Я да ви питам аз вас, страдалци младолики, каква жертва станахте вие на народната власт? Ей така, нека чуя един реален сблъсък, да речем, с доброволните отряди на трудещите се. Или с народната милиция. Или с партийния секретар. А не разкази на прадеди. Да, те са имали сблъсък, и то жесток. А вие?
Втора картинка на мизерията от 80-те години:
Феномените на "дефицитните стоки" и "връзкарството", повсеместно явление в ежедневието. Явлението би било необяснимо днес, но ето как изглеждаше:
Майка има нужда да си купи унгарски "Кеч" балсам от магазин "Валентина". Работи като аптекарка.
Купуването ставаше така: склададжийката на "Книгоразпространение" е задържала 50% от бройките на том 1 на "Шогун" при себе си вместо да ги пусне по книжарниците. Майка ми ѝ "урежда" да си купи два пакета дамски превръзки ("дефицитна стока") срещу том 1 на "Шогун" (пак "дефицитна стока"). Майка ми отива до "Валентина" и срещу том 1 на "Шогун" получава от продавачката желания "Кеч" балсам (трета "дефицитна стока"). Гнусно и унизително, а?
Така беше с всичко хубаво в държавата - нямаше го в достатъчни количества и да се сдобиеш с него, трябваше да си във връзкарска мрежа. Без връзки - няма "Кеч" балсам за тебе, само бабешки крем за пети.
Трета картинка на нямането, Владо. Дали си заглеждал мебелите в апартаментите на приятелите ти в квартала? Хиляди семейства имаха избор между 4 вида холни секции и 3 вида кухненски мебели? Удобно и практично па русски ще кажеш - отиваш в хлапето отсреща на гости и знаеш в кой шкаф да бръкнеш за лъжица
_________________ Бутам след осмата бира
Пет Фев 03, 2023 12:27 am
Сотиров
Ех, Дидо, майка ти е изпитала щастието на нямането! Защото все пак е имала нещо. В условията на социализма натуралната размяна беше единствената възможност за по-различно съществувание. Защото, както казах, битието на всички бе гарантирано и никой не умираше от глад. Да, обаче, се проявавят т.нар. индивидуални потребности. И точно тогава малкото имане влиза в действие. Получаваш друго малко имане! "Шогун" срещу лак за коса. Че лошо ли е? Е, алтернативата е да нямаш нито "Шогун", нито лак за коса, ама без двете ще умреш ли? Жив си! Това са бели кахъри, Дидо, и не тях очаквах да прочета. Синила от бича и следи от теглото нямаш, нали? Хайде да подремнем, пък ще продължим сабале!
За добрутро - два бисера в короната - жителство и ергенски данък.
"... битието на всички бе гарантирано и никой не умираше от глад..." - ами една овца, за да я стрижеш и доиш нали не трябва да я оставиш да умре?
Ако имаш наблюдения, как се устроиха колегите ти от катедрите по марксизъм-ленинизъм към инженерните и не само ВУЗ-ове?
Май изповядваха веруюто - не ме гледайте какво правя, а ме слушайте какво говоря, та поне които познавам, не можеш ги стигна, както се казва.
Пет Фев 03, 2023 8:22 am
gandi
aldo написа:
За добрутро - два бисера в короната - жителство и ергенски данък.
"... битието на всички бе гарантирано и никой не умираше от глад..." - ами една овца, за да я стрижеш и доиш нали не трябва да я оставиш да умре?
Ако имаш наблюдения, как се устроиха колегите ти от катедрите по марксизъм-ленинизъм към инженерните и не само ВУЗ-ове?
Май изповядваха веруюто - не ме гледайте какво правя, а ме слушайте какво говоря, та поне които познавам, не можеш ги стигна, както се казва.
Чуден пример даде, за информация и в Германия и Ирландия имат ергенски данък , може би и в други страни членки на EU.
А сега не те ли стрижат и доят, но виж колко хора спят в кашони под терасата и колко просяци има. И друго да питам как се живее с 396 лв. инвалидна пенсия на тия цени?
Ама хората са казали "Сития не верва на гладния". Очаквам скоро пак да пеем 45 години стигат.
Е, тогава киселото мляко се продаваше от едни големи тави и се гребеше с голяма шпакла. Проблемът беше да ти гребнат от каймака, а не от дъното. Ама имаше истински каймак, бе!
То и сега има мляко с каймак (от крава, която чуваш да мучи в съседния двор или пък от овце, чиито чанове огласят планинските ливади наоколо през все по-дългите топли три сезона), сирене, кашкавал, извара -- да си оближеш пръстите, яйца от свободни кокошки, сланина и какво ли още не. Нищожни са им пенсиите на искровци, но работят здраво и произвеждат стоки за милиони, каквито повечето градски люде не са помирисвали нито при соц-а, нито след това, освен може би когато посещават роднините си на село.
Из градовете процъфтяват други занимания, например:
Подобни примери има хиляди и само малка част от тях изплуват из медиите. Изостанали, загниващи, но сладки (както едно време у нас се говореше в една констатация за Запада).
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Есенес ходих по Габровския Балкан, та понеже недолюбвам главните пътища, минах през селца и паланки на път за там. Силно се впечатлих по Севлиевско - едни нови цехчета спретнати в селцата наоколо, явно им върви бизнеса. Та хич не се учудвам за тая мома швейцарка.
И друго си спомних, за прикритата бедност по време оно.
Майка ми, Бог да я прости, учителка, ходеше по летните ваканции да работи в ТКЗС-то на родното си село, че иначе не давах купони за хляб на баба и дядо, пенсионери и поради болежки не можещи да отработят необходимите трудодни за купони. А без купони на селската фурна не дават хляб, макар че отделно от купона пак си го плащаш. И това в богат земеделски край по Павликенско.
Пет Фев 03, 2023 11:27 am
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3379 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Други въпроси, на които толкова години не можах да намеря задоволителен отговор, са:
Защо за тежкото икономическо, социално и културно състояние на България след 1990 г. се обвинява „демокрацията“, а не социализма?
Щеше ли положението в България да е толкова зле сега, ако го нямаше преди това 45 години тоталитарният строй?
Щеше ли Източна Европа сега да е изостанала от Западна Европа, ако не ѝ беше наложен моделът на СССР?
На тези, които ще бързат да кажат, че в момента и в Западна Европа има криза – може да се замислят кой породи тази криза и може би ще стигнат до заглавието на съседната тема – Тема за Матушка Русь (http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=8382).
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пет Фев 03, 2023 1:05 pm
vladofff
stefan_iliev38 написа:
Щеше ли положението в България да е толкова зле сега, ако го нямаше преди това 45 години тоталитарният строй?
Щеше ли Източна Европа сега да е изостанала от Западна Европа, ако не ѝ беше наложен моделът на СССР?
Всички тия приказки са от типа "кой ми *** в гащите". Отново и отново в минало време. За безобразията на "демокрацията" - престъпна "приватизация", идиотска реституция, връщане на земята "в старите реални граници", ликвидиране на ТКЗС-тата с изколване на добитъка, а на МТС-тата с продажба на тракторите за части и скрап, и още, и още - за всичко това е виновен "социализъма". Сто години все той ще е виновен. Що в Полша, Чехия и Унгария социализмът не им провали настоящето? За кризата пак Русия била виновна! Къде му е силата на обединения Запад, та немощният "комунизъм" да му образува кризи? Навремето Рейгън разби Съветския съюз точно с икономически лостове. Без да изстрелва ракети и без санкции направи така, че Горбачов да клекне. А сега? Тъпите санкции, от които на Путин не му пука, а ние купуваме петрол от майната си (танкери от Америка!). Орбан какво, и него ли ще го обявите за крипто-комунист, путинист и социалистически ренегат? Който не може да си брани интереса и дори не си го знае, винаги ще намери оправдание навън.
Та с нея да можете обмените мъдри мисли по горните въпроси, обещава да праща и картички на феновете (ама не голи, че на стари години много вълнение не било добре).
Пет Фев 03, 2023 2:24 pm
Сотиров
Виждам, че ти обменяш мъдри мисли с блогърката. Аз съм на ниво "планинарски форум" и никакви социални платформи не потребявам. Дори с инфлуенсърки нямам видеовръзка.
Пет Фев 03, 2023 2:41 pm
Митак
Къде те стяга чепика?
Допреди месец нищо ти нямаше а сега...?
Пет Фев 03, 2023 2:58 pm
dido
Сотиров написа:
...За безобразията на "демокрацията" - престъпна "приватизация", идиотска реституция, връщане на земята "в старите реални граници", ликвидиране на ТКЗС-тата с изколване на добитъка, а на МТС-тата с продажба на тракторите за части и скрап, и още, и още - за всичко това е виновен "социализъма". Сто години все той ще е виновен. ...
Владо, цар си на избирателното забравяне и избирателната логика.
Това горе го сделаха същите хора, дето бутаха кормилото на "социализъма" преди 1989-а. Същата липса на социална справедливост тогава и сега, само дето сега я няма тоталната мизерия, която ти вчера удобно забрави (що тъй, всъщност?).
_________________ Бутам след осмата бира
Пет Фев 03, 2023 3:03 pm
Сотиров
Митак, мен ли ме стяга чепикът? Подхвърляш ми да обменям мисли с някаква "блогерша-эскортница", дето дори не знам какво означава, че и и грижа за здравето ми изразяваш.
Я, Дидо голям манипулатор ме изкара! Аз подбирам по-скоро чуждите аргументи, пък после идват моите. Кое съм забравил? Каква е тая тотална мизерия при социализма? Защо ме караш да се повтарям? Социализмът е форма на военния комунизъм, познат още на пещерния човек. Всекиму минимума, но осигурен! Така е в казармата: няма войник, останал гладен или гол. А сега е пълно с такива. Забележи, че аз си давам сметка, че това е пътят на развитието. Но не мога да не видя и реалното положение.
Последната промяна е направена от Сотиров на Пет Фев 03, 2023 3:12 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пет Фев 03, 2023 3:04 pm
Митак
Без лоши помисли, извинявай ако съм те засегнал.
А клипчето го изгледай, поучително е. И няма нищо неприличнио в него.
Обърни внимание и на Александър Невзоров накрая.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8Следваща
Страница 6 от 8
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети