pm
dido
Преспи се задържат, предполагам. Все пак мисля има разлика между пряспа и снежник - може би последното се предполага да задържа многогодишен сняг и да не се топи изцяло.
Това при Мальовишкото езеро дали остава целогодишно или е според годината - снежна/безснежна ?
_________________ Бутам след осмата бира
Пет Авг 08, 2008 12:42 pm
Сотиров
Пряспата под Мальовица
dido написа:
Това при Мальовишкото езеро дали остава целогодишно или е според годината - снежна/безснежна ?
Не съм бил там всяка година и то в различни месеци, но колкото пъти съм бил, снега го е имало. Щом в средата на септември още е там, вероятно ще се застъпи със следващия. Ако някой е минавал оттам непосредствено преди да е паднал първият сняг, да каже.
Гледах онзи ден пряспата на вр.Ботев колко е бяла и свежа, чак не е за вярване за средата на август.
Ако не е много топла есента, току виж устискала до новия сняг.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пон Авг 18, 2008 10:57 am
feanor
Пряспата южно от връх Ботев е остатък от ембрионален ледник , за съжаление "вечната пряспа" както я наричат се разтапя напълно , поне моите наблюдения от последните 15 г бяха такива . Интересното е че е единственото място (известно на мен поне) в Средна Стара планина , което задържа сняг до късно лято и то забележете с южна експозиция!
by the way страхотен форум, жалко че го откривам едва сега
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Страница 7 от 7
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети