ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Златишко-Тетевенска планина (около Свищи плаз)
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Златишко-Тетевенска планина (около Свищи плаз)
Автор Съобщение
Петър

Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
@vedrin
Следейки дискусията оставам с впечатление, че би трябвало да се направят някой корекции на БГМ в този район.
Първо:Пътя от г. Златица към вр.Свищи плаз през вр.Венков егрек е изчертан по трака на Пелитко, пълно съвпадение/изключая отбивките към върховете/с изключение на малък участък подсичаш вр. Козлу.Това е критичен участък и би трябвало да се корегира.
Второ:Без да съм чел написаното от Фена 73, само като се видят зиг-заците на трака в участъка от вр. Козлу към дерето става ясно ,че там няма туристическа пътека. Сигурен съм ,че преди 50 и повече години в района е имало пътека по която селяните са минавали за извършване на селскостопанска дейност, по ливадите редовно се е извършвала коситба, в по-ниското е имало ниви.Всичко това е минало,няма кой да минава по пътеките,природата и ерозията са си казали думата,всичко или почти всичко се е заличило,имам и лични впечатления от това. Мисля, че и тук се налага корекция, но това си е само мое лично мнение.
@fena73
По трака личи, че сте стигнали до означен на БГМ заслон в дерето, каква е ситуацията,подходи,отходи към него?
@Dimo Kolev
Би ли дал координатите на лагера на геолозите и отклонението на "жълтата" от "червена" маркировка,приблизително.
Да уточним ситуацията:

На дясно е "синята" маркировка към овчарника със синия покрив, направо следва да е "червената". Точно на този разклон трябва да има маркировка за да се подхване маршрута, има но по-нагоре.

Вто Мар 11, 2014 10:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ivailo.hr

Петър много точно е дал снимки на разклона на "червената" и синята маркировка. Надясно първите марки се появяват 50 м. след бетонното чудо, но в момента в който пътеката влиза в гората всъщност има две пътеки. Едната завива косо и тръгва за де връща назад и надясно нагоре в гората, стигайки до маса и пейки. Правилната е напред и надясно.

Трябва си подновяване на маркировките "червена" и синя. Търсят се доброволци. Въпросът е "червена" в какъв цвят да бъде, защото в туристическата карта е синя, а синята пък я няма. Тук не съм специалист. Wink
Вто Мар 11, 2014 10:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Dimo Kolev

Местожителство: Бургас

Към ivailo.hr: искаш да кажеш завива в ляво а в дясно е пътеката с беседката Think

Според мен синята маркировка е повече от достатъчна и единствената нужда е да се сложат по две табелки в началото на маршрута и при слизане от пътя към кошарите. По целия маршрут иначе си е ОК и просто не може да я сбъркаш.
Що се отнася за другата пътека и тя си е ОК и трудно можеш да я объркаш. Даже вече трасето й на места е малко по-различно от едновремешното, което е минавало по черния път спускаш се от Голямата поляна надолу в гората. Сега пътеката минава малко по северно от този път, който в момента представлява едно корозирало дере. И според мен не би трябвало да е червена. По би й подхождал зеления цвят най-вече заради факта, че след хижа Свищиплаз към хижа Паскал, а от там и към Косишкия превал продължава именно такава маркировка- бяло-зелено-бяло.

Към Петър: пътеката с жълта маркировка се откланя от основната пътека (червената) преди стръмното изкачване преди последното дере под хижата. Ето малко по-нагледно представено по запис на урудката (както казва ivailo.hr), само че тази во галавата ми Laughing Laughing Laughing

Сря Мар 12, 2014 1:39 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
fena73

Местожителство: Ст.Загора

Петър написа:

fena73
По трака личи, че сте стигнали до означен на БГМ заслон в дерето, каква е ситуацията,подходи,отходи към него?

Ако става дума са означения в местността Салтаалан на картата то заслон няма-има маса с пейки и огнище-точно на водослива на двете речкчки-мястото е хубаво за почивка през лятото-ще е прохладно и приятно..за подходите не знам-от към Козлуелоси няма да описвам-всички се съгласиха че е неприятно,отдолу-вляво с/у течението на рекичката мисля има пътека и може би е по-читава от тази(ако може да се нарече пътека)дето върви на отсрещния бряг.Нашата цел беше да се качим нагоре и да търсим връзка с еко-пътеката и по-точно заслон Скалата така че не продължихме надолу по дерето...
Сря Мар 12, 2014 9:17 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev

Понякога се изумявам колко съм тъп Laughing

Че даже може да се каже преливащ от глупост. Ма то явно вече с годинките ще е така. Нямал съм трак на местността. Глупости. Ми нали точно заради това, че нямаше никакво инфо за района миналото лято го обходих изцяло и го тракнах, снимах пък после и описах.

ИМАМ ТРАКОВЕ И НА ДВЕТЕ МАРКИРАНИ ПЪТЕКИ, и на тази между хижите Свищиплаз и Паскал и на доста още в района, които не са маркирани и вообще даже и където пътеки няма, ама се поразходихме и машинката си е траквала в това време. Е траковете са от GSM ама са точни. Сега остава да видя как се качват и ще ги пусна.

Между другото чак след като начертах горната карта се сетих, че няма как да знам от къде минават тези пътеки като няма нито една начертана пътека в нета, пък било то и не на картата на БГМ. Ама как точно съм ги издокарал по спомен, направо се учудвам на себе си Jumpy
Сря Мар 12, 2014 11:26 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ivailo.hr

Dimo Kolev написа:
Към ivailo.hr: искаш да кажеш завива в ляво а в дясно е пътеката с беседката Think
..............................................................................

Да, не съм се изразил правилно. Ето синята марка и немаркираната (лилавото). Чертал съм ги схематично на ръка, но идеята се вижда.

Сря Мар 12, 2014 7:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Dimo Kolev

Ето ги и траковете

http://bgmountains.org/bg/tracks?task=view.download&cid=518

За съжаление телефона с който записвахме е на жената, а тя остана на хижата и не дойде с нас по другите пътеки. Но следващия път ще тракним и някои от тях
Сря Мар 12, 2014 8:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Петър

Мнение гр.Златица-вр.Козлуелуси-м.Старата бачия-Курудере Отговорете с цитат
Споделям впечатление от маршрут гр.Златица-вр.Козлуелуси-м.Старата бачия-Курудере
Всичко, което смятам, че е от полза за актуализиране на BGM съм го отразил с обяснение върху индентични карти във GPS,GDB и KMZ формат/http://dox.bg/files/dw?a=4116a56a2f/,както и в снимки на:http://muledomuz.snimka.bg/bulgaria/gr-zlatica-vr-venkov-egrek-vr-kozlu-m-starata-bachiya-kurudere-gr-zlatica.809246
Кратко пояснение:
Изчертаните следи в BGM и маркирани с червени знаменца,както и знак "Х"са възможно проходими, но не са туристически пътеки.Това описва "Fena 73",със закъсняла благодарност за отговора на въпроса ми,както и лични впечатления.
Забелязват се вх/изх. на пътеки подсичащи масивите на вр.Венков егрек и вр.Козлу и съседния безименен, лично не съм ги проходил, но ако се потвърди предположението директният достъп до вр.Свищи плаз се скъсява значително.
Подсичането на вр.Козлу от Ю,Ю/З е красиво, като маршрут, има видима пътека но отрънена, в един участък от около 20 м. непроходима.Минаването е възможно със заобикаляне, но страните на свързващото хребетче са стръмни и смятам, че трасето в сегашното състояние не представлява нормална туристическо пътека.
На поляната в м.Старата бачия по BGTopoVJ има означен път,съществувал е но вече е заличен.Неточно е и продължението след т.7 в И. посока,местността представлява скален венец.
На BGTopoVJ от долината на Курудере до "поляната на геолозите" има изчертан път.В миналото и бил важена комуникация,сега изоставен, силно ерозиран.Независимо от това мисля, че трасето трябва да се нанесе на BGM,това е един опорен път в тази част на планината.Трябва да се има предвид,че прекосяването на реката е проблематично, в смисъл,че няма мост или брод.Между впрочем това важи и за иначе хубавата екопътека "Еделвайс".
Съществува пряк път, от Спасово кладенче по дясната страна на потока, има маркирана/червена/ "бърза" пътека към гарата.
Червената маркировка,за частта от припокриващите се трасета, да има я,все още видима стара маркировка с допълнение на бели парцалчета или найлонови ленти,което е много полезно.Следата на Dimo Kolev спокойно може да се изчертае в BGM/като се поизправи/,съвпада с подобен на описания път, но от тази страна на дерето,частично изчертан върху BGTopoVJ.
Синята маркировка следи трака на Dimo Kolev и Rincewind,с старо впечатление съм,че има рядка маркировка.
Смятам,че подвеждането от водохващането трябва да се маркира по добре,независимо, че там специално е направен заслон с пари по някаква програма,редно да има и указателна табела.
Както Ивайло спомена в началото на "синята маркировка" има отклонение,което се изкачва до малко заслонче с люлка,
подходящо място за малките туристи. Същото се намира под една пътека започваща от параклиса и не фигурираща върху картите. Има я отбелязана в opencyklemap и openmtbmap_bulgaria, но след заслона преминава през стръмен каменолом и достига до пътя под вр.Голеш,по-добре да е да не се изчертава.
Със зелена следа/върху .GDB файла/ съм маркирал трасето на пряк коларски път от "кошарата със синия покрив"до пътя,избягва серпентините и спестява около 800м.
Визуално последната изглежда така:

Збл."клик върху снимките за да се видят в голям размер!
Чет Мар 27, 2014 11:40 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ivailo.hr

Браво на вас!

Аз на 18.03 си бях в Златица и минах екопътеката от заслон 1 до заслон 4 и след това излязох на Старата бачия. Там вече Неро се беше скапал и слязох надолу. Едвам го прибрах... Имам много снимки и трак, но ще ги кача по-натам, че сега нямам време.

Уцелили сте пътеката за слизане от Старата бачия от т. 7 до т. 8, че и до т. 9. Там вече сте я загубили. Пътеката от т. 8 до т. 9 си е направо път. Излизайки на реброто, спускащо се от Старата бачия, вярната използвана пътека завива вдясно почти под прав ъгъл, но вече става пътека и точно на откритото на реброто не се забелязва, ако слизате надолу. Иначе пътят по който сте вървяли слиза по-надолу по реброто и едва там прави завой надясно, като оттам надолу става един улей пълен с шума, както си го снимал. http://media.snimka.bg/s1/3284/032811157.jpg?r=0

Ето схематично пътеката на идване отдолу как пресича реброто, спускащо се от Старата бачия.

Легенда:
Бяло - пътеката
Тъмнолилаво - пътят в който след реброто се влива пътеката
Светлолилаво - по-стар път, още по ерозирал

Една малка забележка към Петър: отбелязаното като заслон 3 всъщност е информационното табло, при отделянето надясно на синята маркировка от пътя до Курудере.
Ей го на.

http://media.snimka.bg/s1/3284/032811157.jpg?r=0
Това е оранжевата маркировка със спрей за заслон 3, по която тръгнах предишния път.

Общото ми заключение, следвайки дедуктивния метод на Холмс: "Изключи всичко, което е невъзможно и това, което остава, колкото и невероятно да изглежда, трябва да е истината." е, че след заслон 4 им е свършила кутията с бялата боя... Laughing Laughing Laughing

заслон 4

Последната марка по пътеката на десетина мерта от заслона е на дебелия бук вляво на кадъра.

Пет Мар 28, 2014 12:40 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Петър

Привет Ивайло!
Районът ми е познат и се ориентирах по снимките ти.Целта ми беше да мина по пътя,независимо от състоянието му.Мисля, че съм забелязал въпросната пътека.Снимката е правена малко преди завоя на реброто,на това място се разделя,на дясно по реброто към Старата бачия, на право следи горния път в посока "поляната на геолозите", като предположение.

Съб Мар 29, 2014 9:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ivailo.hr

Успях да сглобя албум със снимки по трасето на екопътека "Еделвайс" по маршрут: заслон 1 - заслон 2 - заслон 3 - заслон 4 - Старата бачия - заслон 4 - слизане в Курудере.
https://picasaweb.google.com/110077264394701844198/102?noredirect=1
Албумът е дълъг и може би отегчителен за повечето хора, но основният акцент в него са детайли по маркировката и условията в заслоните по пътеката. Към края на албума има панорамни кадри от високо за любителите на пейзажите (като мен). Wink

Линк за сваляне на GPS трака и точките към него: http://dox.bg/files/dw?a=eae0833e07
Тракът е изчистен от излишните неща и може да се ползва за нанасяне на трасето на пътеката в картата BGMountains. Движението ми е било само по маркировката на екопътеката (една бяла ивица по дървета и камъни + дървени табели). В участъка заслон 4 - Старата бачия маркировката в този й вид отсъства, но пътеката за излизане на Старата бачия е само тази.
Маркировката по пътеката не е стандартна туристическа (две бели хоризонтални ивици с червена, жълта, зелена или синя между тях), така че пътеката може да бъда нанесена като обикновена пътека, а при отиване с "мишката" въврху нея да се изписва екопътека "Еделвайс".
Оставям на екипа на BGMountains да реши, дали е необходимо да се нанася на картата безнадеждно пресъхналата чешма (точка 026 от GPS трака). Според мен - не.

Онзи ден в неделя направих GPS трак и по синята маркировка за х. Свищи плаз, тъй че в скоро време ще кача и него.

Оставам отворен за въпроси, предложения, градивна критика и т.н.
Сря Апр 02, 2014 2:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ivailo.hr

Мнение гр. Златица - х. Свищи плаз по синята маркировка Отговорете с цитат
Прилагам кратък снимков материал и GPS следа на синята маркировка от параклиса Св. Спас до х. Свищи плаз. Следата е изчистена от бъгове и може да се нанесе в картата BGMountains.
Забелязах, че х. Тихият кът е отбелязана на картата BGMountains на 80 м. южно от действителното й местоположение, затова съм я въвел като точка 011. Ако съм прав, може да се промени позицията й на картата.
Пон Апр 07, 2014 7:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ivailo.hr

Миналата седмица с Петър и Stefan Iliev 38 почти домаркирахме участъка на екопътека "Еделвайс" от заслон 4 до Старата бачия.
Тръгнахме по екопътеката от заслон 1 до заслон 2. Малко след това от един разклон започнахме да маркираме със син спрей една пътека към Венковият егрек и Козлуелоси, която в голяма степен се покрива със съществуваща в момента в BGMountains. Разликата е, че Венковият егрек по нашето трасе се подсича от изток. Между Венковият егрек и Козлуелоси поразчистихме трънаците. Нашата синя мяркировка минава малко по-ниско от съществуващата в BGMountains при подсичането на Козлуелоси от запад, защото това е по-ясно различимата на място пътека. Синият спрей е до разклона при кол (точка 005 от GPS следата). Оттам може да се отиде към Златишката мандра, към Свищи плаз и към Старата бачия и надолу. От този кол ние започнахме бяла заготовка за лентова маркировка (две бели ленти без цветна в средата) през поляната Старата бачия до заслон 4 на екопътеката.
Предстои да се влезе във връзка с хората в района построили екопътеката, за да се вземе решение кое и как ще се домаркира (подсили маркировката), за да станат нещата като хората.

Фотоотчетът е изцяло със снимки на Стефан.

GPS следата е готова за нанасяне в картата BGMountains.
Чет Апр 10, 2014 9:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Петър

Мнение В допълнение на Йвайло... Отговорете с цитат
След излаза на поляните западно от вр. Козлу следва рядка маркировка по камъни в посока седловинато между него и върха на север и достигайки я се изкачва до каменната пирамида на върха. Според мене последното не е най-добрия вариант, ако се атакува вр.Свищиплаз по добре е след излизане на поляните с леко възходящо подсичане да се заобиколи от ляво безименната кота и да се излезе до КМЗ,времето е едно и също, но се пестят сили.
Не даде резултат огледа да се намери пътека подсичаща Козлу от изток,независимо от някой индикаций, няма видима пътека.
От Златишката мандра са останали само руини,на една стена се забелязват стари маркировки,жълта и червена ? До руините на мандрата в източна посока се забелязва още по-стари с голяма площ. В непосредствена близост има и каменна овчарска колиба,може би не постоянно, но обитавана.Не се забелязва източник на питейна вода, но потока,който минава близо до колибата е бистър с годна за пиене вода-изпробвано!
На N 42 44.988 E 24 07.749/42.749798 24.129158/ е поставена възпоменателна табела на мястото, където четите на Филип Тотю, Панайот Хитов и знаменосеца Васил Левски разбиват турска потеря. Интересно, че името на местността "Старата бачия" означава "старата мандра", Ф.Тотю в спомените си споменава само за кошари.
Към трака на Йвайло може да се добави и точка: Р.2/N 42 44.501 E 24 08.406/на ляво отклонение в посока Курудере-маркирано.
Трака в частта си от гара Златица до заслон 1 е възможно най-краткия път за подход към екопътеката,проходим, желателно е да се маркира.
Снимки от моята гледна точка:
https://plus.google.com/u/0/photos/107134206014018464889/albums/6000281196260823089
http://muledomuz.snimka.bg/mountain/zlatica-03-04-14.812255

Съб Апр 12, 2014 6:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ivailo.hr

Мнение Re: В допълнение на Йвайло... Отговорете с цитат
Петър написа:

......................................................
На N 42 44.988 E 24 07.749/42.749798 24.129158/ е поставена възпоменателна табела на мястото, където четите на Филип Тотю, Панайот Хитов и знаменосеца Васил Левски разбиват турска потеря. Интересно, че името на местността "Старата бачия" означава "старата мандра", Ф.Тотю в спомените си споменава само за кошари.
Към трака на Йвайло може да се добави и точка: Р.2/N 42 44.501 E 24 08.406/на ляво отклонение в посока Курудере-маркирано.
.......................................................................

Браво, че си маркирал табелата/паметната плоча на Старата бачия. На мен нали кутията с боя ми беше в ръцете, та забравих за нея. Laughing
Цитираното отклонение с цялостното слизане до Курудере го има предишния трак, който съм пуснал (Сря Апр 02, 2014 1:19 pm)
Съб Апр 12, 2014 9:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Страница 5 от 6

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.