Поздравления за всички, които успяха да зарършат този толкова труден и волеви маршрут. Моите адмирации към организаторите на “Стара планина 100х24”
За мен би било интерсно да узная, кой какви "хранителни добавки"/стимуланти е използвал по време на съзтезанието.
Последната промяна е направена от t.hristov на Чет Юли 26, 2012 9:49 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Редовно се стимулирам с 2-3 овчи кисели млека на Дерменкая. Тази година бях скромен - само 2.
Иначе - боклуци вътре в себе си не сипвам! Участвам за здраве и кеф, не за постижения и класиране. Този поход по идея НЕ Е СЪСТЕЗАНИЕ, макар да е съвсем естествено спортният елемент да си показва рогата и да говорим за места, времена, рекорди и пр.
Чет Юли 26, 2012 1:19 pm
dobber
ognedishasht напълно съм съгласен с написаното за палатките. Можем да се организираме доброволци и да изнесем/приберем едни тенти до хижите.
Цитат:
Акцента при това мероприятие е върху издръжливостта, духа и волята.
Аз пристигнах трети на х. Ехо, не съм спечелил трето място. След като разбрах че мога да мина 100км и това няма да ме убие, реших да проверя колко бързо мога да го направя. Гоних си определено време, но чак "рога"... не съм вадил.
Относно "боклуците" с които се храних - това са високо въглехидратни гелове - течна храна, която за 25грама има над 200 калории и е с pH на стомашната киселина. Просто при продължително бягане стомаха ти става с големината на семка и всичко погълнато има опасност да излезе обратно. След като хапнах един сандвич на вр. Ботев ме заболя стомаха и до края ми се повръщаше.
Както и миналата година, отново пускам отчет с времената си по различните точки. Ако някои има въпроси - нека заповяда.
Първите 4 колонки са статистика за трасето, тъй като в тях пише истинските разстояния и денивелация. Последните 3 колонки са мои лични резултати.
В предишни мероприятия съм забелязвал че GPS-a ми изкарва малко по-високи стоиности за денивелация от колкото съседските устройства... Не съм го мерил обаче колко точен е наистина.
Искрено се надявам, че повечето участници в “Стара планина 100х24” са като ognedishasht (хапват овче кисело мляко) и участват предимно за здраве и кеф
Бях смаян от "храната" която ползва французина Джулиен при кратката си почивка на вр.Ботев. Случката бе на 22.07.2011г.
Става дума за по-специални пчелни продукти
Последната промяна е направена от t.hristov на Чет Юли 26, 2012 9:51 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Юли 26, 2012 3:30 pm
dobber
krasy написа:
Искрено се надявам, че повечето участници в “Стара планина 100х24” са като ognedishasht (овче кисело мляко) и участват предимно за здраве и кеф
Няприятно впечатление ми направи "храната" която ползва французина Джулиен при кратката си почивка на вр.Ботев...
И аз се надявам всичко което правим да е за здраве и кеф.
Жулиен не е ял нищо на връх Ботев, още по-малко е почивал. Знам това, защото бях с него.
Краси, какво точно си видял?
Когато в х. Козя стена се опитах да си изхвърля опаковките от геловете, група туристи ме попитаха с омраза в гласа "Това ли е допинга?". Щях да падна...
Чет Юли 26, 2012 3:49 pm
igurbev
dobber, Веско, не Васко, сбъркал си името. Оправи го да не ядосваш феновете
Чет Юли 26, 2012 3:59 pm
dobber
igurbev написа:
dobber, Веско, не Васко, сбъркал си името. Оправи го да не ядосваш феновете
Което ми напомня - Търся контакт с Веско Ако някои има данните му, моля нека ми ги прати на лично съобщение.
Благодаря igrubev:)
Чет Юли 26, 2012 4:03 pm
oracle2win
Проблемът, който виждам аз е, че стават все по-достъпни (ценово) различни видове вещества (течни, прахообразни, гелообразни), които влияят върху представянето и все повече любители спортисти си позволяват ги употребяват. Всеки сам си прави своя избор, но се наблюдава едно прехвърляне на тези вещества от професионалния към любителския спорт все по-масово. Дали е добре или зле е друга тема (по която може отделно да говорим), но е факт.
Няма как Бен Джонсън да даде 9.79 през 1988 и да бъде уличен в употреба на стимулат, а сега рекорда да е 9.58 !!! Всякакви приказки за уникалната механика на бягане и тем подобни са абсолютно несъстоятелни за мен. Средната скорост на Тур дьо Франс се е вдигнала от 25 на 40 км/ч, а последните 3 години дори не я пишат.
Ванчо, не виждам защо си се подразнил от питането на "онези туристи", които в крайна сметка са объркали просто последната дума. Ти си направил своя избор - да взимаш "някакви вещества". Каквито и да са те, 100% са направили твоето представяне по-различно, от това, което би било, ако не беше ги взимал въпросните "гелове".
Нека не си кривим душите.
И при любителите спортисти, спорта вече не е на онова "чисто" равнище, което беше.
п.п. Надявам се Иван да не ми се разсърди. Не съм имал за цел да омаловажавам ничие постижение. Надявам се просто да го приеме като едно мнение на един много запален почитател на спорта.
Чет Юли 26, 2012 4:19 pm
dobber
Не знам защо но го приемам много навътре и сякаш имам нужда да се защитавам от нещо... Тук не става дума за ДОПИНГ, а за храна. Дали ще си направите тахан с мед и ще го сложите в буркан или ще купите готово произведен продукт в пликче е едно и също. В гелчетата които съм взимал няма забранени съставки от която и да е допинг комисия. Нито подобряват представянето, нито увеличават издържливоста, нито подобряват възстановяването. Единственото което правят е да ви нахранят.
Всъщност - самата причина да ги взимам е следната: Когато тичаш дълго време по стените на стомаха ти се насъбира кръв, която смалява самия стомах до по-малки размери. Сигурен съм че всеки опитен турист в големите преходи е изпитвал подобно нещо. Лошо ви е на стомаха, вие спирате за 2 минути да изядете 2 сандвича и когато тръгнете отново ви боли още повече. Тази година аз изядох един сандвич на вр. Ботев (домашен сандвич с най-ценните неща за всеки турист - направен с любов от жена ми), след което до края на прехода ми се повръщаше.
От там нататък имам няколко възможности, като все пак искам да "изтичам" прехода, да преборя себе си, страхотеве си и емоциите си.
- спирам да тичам за 1/2 час, докато ми мине стомаха, хапвам каквото мога, преживям още час и продължавам.
- спирам в някоя хижа, изяждам 2 супи за 20 минути, преживям 20 минути и продължавам.
- в движение изяждам един гел с "течна храна" с pH на стомаха ми и не губя никакво време за успокоение, хранене и усвояване.
Говориш за това че е гелчето е подобрило представянето ми ? Ето от тази сметка по-горе идва подобрението, а не защото ми добавя турбо в краката. Турбото в краката идва от редовни тренировки - точно ти това го знаеш много добре.
И най-важното - не сме Бен Джонсън или Ланс Армстронг, да се борим за медали, големи парични премии, богати спонсори, частни самолети и слава. Този преход е за здраве и кеф, а не да се дрогираме и да се правим на животни, защото било евтино и достъпно. Описваш най-добрите атлети в света, които се борят за стотна от секундата, а ние сме обикновенни хора. Заклевам се, ако ме порежеш по пръста, ще текне нормална червена кръв.
oracle2win написа:
различни видове вещества (течни, прахообразни, гелообразни)
Eй така като ми кажеш - и супата в мазалат е вещество и даже е течно. Хайде моля по-конкретно. Избора да ям течна храна е подбуден от невъзможността ми да ям хамбургери докато тичам.
Не всичко което не разбираме е вредно.
Чет Юли 26, 2012 4:54 pm
lz1gjd
Да, само дето това от картинката съдържа и кафеин ...
Чет Юли 26, 2012 5:16 pm
ilio
Dober, според мен няма нужда да се защитаваш въобще цялата дискусия за храната е малко безсмислена до момента в който първите 5 не печелят по 42 инчова плазма
То е ясно че всичко става с много тренировки, аз лично си знам че колкото и такива 25грамови опаковки да изям няма да мога да бягам.
Все пак нека да си спомним че има има точно 51 спечелили - всички минали маршрута за определното време.
А аз да споделя своя опит с манджата - От как си легнах на Мазалат до момента в който се прибрах в Шопско ни за един момент не съм изпитвал глад.По време на прехода изядох две бобени консерви, няколко фафли и кроасана и един таратор на Добрила.
Трябва да споделя че на Купена бобеца се активира и ако не беше въжето да се държа щях да го прескоча като ракета движеща се по квадратна парабола.
Поздрави.
_________________ В планината лоша ракия, грозна жена и неприятно време - няма!
Ок, явно все пак не бях правилно разбран. Както и да е.
Най-важно е хората да продължават да ходят където и да е и да спортуват каквото и да е (изключвам 200м вита баница, 4х100-грамки и гребане с лъжица в паница).
Мисля, че ето това е един добър завършек на тази тема:
Както и миналата година, отново пускам отчет с времената си по различните точки. Ако някои има въпроси - нека заповяда.
Благодаря за полезната информация! И да попитам... Изкачването излиза доста голямо, повече, отколкото съм чувал от други хора. Направи ми впечатление, че сборовете от числата за отделните части в колони C и D не съвпада с това, което е написано с червено на последния ред като общи стойности за целия маршрут. Има разлики от по около 300 метра, откъде са се взели?
Нека не си кривим душите.
И при любителите спортисти, спорта вече не е на онова "чисто" равнище, което беше.
Съвсем не исках моята забележка за "боклуците" да отприщва спорове. Употребих думата, защото АЗ ЛИЧНО виждам нещата така - когато съм в планината, търся отдих, единение с природата, чистота, спокойствие, добро настроение. В планината съм много повече планинар и съвсем мъничко спортист. Това естествено не значи, че друг не може да има друго мнение - например, че определената цел (например спортна, защо не?) оправдава средствата, започвайки с желирани въглехидрати, минавайки през стимуланти като кофеин (не, не е забранен, но господ със сигурност не ни е проектирал да нагъваме кофеин) и стигайки до хард допинг. Въпросите за спортната етика в планината (например в алпинизма) винаги са били много остри и по тях много трудно се достига до консенсус. Затова нека не спорим, а всеки да следва своя си начин да получи най-доброто за себе си, когато отиде там горе.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8Следваща
Страница 6 от 8
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети