Само да кажеш какво ти е мнението за тия пластмаси? На мен лично е повече от скептично. Виждал съм доста такива пластмасови оглавници скъсани, включително и гривелски. Откровено им нямам доверие. Особено ако се скъсат по врене на ходене - имате ли готово аварийно решение? Може ли да се застопори например с дебела тел, за да са доизкара докрай проявата?
Вто Фев 11, 2020 4:40 pm
excalibur
Re: Закупуване на нови котки
vladofff написа:
excalibur написа:
Ами аз съм доволен, ползвам ги втора зима. ...
Само да кажеш какво ти е мнението за тия пластмаси? На мен лично е повече от скептично. Виждал съм доста такива пластмасови оглавници скъсани, включително и гривелски. Откровено им нямам доверие. Особено ако се скъсат по врене на ходене - имате ли готово аварийно решение? Може ли да се застопори например с дебела тел, за да са доизкара докрай проявата?
Не съм го мислил и не нося допълнително тел или нещо за авариен ремонт. Този Петър в кв. Лозенец ми ги препоръча като евтин вариант с позитивно мнение на негов клиент, ползващ ги и по заледени водопади... Сигурно е по-добре някакви утвърдени марки, ама на този етап ги ползвам за моите нужди..
Вто Фев 11, 2020 4:56 pm
vladofff
excalibur написа:
Не съм го мислил и не нося допълнително тел или нещо за авариен ремонт. Този Петър в кв. Лозенец ми ги препоръча като евтин вариант с позитивно мнение на негов клиент, ползващ ги и по заледени водопади... Сигурно е по-добре някакви утвърдени марки, ама на този етап ги ползвам за моите нужди..
Понякога има много здрави неща, които нямат нищо общо с "утвърдените марки". Може да се окаже дори, че пластмасите на твоите котки надживяват гривела…
Но за авариен ремонт, дори с утвърдени вещи, винаги мисли и предвиждай...
Представи си ме как изглеждах на средата по пътя от Белмекен към Костенец, в над метър и нещо сняг, със счупена на две ска, тъй като пантата/Силврета/ не е била домислена, натрупалия лед отдолу е направил рамо и ската/също реномирана - Атомик/, се строши там където са болтчетата...
Вто Фев 11, 2020 5:20 pm
excalibur
vladofff написа:
excalibur написа:
Понякога има много здрави неща, които нямат нищо общо с "утвърдените марки". Може да се окаже дори, че пластмасите на твоите котки надживяват гривела…
Но за авариен ремонт, дори с утвърдени вещи, винаги мисли и предвиждай...
Представи си ме как изглеждах на средата по пътя от Белмекен към Костенец, в над метър и нещо сняг, със счупена на две ска, тъй като пантата/Силврета/ не е била домислена, натрупалия лед отдолу е направил рамо и ската/също реномирана - Атомик/, се строши там където са болтчетата...
Дано не ми се налага да разбера на практика как си се чувствал. По-интересно е как си се справил да излезеш от гадната ситуация. Аз прохождам с пантите и разбрах, че е доста по-различно от карането след ратрака..
Вто Фев 11, 2020 5:36 pm
vladofff
excalibur написа:
По-интересно е как си се справил да излезеш от гадната ситуация. ..
Е не съм вездесъщ, винаги когато имаше по-опитни съм ги разпитвал с подробности предварително.
В случая - "стар" "майстор на спорта" ми беше казвал винаги да нося някое винтче, отвертка, клещи и тел...
В по - ново време - и на всякакви експедиции - да се носи монтажна лента - от онази, усилената, армирана с разни конци и платове в нея. Идеална е както когато вятърът разкъса палатката, така и за всякакви ски нещастия - отлепен колан - отзад се прави намотка и изкарваш ходенето, скъсана обувка - пак, дори и счупената ска - правиш намотка на ската с обувката и евентуално парче от щека или алуминиев самар/каквото имаш под ръка - за шина на счупената ска, още по добре е ако "шинирането" стане и с прусек/, както се гипсира крак с бинт и доизкарваш. Вярно гадно е, ама без ската е още по-...
Вто Фев 11, 2020 5:48 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3379 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
vladofff написа:
excalibur написа:
Ами аз съм доволен, ползвам ги втора зима. ...
Аз от 10 години имам котки КONG, бяха евтини - 120 лева, с отстъпката - 108 лева, но вече не се продават в България. Със стоманени телове са, не с пластмаси. На лявата котка теловете останаха здрави, а на дясната се скъсаха и при пръстите, и при петата. Ремонтирах ги с обикновена тел, с кабели и със сезал. Да, зимата си нося в раницата малки клещи и „резервни части“ - тел, кабели и сезал.
Колкото и да звучи странно - сезалът върши добра работа. На края на миналата зима котката пак се беше скъсала отпред при пръстите. Закърпих я с кабели (от стари слушалки) и за по-сигурно - със сезал, като допълнителна осигуровка:
Януари месец тази година севтосах котките на Мальовица (по Североизточния ръб заедно с excalibur и Теди Симеонова) и що да видя - кабелчетата се бяха скъсали, но сезалът беше останал здрав! Домързя ме да ремонтирам котката и я оставих в това положение:
Сезалът издържа.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Познавам 2-ма човека с такива котки. Имало същите и в Алито, но често се случвало да ги задържат на митницата. За 10-на лв разлика не мисля, че си заслужава чакането от Китай (особено сега) и нервите с евентуално задържане.
Сайтът, който е посочил колегата е в Европейския съюз. Поръчвал съм десетки пъти от там, нищо не задържат, идва с DHL за 1 седмица.
Имах в предвид ако се наложи да ги поръчва през Алито. Не конкретно този сайт. Прочети пак какво съм написал.
Как е според вас като съотношение цена/качество? Четох добри отзиви за този тип котки и системата им против събиране на сняг/лед по котките.
Да споделя първи впечатления след покупката. Прехода бе от хижа Плевен до вр. Ботев по въжето и обратно, по силно фирнован терен и силен вятър. Котките се представиха прекрасно и в нито един момент не почувствах несигурност или нестабилност. Прилепнаха отлично към обувките ми и при този наклон нямах никакви проблеми. Много бързо и сигурно се закрепват към обувките и в нито един момент не се наложи да ги притягам. В сгънато положение са компактни и скрити надеждно в калъфа. С две думи - заслужават си парите. Единственият малко неприятен момент от прехода бе, че успях да си скъсам панталоните с тях, но това си е изцяло по моя вина.
Все пак ми се струва, че при по-големи наклони, когато биха се ползвали предимно предните зъби, ще си трябват по-твърди обувки, както vladofff бе отбелязал.
За сняг твърдата обувка е перфект. Отначало си виках за моята La Sportiva, че е най-дървеният налъм, който някога съм обувал. Но сега като свикнах с тях честно казано разбрах, защо са такива. Между другото гетите пазят панталоните от такива инциденти. Макар и някакви по-евтини - хубаво е да ги имаш.
Недостатъкът на твърдите обувки го усещаш, когато стъпиш на асфалт.
За сняг твърдата обувка е перфект. Отначало си виках за моята La Sportiva, че е най-дървеният налъм, който някога съм обувал. Но сега като свикнах с тях честно казано разбрах, защо са такива. Между другото гетите пазят панталоните от такива инциденти. Макар и някакви по-евтини - хубаво е да ги имаш.
Недостатъкът на твърдите обувки го усещаш, когато стъпиш на асфалт.
Бях с гети и то високи (малко под коляното), но как успях да се закача с котките над гетити така и не разбрах. При все, че точно в този момент бяхме спрели за почивка.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети