.. най-дървеният налъм, който някога съм обувал. ..
Как загазих в събота - имам един Millet много удобен, инак, твърд, с жлебове от двете страни.
Та понеже е пригоден за летни Алпи, за да не мръзна, като го обуя с по-дебел чорап, разхлабих връзките отпред. И какво стана - само докато сляза от въжето на Чала до паркинга на водохващането - понеже обувката е била хлабава, при слизането надолу пръстите са се набили напред и сега имам много тежък поднокътен кръвоизлив на палеца, боли и отече, при това зверски, синьо зелено стана на цвят. Скоро не бях си докарвал точно такава дивотия...
Когато нещо може да ти се случи, то непременно ще се случи, беше казано някъде...
Как загазих в събота - имам един Millet много удобен, инак, твърд, с жлебове от двете страни.
Та понеже е пригоден за летни Алпи, за да не мръзна, като го обуя с по-дебел чорап, разхлабих връзките отпред. И какво стана - само докато сляза от въжето на Чала до паркинга на водохващането - понеже обувката е била хлабава, при слизането надолу пръстите са се набили напред и сега имам много тежък поднокътен кръвоизлив на палеца, боли и отече, при това зверски, синьо зелено стана на цвят. Скоро не бях си докарвал точно такава дивотия...
Когато нещо може да ти се случи, то непременно ще се случи, беше казано някъде...
Технологична грешка, май ще сменяш нокти
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Аз от както смених 2 пъти нокът на десния палес се научих - обувката с половин до един номер по-голяма и винаги стегната. Това помага и при случайно ритане на камък. Процедурата по израстване на новия нокът трае до 1 година
ПС: Всички знаем и пак правим едни такива неща ...
Дайте, моля, съвети за снегоходки. Изчетох темата. Виждам, че почти всички препоръчват TSL 226. Ходих с такива и с 325, но се пързалях с тях. Някой има ли впечатления от TSL Symbioz, от 438 и Highlander Tour. Също Tubbs Flex Alp? Специално този модел на Tubbs доста го хвалят, но май е по-тежък от ТСЛ, като се сравняват размерите на двете марки, които ми трябват. Другият момент е захващането за крака. По-добре ли е да си изцяло върху пластмасова пластина като на 325 и тя да се движи заедно с обувката ти или обувката да е свободна отдолу и само с лентите за петата да се хваща снегоходката отзад? Заключването на тази пластмасова подложка като при 226 освен при съхранение и пренасяне да не ти хлопа снегоходката за друго нещо? Защото много модели го нямат това, но те са и с такава свободна обувка без пластина отдолу.
Нед Мар 15, 2020 10:13 pm
vaskoo
Зависи за какъв терен и как ще ги ползваш снегоходките.
Ползвам 226 и 227, според терена, снежните или безснежните условия (помагат много из смриката), ама съм си 90 кила, облечен с пълна раница за два дни за тримата ставам 115-120 кила, с 226 потъвам като в басейн , за тогава - 227. Заключването на шината е като слизаш надолу, не е задължително, но на стръмното е по-лесно.
С останалите изброени от теб май нямам опит, че съм пробвал всякакви, ама като не ги помня ... 226-та ми идват най-универсални като употреба, само искат смяна на зъбчетата отдолу. Като ни ги откраднаха два чифта, пак си взех такива.
Понякога ползвам едни други, дето нямат шина под обувката - ми все ми се лепи сняг по подметката и се отхлабва каишката, която държи обувката отзад.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Зависи за какъв терен и как ще ги ползваш снегоходките.
Ползвам 226 и 227, според терена, снежните или безснежните условия (помагат много из смриката), ама съм си 90 кила, облечен с пълна раница за два дни за тримата ставам 115-120 кила, с 226 потъвам като в басейн , за тогава - 227. Заключването на шината е като слизаш надолу, не е задължително, но на стръмното е по-лесно.
С останалите изброени от теб май нямам опит, че съм пробвал всякакви, ама като не ги помня ... 226-та ми идват най-универсални като употреба, само искат смяна на зъбчетата отдолу. Като ни ги откраднаха два чифта, пак си взех такива.
Понякога ползвам едни други, дето нямат шина под обувката - ми все ми се лепи сняг по подметката и се отхлабва каишката, която държи обувката отзад.
Прав си.
Аз ползвам дидовите 227-ци от 2008-ма.
Обаче съветвам всички да си направят при стругар по-дълги с 5-7мм шипове и да ги заменят с оригиналните. Да ги закалят обаче.
Така направих аз - снегоходките стават котки - БЕТОН.
Благодаря Васко и Ристо.
И аз затъвах, но си мислех, че е нормално за всички снегоходки. Винаги съм си представяла, че със снегоходки ще ходя като Господ по вода, но уви. Ще обмисля варианта със стругаря, който да направи по-дълги шипове, защото иначе 227 също ще се хлъзгат като 226 и 325, защото доколкото виждам са еднакви шиповете на основата, но поне няма да затъвам, щом вие казвате, че тези ви държат отгоре. За полепването на сняг на тези без пластмасова пластина под обувката и аз се притеснявах. Явно тези варианти ще отпаднат.
Благодаря Васко и Ристо.
И аз затъвах, но си мислех, че е нормално за всички снегоходки. Винаги съм си представяла, че със снегоходки ще ходя като Господ по вода, но уви. Ще обмисля варианта със стругаря, който да направи по-дълги шипове, защото иначе 227 също ще се хлъзгат като 226 и 325, защото доколкото виждам са еднакви шиповете на основата, но поне няма да затъвам, щом вие казвате, че тези ви държат отгоре. За полепването на сняг на тези без пластмасова пластина под обувката и аз се притеснявах. Явно тези варианти ще отпаднат.
Виж са - в пудра няма как да не затъват. Иначе ще нарушат основни физични закони.
Има си тънкости в ходенето със снегоходки при различните снежни условия, терени и наклони.
Опит трее обаче и наблюдателност, експериментиране.
В пудра всичко потъва, както рече Ристо.
226 е по-лека за крака, не задържа и сняг, 227 е като калъф за виола, за други условия е, но максималните килограми от производителя ги смятай минус 10-15.
А при идеални условия снегоходки не трябват по равното и леко стръмното.
Нашето семейство е голям фен на снегоходките - ем не се пързаляш, не се приплъзваш, по-сух и топъл е крака, стига да не си го стегнал повечко с каишките.
А за шиповете - късна есен и късна пролет шиповете ги затъпявам, че шляпам със снегоходките по кал, камъни, смрика, трева, лед и сняг, когато всичко е на петна. Интересно ми е, че пластмасата издържа, шиповете се заглаждат.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Те идеалните условия са веднъж на няколко години за 2-3 дни - твърд сняг след силен вятър, после ясно време с ниски температури. Стъпваш и даже не остава отпечатък, и не само в даден участък, а навсякъде. Това из Комско, Витошките плата и Сивричалско-Заврачищенско равно. Ама ние си ги влачим снегоходките, просто са по раниците, като само пречат на краката, ама от 2015 не сме уцелвали такава сгода. Има такива дни дето на Витоша през Резена или през Лъвчето и покрай Черния връх, до Сиврикая и обратно се взима много бързо и лесно.
Размечтах се и оспамих темата, ама ще прощаваш Лахесис. Дано уцелиш с модела снегоходки ... гледай да се блокира петата, да има ток под петата, шипове отпред под върха на обувката (помагат при нужда). И нещо сравнително важно - снегоходките си искат обувки с твърда подметка, която няма или почти няма сгъвка отпред на стъпалото. Иначе има триене на крака в обувката и пришка, ако го стегнеш много - студ и изтръпване. Ехх, налягат ме спомени за козметични дефекти самопричинени от върл ентусиазъм подплътен с наивна тъпота, но за сметка на това с дълготраен ефект
Пон Мар 16, 2020 11:34 pm
balkanstalker
Здравейте, какво мислите за котките " FAKIR II TECH" , понеже трябва да си купя автоматични котки но бюджета ми е ограничен до 200 лева. Благодаря!
Вто Ное 02, 2021 11:12 am
vladofff
balkanstalker написа:
Здравейте, какво мислите за котките " FAKIR II TECH" , понеже трябва да си купя автоматични котки но бюджета ми е ограничен до 200 лева. Благодаря!
Изглеждат като Гривел но струват стотина лева по-малко от Гривела... Инак сингинг рок си бяха от време оно сериозна чешка марка, не вярвам да са намалили качеството.
Вто Ное 02, 2021 5:18 pm
EXIIIT
Някой да има лични впечатления от Котки - Edelrid - Shark Auto, че моите нещо не си ги намирам явно съм ги дал на някой който е забравил, че не ги е върнал.
Да използУвам трибуната: ако някой четящ от тук се сети , че не ми ги е върнал да свирка.
Иначе гледам тези котета които съм цитирал отгоре и мисля да си ги взема с допълнително Предна скоба за котки - Edelrid с каишки, ако се окаже ,че скобата на автомата е по широка от жлеба на чипика.
Сря Фев 16, 2022 6:12 pm
packo packov
Регистриран на: 04 Юли 2013 Мнения: 1271 Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100
[quote="EXIIIT"...Предна скоба за котки - Edelrid с каишки... сезал...Стефффко...[/quote]
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3 ... , 40, 41, 42Следваща
Страница 41 от 42
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети