И другата за която си мисля е Хъски флейм
Горната много ме дърпа с тези два входа и вестибюла
Но нямам никъв опит със зимно бивакуване и материалите и всичко ми е много непознато
Искам тази зима да направя сефтето да спя зимата в планината
Аз имам няколко нощувки зимата в планината, но не съм попадал в зимна буря до сега. Аз честно казано не виждам смисъл от зимна платка за нашите планини. Всяка двуслойна палатка с добро разположение на рейките ще ти свърши работа зимата. Виж вече читави шалтета надуваеми матраци с добра зимна изолация R 4-5 и зимни чували си трябват. Ако не ми вярваш виж клипчетата на този сладур дето го мислеха за изчезнал а той си седеше по времв на бурята в палатката. Този дето нямаше планинска застраховка и тн.. Интересно ще ми е и мнението на колегите с повече опит. Единственото притеснение за устойчивостта на палатката ми е вятъра, но то е универсално и важи и за другите сезони.
Сря Дек 05, 2018 2:17 pm
vasko.sm
Ако е за къмпинг и неносене на гръб - първата.
Ако ще се носи на гръб - определено тази.
Всеки разумен човек, който си купува дом, не прави компромиси.
6000 мм са достатъчни, освен ако не я разпъваш вътре в езеро.
И без това тези милиметри са приблизителни и всеки ги изчислява както си иска.
Иначе палатката е лека, но мен ме притеснява доколко ще стои изпъната, ако мястото е твърдо и колчетата не могат да се забият в земята.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Чет Юли 02, 2020 1:10 pm
nickkal
stefan_iliev38 написа:
Иначе палатката е лека, но мен ме притеснява доколко ще стои изпъната, ако мястото е твърдо и колчетата не могат да се забият в земята.
Мисля, че това би било проблем при сериозен вятър. Конструкцията е класическа. Двете рейки /кръстосани/ мисля, че ще държат опъната палатката. Признавам, че нямам опит във високото, но по морето, на пясъка условията са подобни. В пясъка не се задържат клиновете. За дъното попитах, понеже масово са с 10000 мм.
Тази конструкция, не е ли по-капризна от към закрепване?
Чет Юли 02, 2020 2:34 pm
slays
Нямам опит във високите части на планините. Чета, че доста хора си спят само с чувалите + биви сак евентуално, без палатки. Чудя се дали е практична комбинацията с чувал и тента (tarp), като защита от вятър и дъжд. Ще се ходи само пролет, лято и евентуално есен и ще се спи на позволените места (около хижите и заслоните). Имам една палатка Ванго Алфа 250, но е малко тежка, а, за да се ползва вторият слой, трябва да нося и 3 рейки (палатка е около 3кг+). Тентата по принцип ще я ползвам и за сянка през деня.
Вто Авг 04, 2020 11:48 am
аngel
Тента не помага , защото :
- има комари
- през нощта има влага
- има други животни - мишки , лисици, които докопват нещо и гризат, не само храна, един път ми изядоха голяма част от обувката / лисичка ? ако е била пияна словачка - прощавам й / а една раница мишките я направиха на решето за един сезон. Тези преддверия на палатки, които ги дават да си оставиш раницата и обувките, ги приемам като тотална грешка по отношение на фукционалността що се касае за нашите планини. Багажа и обувките трябва да са вътре в палатката.
Случайно съм открил решението - от една стара 3 местна еднослойна лека палатка / 3-местна условно казано, за 3-ма китайци по 50 кг./ , ползувам само тялото. Рейки, колчета , въжета не взимам , даже съм изрязал излишното - вградени въженца, халки . Остана нещо като един голям чаршаф - плик с тегло точно 1000 грама . Относително тежка е , но голяма - важно е . Даже смятам, че е по-удачно от една миниатюрна палатка , в която не се събира нищо / а съм към 1.90, тия компактните палатки са смятани за виетнамци /
Върши ми добра работа, предимствата :
- затваря се отгоре с цип, значи вкарвам обувки , раница, всичко вътре. мястото вътре е просторно
- има си зони с мрежи за проветрение, което е важно. Ако нощта е прекалено влажна или вали, намирам някоя пръчка от клек вместо колче, тъй като щеки не употребявам.
- най-важното - пода пази от вода и влага. Китайците са се справили добре с него. Палатката е от 1979 година! Взета е за 49 марки, беше доста скъпа на времето. Циповете още са ок, нито един шев не се е скъсал.
- нямам проблеми с паркова охрана - влизам в чаршафа преди лягане. Това не е бивакуване по закон, а почивка през тъмната част на деня в чаршаф . Не бия колчета за бивак
- нямам проблеми при изправяне с височината - тъй като е триместен / реално двуместен / , този чаршаф с цип се разтегля неограничено във всички посоки - нагоре, настрани , може и на диагонал да се спи.
Този начин не върви при новите двуслойни палатки - нито вътрешната, нито външната част може да вършат работа самостоятелно. Вътрешната е под и защита от комари, обаче отгоре какво - само мрежа ? не става
Тента не помага , защото :
- има комари
- през нощта има влага
- има други животни - мишки , лисици, които докопват нещо и гризат, не само храна, един път ми изядоха голяма част от обувката / лисичка ? ако е била пияна словачка - прощавам й / а една раница мишките я направиха на решето за един сезон. Тези преддверия на палатки, които ги дават да си оставиш раницата и обувките, ги приемам като тотална грешка по отношение на фукционалността що се касае за нашите планини. Багажа и обувките трябва да са вътре в палатката.
Случайно съм открил решението - от една стара 3 местна еднослойна лека палатка / 3-местна условно казано, за 3-ма китайци по 50 кг./ , ползувам само тялото. Рейки, колчета , въжета не взимам , даже съм изрязал излишното - вградени въженца, халки . Остана нещо като един голям чаршаф - плик с тегло точно 1000 грама . Относително тежка е , но голяма - важно е . Даже смятам, че е по-удачно от една миниатюрна палатка , в която не се събира нищо / а съм към 1.90, тия компактните палатки са смятани за виетнамци /
Върши ми добра работа, предимствата :
- затваря се отгоре с цип, значи вкарвам обувки , раница, всичко вътре. мястото вътре е просторно
- има си зони с мрежи за проветрение, което е важно. Ако нощта е прекалено влажна или вали, намирам някоя пръчка от клек вместо колче, тъй като щеки не употребявам.
- най-важното - пода пази от вода и влага. Китайците са се справили добре с него. Палатката е от 1979 година! Взета е за 49 марки, беше доста скъпа на времето. Циповете още са ок, нито един шев не се е скъсал.
- нямам проблеми с паркова охрана - влизам в чаршафа преди лягане. Това не е бивакуване по закон, а почивка през тъмната част на деня в чаршаф . Не бия колчета за бивак
- нямам проблеми при изправяне с височината - тъй като е триместен / реално двуместен / , този чаршаф с цип се разтегля неограничено във всички посоки - нагоре, настрани , може и на диагонал да се спи.
Този начин не върви при новите двуслойни палатки - нито вътрешната, нито външната част може да вършат работа самостоятелно. Вътрешната е под и защита от комари, обаче отгоре какво - само мрежа ? не става
Благодаря за мнението. п.с. Ако палатка е затворена, има ли шанс мишоците да влязат в палатката, че ако видя да лази по чувала и... околоните доста ще се смеят на бягаща палатка (храната се държи пакетирана в раницата). Попаднах на мнение, че около хижите имало мишоци... предполагам, че лисици и други диви животинки около хижите, няма.
Здравейте,
Ако е удобно да Ви попитам :
Имате ли някакви забележки към този модел палатка и бихте я заменили за някой друг модел в този ценови диапазон ?
Има ли добро проветрение във вътрешната част срещу входа при спане ?
Като издръжливост при много силен дъжд и вятър ( буря в България при около 2200м-2500м) ако ви се е случвало доволен ли сте ? ( За такова ползване си търся палатка )
Въпросите са ми свързани със закупуването на палатка с тези характеристики като тегло и място
Търся да сменя 20годишната ми перфектна Еureka mountain light 2 с изключение може би на теглото
Благодаря
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3 ... , 47, 48, 49Следваща
Страница 48 от 49
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети