Оняден на слизане към Боровец имахме доста интересни находки - един термос (решихме че е счупен), гланц за устни (явно изпуснат случайно) и ортопедична стелка Освен "нормалните" си боклуци де. Знаех си аз, че има защо да взема 60 литров чувал с мен
Вто Яну 27, 2009 8:56 pm
dobrudjan4e
Re: Браво, Горски!
Сотиров написа:
Много боклук, много нещо си събрал! Къде става това? Ама си мисля, че се пресилваш! Все пак не си служба "Чистота", та да чистиш и пътищата на родината! Полянки, рекички, пътеки - там и аз го правя редовно. Но такива чували не влача, ей Богу! Не можем да надвием мръсотията, за съжаление.
Можем, можем. Със сигурност изнасяме повече отколкото 10-на мърльовци могат да отнесат нагоре. Прочетете теорията за счупения прозорец.
Гамина радвам се, че и ти си от нас . Аз вече без найлонови чували не тръгвам нагоре.
Поздрави на всички.
_________________ Който пие бира не умира!
Вто Яну 27, 2009 11:11 pm
albena :-)
Теорията за счупения прозорец си я бива
Сря Яну 28, 2009 12:01 pm
Gamina
О, аз винаги си обирам чуждия боклук по пътя, но понеже последния път ни свършиха найлонките тоя път умишлено взех цял чувал
Сря Яну 28, 2009 1:09 pm
Сотиров
От всекиго според възможностите...
Нещо не я намерих тая теория за счупения прозорец, та затова наблягам на практиката. Гледам също да избягвам бодряшкия ентусиазъм и да правя, каквото мога. Нямам комплекси, че съм свалил "само" два плика боклуци от Мальовица, а не два чувала, след като с двете си ръце държа още една раница и двамата си внуци. А и те носят по пликче. Така че излишно е изкуствено да се поставяме от различни страни на кофите за боклук. Предлагам на желаещите да напълнят два чувала с ето тези боклуци на пътя за хижа "Перелик" и да ги свалят двайсет километра до Смолян:
Точно затова аз изрично направих разлика между събирането на боклуци от езера и пътеки и метенето на пътища и шосета. Все пак плащаме данъци, за да чистят и службите, нали?
Сря Яну 28, 2009 4:19 pm
Gamina
Ама че то няма норматив за свален боклук. Според мен дори и 2 пластмасови бутилки пак е добре дошло, нищо че е капка в морето. В крайна сметка никой от нас не е длъжен да събира боклука на някакви свине, но всички го правим, понеже ни е съвестно за природата - всеки според възможностите си
Сря Яну 28, 2009 4:40 pm
Сотиров
Боклукчийски опит
Gamina написа:
Ама че то няма норматив за свален боклук.
Няма де, ама в думите "Гамина радвам се, че и ти си от нас" усетих някакво разделение на "наши" и "чужди". Както и да е, няма да издребнявам.
Като се върнах нагоре по мненията, прочетох споделен опит. Та да добавя и аз две думи. Първо, винаги нося найлонови пликове, които пълня с боклуци. Пластмасовите бутилки, предимно от минерална вода (много вода пият тия хора, бе!) ги смачквам с крак и отново завинтвам капачката, да не се надуят. Случвало ми се е да намирам от големите бутилки, 5-литровите. Те са удобни за носене на боклуци, защото имат дръжка. Има случаи, когато човек просто не може да отнесе всички боклуци. Когато например те са пръснати по цялата поляна около някое огнище. Не смятам за порочно в такива случаи отпадъците да се посъберат вътре в огнището с надеждата, че в следващия огън някой ще ги изгори. Има и боклуци, които не са чак толкова опасни за природата. Например консервените кутии: когато не са на ливадата или вътре в езерото естествено, а са хвърлени дълбоко под скалите, след година-две изгниват. Същото важи и за хартии, скрити под камък. (Сещате се за какво говоря - не за вестници и амбалажи!) Пластмасовите бутилки и найлоновите пликове са най-голямата напаст, защото са вечни. Стъклените също са вечни, а освен това и тежат. Най-лошо е, когато са натрошени (голямо удоволствие им доставя това на някои!). Такива парчета ги завирам в някоя срязана бутилка, защото иначе могат да скъсат плика и тогава става голяма беля!
Сря Яну 28, 2009 5:07 pm
Gamina
той по-скоро имаше предвид, че съм от хората, които правят каквото могат по въпроса
Сря Яну 28, 2009 5:09 pm
dobrudjan4e
Г-н Сотиров, грешно сте ме разбрали. Аз не Ви обвинявам в нищо, дори без да се познаваме се възхищавам, на това че учите внуците си да обичат природата на България. Знам от предишните теми, че и Вие обирате колкото имате възможност от това което другите изхвърлят. Ако всички го правим, може би след време ще успеем да победим мърльовците. Защото в повечето случаи обираме боклук който е оставен не от един а от няколко такива индивида.
Теорията.
"По онова време криминолозите Джеймс Уилсън и Джордж Келинг вече са създали своята "Теория на счупения прозорец". Зад нея стоят многобройни и сложни експерименти, но самата тя се свежда до съвсем прости изводи. Ако счупеният прозорец не се смени бързо, сградата я чакат лоши неща - ще счупят и други прозорци, ще я окрадат, ще я замърсят, след това и улицата, и квартала. Счупеният прозорец дава сигнал, че безредието е позволено. Не само това - счупеният прозорец поощрява безредието, подканва го. "
Разбира се, че сме от едната страна на кофата за боклук. Не съм си мислил друго .
Сря Яну 28, 2009 5:12 pm
dobrudjan4e
Gamina написа:
той по-скоро имаше предвид, че съм от хората, които правят каквото могат по въпроса
Точно така.
Сря Яну 28, 2009 5:16 pm
Сотиров
Счупени прозорци, порутена държава...
Айде сега! Аз го взех надълбоко, ама па и вие съвсем.
Прочетох внимателно статията и после видях коя е авторката. От нея съм чел много хубави работи. Силно впечатление ми прави нейната способност да носи вода от девет кладенеца за темите си. Затова е и толкова убедителна. Заключенията й за България са много тъжни. Аз също съм наблюдавал пагубната роля на "счупения прозорец". В буквалния смисъл: през него влизат наркомани и не след дълго къщата пламва. В преносния смисъл: сърцето ми се е късало, когато съм гледал как най-чистите европейки - немкините, си хвърлят боклуците по пътеката. В Германия да го направят? Боже упази! Но у нас може, защото техните боклуци са малка част от "българските". Да си призная нещо лично. Случва ми се да излизам от къщи с боклука, а контейнерът отсреща да е пълен догоре. Тогава отивам през две преки, докато намеря празен. Случва се обаче контейнерът да е препълнен и около него да е струпан боклук за още един. И какво, мислите ли, че няма да си оставя и аз своя? Елементарна човешка психика!
Вандализмът не е от вчера, а от хилядолетия. За да бъде победен, трябват не само драконовски мерки, но и много пари. У нас мерките ги няма, парите - също. По-точно: драконовските мерки се прилагат единствено за да ви рекетират (например катаджиите). Парите ги има с милиарди, но са откраднати. Положението изглежда неспасяемо, но все пак не е толкова безнадеждно. Може би някои от вас преди 20 години, в началото на демокрацията не са били родени, но тогава масово явление бяха счупените телефонни слушалки по улиците. Телефон не беше останал! Сега не е така. Значи някои явления се изживяват, макар и с години. Освен пари и мерки трябва и хитрост, както е описано в статията. Искам да ви дам нашенски пример. Не съм влизал в дамска тоалетна, дамите не са влизали в мъжка, но допускам, че "стенописването" е присъщо повече на мъжете, отколкото на жените. При това не говоря за клозетите на провинциална гара, а за Софийския университет! Какви ли не откровения с илюстрации могат да се прочетат там. А ето какво са измислили в Новия български университет (дано не се повтарям, но примерът е хубав): по стените на всяка кабинка са закачени големи бели листове, на които самодейците свободно творят. Листовете периодично се събират и подменят. Извън тях всичко блести от чистота. Хитро, нали? И по-евтино от ремонтите. Предполагам, че събраните листове дори ще бъдат използвани за някоя дисертация на тема "Българските графити".
Сря Яну 28, 2009 5:53 pm
gorski_pich
Re: Браво, Горски!
Сотиров написа:
Много боклук, много нещо си събрал! Къде става това? Ама си мисля, че се пресилваш! Все пак не си служба "Чистота", та да чистиш и пътищата на родината! Полянки, рекички, пътеки - там и аз го правя редовно. Но такива чували не влача, ей Богу! Не можем да надвием мръсотията, за съжаление.
То това не е път от родината , а пътека-пише го под снимката. Моята мечта е да създам природо-почистваша организация и тогава няма да събирам по 2-3 чувала, а по 2-3 камиона. И тогава може и мръсотията да надвиеме.
Сря Яну 28, 2009 6:28 pm
Сотиров
Отново: браво, Горски!
gorski_pich написа:
То това не е път от родината , а пътека-пише го под снимката.
Ако трябва да бъдем точни, пише "Тези съм ги събрал от коларския път, който тръгва от река мостовска сушица в посока караджов камък." Затова и попитах къде са тези местности. Работата наистина си е за камион. Мисля, че някоя природозащитна организация, която да подхване работата, ше получи съдействие от общината. Едно писмо, един разговор... Така преди доста години направи Зелената партия на Витоша: тръгнахме от различни места нагоре, на изходните пунктове имаше хора, които раздаваха пликчета на екскурзиантите, а в горната част на пътищата ни чакаха камиони. Поне два се напълниха. И сега бих се включил в подобна акция.
Сря Яну 28, 2009 6:42 pm
dido
Това с камионите е належащо да се предприеме по билото на Беласица. Там има материал за извозване като за 3 камиона. Горе има всякакви боклуци, включително останките от цигански катун - 10-на найлонови палатки, вътре парцали, детски играчки, въшкарници разни одеала и дюшеци и какво ли още не. На места планината си е бунище направо ...
_________________ Бутам след осмата бира
Сря Яну 28, 2009 6:48 pm
gorski_pich
Re: Отново: браво, Горски!
Сотиров написа:
Ако трябва да бъдем точни, пише "Тези съм ги събрал от коларския път, който тръгва от река мостовска сушица в посока караджов камък." Затова и попитах къде са тези местности. Работата наистина си е за камион. Мисля, че някоя природозащитна организация, която да подхване работата, ше получи съдействие от общината. Едно писмо, един разговор... Така преди доста години направи Зелената партия на Витоша: тръгнахме от различни места нагоре, на изходните пунктове имаше хора, които раздаваха пликчета на екскурзиантите, а в горната част на пътищата ни чакаха камиони. Поне два се напълниха. И сега бих се включил в подобна акция.
Ако незнаеш, къде се намира Караджов камък бягай бързо на там-уникално място-за справка google. Ако мислиш, че с едно писмо и разговор ще се отзове някой, много се лъжеш, най много да ти се изсмеят. Живеем все пак в България.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4, 5, 6, 7Следваща
Страница 5 от 7
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети