красота! 26 часа, трябва да го стопи до събота,че ще прецакаме работата.
Нед Юни 30, 2013 6:42 pm
Emil
Ако продължи така още няколко дни, вече се замислям дали да не го кача зимно през юли.
Май ще вадим снегоходките от килера
* Току що по босфор тв дадоха снимките със снега от Мусала, толкова рядко пускам телевизора и баш тях да улуча
Ето още малко фотки от джулая 2013 :
Евала на смелчаците !
Пон Юли 01, 2013 1:30 pm
loudidd
Ястребец - Алеко - Мусала зимата?
Гледам си уеб-камерата към Маркуджиците и да питам - правите ли Ястребец - Алеко - Мусала зимата или си трябва алпийско оборудване и подготовка?
Пон Дек 16, 2013 6:05 pm
Gamina
Re: Ястребец - Алеко - Мусала зимата?
loudidd написа:
Гледам си уеб-камерата към Маркуджиците и да питам - правите ли Ястребец - Алеко - Мусала зимата или си трябва алпийско оборудване и подготовка?
Пикел и котки - задълже, зимен опит - също. Въже - за Алеко.
По мое мнение - най-добре края на март-април, като стегне хубаво снега. Или пък в началото на зимата, за момента не знам какво е положението, но може би също е подходящо.
От три зими все решавам да го правя и времето все се сговня като имам път натам... а дано тая се получи вече
Пикел и котки - задълже, зимен опит - също. Въже - за Алеко.
По мое мнение - най-добре края на март-април, като стегне хубаво снега. Или пък в началото на зимата, за момента не знам какво е положението, но може би също е подходящо.
От три зими все решавам да го правя и времето все се сговня като имам път натам... а дано тая се получи вече
Дано ни се случи да го минем скоро и без рискове, в някой хубав зимен ден
Пон Дек 16, 2013 11:25 pm
Emil
Аз само бих добавил, че зимното минаване на Алеко е хубаво да стане, след като поне веднъж човек е минавал лятото от там.
Има своите специфики.
Сря Дек 18, 2013 7:20 pm
slavei
Re: Ястребец - Алеко - Мусала зимата?
loudidd написа:
През зимата котки и пикел на подобни маршрути нося задължително! Независимо от условията и кой колко се кълне, че нямало нужда.
Трудната част е изкачването на Алеко. Слизането от другата страна е по-лесно. Затова и смятам, че Ястребец - Мусала е по-лесен вариант.
Тук има две снимки на Андрей Праматаров, от които може да се добие някаква представа.
http://www.ranica.eu/#!article,26129
Чет Дек 19, 2013 1:23 pm
Emil
Ястребец - Алеко - Ястребец
Поствам това ходене до вр.Алеко тук, понеже е част от Мусаленския ринг.
Нямах планове да ходя някъде този уйкенд, но Станимир (fena73) ми се обади, че ще ходят до заслона на леденото езеро, като възнамеряват да минат през Алеко и Мусала.
Реших и аз да направя една бърза Мусала и евентуално да се срещнем.
По традиция обаче закъсняхме с тръгването от София, после чакахме около час за лифта до Ястребец и към 10.30 бяхме на горна станция на гондолата.
Тръгнахме по пистата и след последния влек на Маркуджик 3 нахлузихме снегоходките.
Много приятно потъвах дори с тях между клека, вупреки че на места по самото било имаше и голи места.
Това доста забави ходенето, а и рязко огладняхме.
Похапнахме обилно за около 30 мин и продължихме с пълни търбуси към Алеко.
Стана ясно, че с тази скорост въобще няма да си даваме зор за Мусала, защото със сигурност щяхме да изтървем лифта за навръщане а да слизам пеш до Боровец не ми е първа мечта.
Пред нас в началото имаше трима човека, но след похапването ги изтървахме от поглед.
Мълчаливо завиждах на следите от снегодки пред нас, как едвам си лечеше къде са стъпвали без никакво пропадане .....това ме наведе на мисълта, че е крайно време да сваля 7-8 кила.
Там където започва северния ръб на Алеко хвърлихме снегоходките и се захванахме с приятната част от ходенето.
Имаше всичко.
Голи камъни,сняг а на места под него и лед, за да е пълно изживяването.
Мъчно вървеше, трябваше доста предпазливост.
Мързела беше надделял и не извадихме котките с надеждата, че ще стане и така.
Отляво пропаст а от дясно ако паднеш, до долу ще си станал най-голямата снежна топка а може и да посърфираш на някоя ледена дъска най-вероятно.
В един момент, на удобно място, помолих Стефка да си сложи котките все пак.
На две трети от върха се усетих, че ще трябва да сляза по същия път, което ме накара да изтръпна.
Слизането надолу, дори с котки, но без осигуровки не е най-умната идея, както се сещате.
Нагоре изпозлвахме естествените хватки за ръце а с краката само си помагахме, което също не е най-умния подход.
Та имайки предвид, че не съм сам предпочетох да се върнем докато още можем и така хайде на обратно.
Човек трябва да знае кога да обърне без угризения за изпуснатото.
На последния маркуджик Станимир се зададе с още трима и поговорихме малко, най-вече какъв е терена.
Те си носеха и въжета, но според мен въжетата са почти безсмислени имайки предвид хълзгавия терен и ако един ще осигурява друг без да е фиксирал някъде себе си и т.н. да не влизам в тази тема ...
От цялата работа стана добра разходка и срещнах приятели.
Важното е че колегите успешно стигнаха до Мусала за 4,30 ч.
В сравнение с преди месец снегът по ръба си е направо много, тогава спокойно се минаваше без котки (а аз като една голяма бяла птица мъкнех въже и седалки чак)
Супер разходка. Между другото си изчисти матрицата на апарата. Имаш много прашинки, влакна и какво ли още не (тъмните петна на фона на небето)
_________________ "...Some people have systemathic approach on nothing..."
Пон Мар 17, 2014 5:42 pm
kulkata
Здравейте,
За да не отварям нова тема,да Ви попитам тук.
Какви са условията горе и възможно ли е за един ден да се качи тази седмица в предвид метеорологичните условия?
Благодаря
Като гледам по снимки от познати , които са били там уикенда условията са зимни , иделни за преход със чудесно слънчево време и сняг между 20 и 50 см.
При стегнато ходене можеш да се качиш от Боровец до върха и обратно за ден .
Благодаря за бързите отговори.
Лифтът ще работи за студентският празник или за откриването на сезона.
За лека раница до колко кг да разбирам? 5кг + - ?
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4, 5, 6Следваща
Страница 5 от 6
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети