ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Стадата (крави, овце, коне и т.н.) в парк Централен Балкан.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Стадата (крави, овце, коне и т.н.) в парк Централен Балкан.
Автор Съобщение
bina

Мнение Отговорете с цитат
здравейте! относно защита от опасните кучета много често споменавате ножки, даже има и примери с разни калибри ножове. любопитно ми е колко от вас са използвали гол нож в схватка с куче и каква е била неговата реакция. говоря за овчарски кучета в планината, а не за домашни любимци.
Вто Авг 30, 2011 3:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mediator37

Местожителство: Русе

Носенето на нож дава самочувствие, че ако песът ме захапе, бързо ще му се наложи да ме пусне. Вероятно поради това спокойствието надделява и не излъчвам адреналин. Кучетата надушват адреналина на страха.
Вто Авг 30, 2011 6:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
donzezo

mediator37 написа:
Носенето на нож дава самочувствие, че ако песът ме захапе, бързо ще му се наложи да ме пусне. Вероятно поради това спокойствието надделява и не излъчвам адреналин. Кучетата надушват адреналина на страха.

И аз залягам на тази идея.
Вто Авг 30, 2011 9:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Има кучета, които само като видят, че носиш щека и се хвърлят. Явно я асоциират с тоягата на овчаря Confused
Вто Авг 30, 2011 11:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
mislesht

Местожителство: Пловдив

Миналата седмица пак със щеки ги спрях под х. Тъжа, макар че нося и други неща. Щеките са ми под ръка и най-често вършат работа.

Сря Авг 31, 2011 11:04 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Gamina

Смели хора, аз обикновено се крия зад гърба на най-близкия обект от мъжки пол, даже му връчвам и щеките Oops
Преди не ме беше страх, заставах срещу гадината и най-спокойно обяснявах да ми се маха от пътя, което в повечето случаи сработваше. После едно бездомно ме перфорира леко насред София и от тогава станах 'баси пъзлата Confused

Иначе нося спрей, но не виждам как бих отреагирала навреме да го извадя Rolling Eyes
Сря Авг 31, 2011 11:12 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Todor

bina написа:
здравейте! относно защита от опасните кучета много често споменавате ножки, даже има и примери с разни калибри ножове. любопитно ми е колко от вас са използвали гол нож в схватка с куче и каква е била неговата реакция. говоря за овчарски кучета в планината, а не за домашни любимци.

Точно както са написали колегите по-долу ножът може да бъде използван след като кучето вече те захапе. Има много теории и лекции по въпроса. Основното е, че подаваш напред /да се защитиш/ неактивната си ръка /свита и стегната/ за да не те захапе за врата. В момента в който те захапе за нея вече с другата ръка и съответно с ножа го атакуваш. Следва да се има предвид, че тези кучета са по принцип едри и могат лесно да съборят човек, а тогава нещата стават неконтролируеми.... Трябва да си доста устойчив и достатъчно силен за да удържиш атаката на 50 кг. куче. Поради тази причина смятам ножа за недостатъчно ефективно средство.
Сря Авг 31, 2011 11:18 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Racho

Местожителство: на юг от Бургас

Като цяло при среща с недружелюбни овчарски кучета , започвам да псувам също както чобаните Wink
Май свързват такива "нежни" приказки с последващата сопа и се държат на разстояние Wink
Поне до момента ми е минавал номера Wink
Сря Авг 31, 2011 1:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
тихомир томанов

Местожителство: карлово

Както писах по-горе за думиту "Сус" Чиба"и останалите мили родни псувни това са думи от нашият диалект по Карлово и околията.В нашият край просто няма чобанин който да не ги употребява още като си отвори очите от сьн сутрин.Вьршат идеална работа но поднесени с остьр заповеднически тон.
Сря Авг 31, 2011 4:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bina

индиректният отговор е: нито един Smile ! и дано никога не ви се налага да използвате ножове срещу овчарски кучета, защото те имат безкраен праг на болка, т.е. ножът не би имал никакво значение за тях в една схватка. всъщност един от най-големите ми страхове в планината са животните, най-вече кучетата. досега не съм имала проблеми, слава богу, но винаги изпитвам страх.
Сря Авг 31, 2011 9:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
radi

Местожителство: Варна

Това за безкрайния праг е далече от практиката. Във всички случаи цапване от камък причинява достатъчен ефект, а случаи не е да не съм имал. Въпрос на камък и куче, разбира се, но куче като слон няма.
Ако се стигне до нож, което е тъпа ситуация, все пак може да се отреже част от кучето независимо дали го боли. Да му мислят привържениците на близкия бой с ножове. Ребрата ще да са най-достъпни.

Въпросният праг на болката какво характеризира - кога ще умре (от болка), ще се уплаши, ще усети нещо или друго?
Чет Сеп 01, 2011 12:34 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mediator37

[quote="bina"]индиректният отговор е: нито един Smile ! и дано никога не ви се налага да използвате ножове...."

Rolling Eyes Добре ни съветваш, но няма да послушам съвета ти и ще си нося ножа.
В момента, в който кучето те захапе, със или без нож в ръка, излетът приключва- това е ясно. Въпросът е, че когато имаш нож в ръка няма да приключи и животът ти. Най-малкото имаш шанс. Защото те точно така стават нещата. Едното куче малко те ръфнало отзад по прасеца и се оттеглило, после пак, после, като види че нищо не му се случва, дръпва те и падаш. Обаче... Яяя, ами то имало още две кучета, кое по-напред да гледаш и те те ръфнат тук-таме. Като видят , че само махаш ръце и пищиш се поозверяват, животинското заговорва в тях, закачката прераства в меле и накрая влизаш в новините като поредния труп, само че в планината, а не в междублоковото пространство. И ето в един такъв момент ще ти просветне, че разликата между приключил излет и приключил живот е 350 грама стоманено острие, което поради философстване не си взела.

А ако проблемът ти е изобщо да не допуснеш захапване, носи си по-дълго средство от нож, например сабя (по-миналата година един беше съсякъл кавказка овчарка със самурайски меч и вестниците писаха). Но ако си жена, за което съдя по никнейма ти, въобще не задавай въпроси за оръжия, защото и пистолет да имаш от страх ще забравиш да свалиш предпазителя и няма да можеш да гръмнеш ... По-добре питай как се заобикаля стадо с кучета и дали изобщо да тръгваш сама.
Чет Сеп 01, 2011 3:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mediator37

От съграждани -туристи научих, че преди месец ергеле коне около 13 - 14 коня е било подплашено и като не са могли да се спрат са пропаднали в улей на Северния джендем. После дълго време над мястото са се реели гарвани и орли. Някой знае ли подробности ?
Пон Окт 17, 2011 7:09 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mircho

Пичове в гората се ходи с брадве, ножка, кибрит и храница а най важното е тоягата. В случая това е форум за туристи е следното: Щеки помагат и за кучета и за змии но най-вече облекчават ставите. Нож който какъвто си харесва. Брадва едвали някой от носи освен ако не е тръгнал с цел ядене и пиене. Храната вече е ясна там пак кой каквото си харесва. Та щеките ви стигат за кучета. Мен като ученик ме нападаха близо 7-8 кучета от един овчарник да ама бях със въдицата и само се въртиш в кръг с нея и нищо не смее да се доближи. Бяха се наредили в кръг колкото да избегнат въдицата. Брат ми го хапаха кучета от същия овчарник след години беше ги ръгал с джобно ножче. Аз пак се завирах но по принуда в тези кучета да отърва едно кутре на братовчед ми. Страх ме беше ама с тояга в ръцете и два камъка ги държех на разстояние на тоягата. Извода щеки имате 3 предназначения- здраве, защита и подпора за палатката.
Пон Окт 17, 2011 9:23 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

Местожителство: Пловдив

mircho написа:
Извода щеки имате 3 предназначения- здраве, защита и подпора за палатката.

....и статив за фотоапарата, поне по едната ос! Wink А ножа има доста предназначения, затова без него не тръгвам дори за 1 ден.

Пет Окт 21, 2011 7:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Страница 6 от 7

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.