ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Мусала - излет за един ден
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Мусала - излет за един ден
Автор Съобщение
geri_gts

Местожителство: Бургас

Мнение Отговорете с цитат
В такъв случай Алеко отпада. Нощуваме на засл.Еверест, сутринта към Мусала и после ляв завой до където сърцето издържи Smile Ще поразрева пак малко децата ама не мога да се откажа съвсем.
Вто Юни 25, 2013 7:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Защо да отпада връх Алеко? След като изкачите Мусала, оставяте раниците и без багаж бързо отивате до Безименния връх и Алеко (там трудността не е толкова голяма, само ма-а-а-алко камъни). Ако някой от групата не може и/или не иска - почива и яде на Мусала. Връщате се, събирате се и продължавате.

Лично на мене ми беше по-труден участъкът от връх Иречек нагоре по ръба до Малка Мусала - хем сложен скалист терен, хем голяма денивелация. На слизане не знам как ще е.

След Иречек може да отскочите за 15 минути без багаж и до Студения чал, един от най-високите в Рила. Възможности много. Само времето да е подходящо и най-вече да го имате, да не липсва.

Надявам се да съм бил полезен. Успех в планирането!
Вто Юни 25, 2013 8:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Emil

Местожителство: Sofia

iozkan написа:
Clap браво, страхотно! оправи ми се настроението, благородно ви завиждам! Very Happy

И на мен ми се оправи като го минах. Very Happy Хващай раницата и дим да те няма. Very Happy Very Happy

dobrifin написа:
Перфектната обиколка на Мусаленски венец сте направили и чудесни снимки , как да не ви завиди човек ? И то само за осем часа !
По темата със Скакавците и Сакън дупка и най-бързото им еднодневно достигане ми подхвърлиха една идея , която се надявам в средата на Юли да опитаме. Има някакви пътища от Мала църква до Горна Алиница , по които с джип можело да се достигне до самото и начало (някъде под Пчелина и Малкия Скакавец) и оттам да се атакува . Какво е състоянието на пътя до там , може ли безпрепятствено да се достигне , с какво превозно средство , за какво време - незнам ? Дано успеем поне да опитаме и след това ще споделя ако има резултат.

То чистото ходене релно си беше малко под 7ч, и ако не ме бяха заболяли пръстите на краката при слизане, по принцип мислехме да слизаме до Боровец пеш под ситняковския лифт, но в крайна сметка хванахме лифта, че все пак искахме и на минерален басейн да ходиме след това.

Относно Сакън дупка ше чакам да пишеш какво си направил. То не е зле Ристо да даде малко повече насоки и детайли, като един земляк там. Very Happy

stefan_iliev38 написа:
В книгата "Върховете на Рила - Пътеводител към високата планина" на Румен Грънчаров разстоянието от горната станция на Ситняковския лифт през Дено - Иречек - Мусала - Алеко до връх Ястребец го дават сумарно 8 часа и 40 мин. - 9 часа и 10 мин. Участъците между връх Иречек и Малка Мусала и северния ръб на връх Алеко ги дават с висока категория на трудност. Когато към сложния терен се добавят почивките, снимки, ядене, хлъзгави скали, липсата на вода и други непредвидени забавяния, маршрутът вече не изглежда толкова лесен, "еднодневен" и подходящ за средноподготвени туристи. За което изрично се предупреждава в цитирания по-горе пътеводител.

От снимковия материал на темата се остава с впечатлението, че това е лесен и приятен излет Smile Това наистина е така, стига да си маниак на тема камъни, скали, труден терен и красоти. Но ако нямаш опит, по-добре внимавай и намери някой, който е минавал оттам, или оттренирай предварително по по-достъпен и безопасен терен.

Лично мои разсъждения, разбира се. Smile

Привет, Ами аз гледах да снимам само хубавите неща и сигурно затова изглежда, като разходка в парка Very Happy
*между другото казах ли ти, че написах темата за 12 часовото ни ходене по Витоша и се самоизтри преди да я публикувам. тези дни ще я напиша наново Very Happy )

geri_gts написа:
В такъв случай Алеко отпада. Нощуваме на засл.Еверест, сутринта към Мусала и после ляв завой до където сърцето издържи Smile Ще поразрева пак малко децата ама не мога да се откажа съвсем.

Надявам се няма да го правиш с деца?

Geri_gts опасявам се, че Стефан може да е прав, тъй като е малко по-разумен от мен. Very Happy
Все пак вземи следните неща под внимание:
1. Колко се чувстваш подготвена (с тези никове не знам дали в мъжки или женски род да говоря Very Happy );
2. Ако по време на маршрута се почувстваш неуверена не рискувай;
3. Най-добре е първия път някой да те води;
4. Избери хубаво време, т.е. дори съседните два дни по прогноза да ги дават без никакви валежи;
5. По пътя вода има само на станцията на Мусала (продават минерална);
6. В мъгла не тръгвай;

Иначе смея да твърдя, че всеки здрав начинаещ турист може да мине маршрута стига някой да го води.
Опасните места изискващи повешено внимание и повече опит са следните:
1. Северен ръб на Алеко (макар че пътеката го подсича, но пак има някакъв риск дори при само влажно време)
2. Трионите на места;
3. Северен ръб на Малка Мусала (за този ръб писах в темата по-нагоре, когато неможах да го кача на 01-декември, когато вече имаше първи сняг, макар и малко)
4. Слизането от Дено на север по камънаците (доста са и се клатят) Very Happy
5. Пътеката под Шатър има змии, трябва да си гледате в краката.

Вземи наистина го раздели на участъци и например догодина ще имаш куража за целия маршрут.
Успех

Последната промяна е направена от Emil на Нед Юли 14, 2013 11:31 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Юни 26, 2013 12:10 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
excalibur

Местожителство: гр.София

stefan_iliev38 написа:
Защо да отпада връх Алеко? След като изкачите Мусала, оставяте раниците и без багаж бързо отивате до Безименния връх и Алеко (там трудността не е толкова голяма, само ма-а-а-алко камъни). Ако някой от групата не може и/или не иска - почива и яде на Мусала. Връщате се, събирате се и продължавате.

!

Shocked Май друго си имал предвид....Колко бързо ще слезеш от Мусала по камънака през Безименен до Алеко без вода и се връщаш пак на Мусала... Exclamation
Сря Юни 26, 2013 8:04 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
iozkan

Местожителство: София

Емиле, ще ще,няма да минем и тая година без това. Very Happy. Само дето не съм му фен тоя Ситняковски лифт, но ще намерим решение. Да ви питам нещо не съвсем по темата, гледам няма ли човеци да се въртяли около Мальовица последните 1-2 седмици. Как е пътя за ЦПШ след разклона за Вада? Интересувам се понеже за едно лято ходя натам поне по 4-5 пъти, миналата година беше голем зор дупки,ями не се кара, разкачих и един щуцер на климатика даже от зор. Сега след зимата не ми се мисли какво е, в комплект има и 3 необозначени легнали полицаи Very Happy, дето един приятел виден самоковец ми обясни че били сложени да отбиват водата при силен дъжд. Laughing
Сря Юни 26, 2013 9:50 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

В пътеводителя на Румен Грънчаров дават:

Връх Мусала - Безименен връх - около 40 минути.

Безименен връх - връх Алеко - около 20-30 минути.

Безименен връх - връх Мусала - около 50 минути.

Общо отиване и връщане от Мусала до Алеко - около 2 часа и 20 минути.

Лично аз от Мусала до Алеко го взех за 1 час и 22 минути със средно темпо, средно тежък багаж и с много снимки. Smile

Предполагам, че е нормално да се отделят 2 часа (за нежелаещите от групата да качат връх Алеко) за престой на най-високия връх на Балканския полуостров. Особено ако ще бъдат там за пръв път. Особено ако са от такъв далечен и хубав град като Бургас и нямат възможност почти всяка събота и/или неделя да запалят колата като нас, софиянците в повече, и да си кажат - хайде сега да се качим на Мусала за разнообразие.

Пак повтарям - преходът не е лесен, трябва да "обичаш" камъните, но да идеш на такъв сериозен поход в Рила и да не качиш Безименния връх, който е четвърти по височина в планината и ще бъде само на половин час път без багаж - това би граничило с престъпление! Shocked

Лично мое мнение, разбира се. Smile

П. П. Емиле, не се притеснявай за темата за Витоша, като останем свободни, все ще напишем нещо. Аз пък има да разказвам за качването ни с Йосарян и валката332 от с. Боснек до Черни връх, тъй като съм очарован от тази част на Витоша, но все не остава възможност. Поне снимки да пускаме отвреме-навреме. Пожелавам ти нови успехи!
Сря Юни 26, 2013 10:17 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
excalibur

Местожителство: гр.София

stefan_iliev38 написа:

Лично аз от Мусала до Алеко го взех за 1 час и 22 минути със средно темпо, средно тежък багаж и с много снимки. Smile

Ами по мое мнение като включиш и обратното нагоре по камънака си става доста хард Very Happy . И за какво да се мъчиш точно по този начин в този участък, надолу и обратно нагоре.
Може би и аз не съм прочел цялата тема Confused . Ако после трябва всички да се съберат на Мусала има логика в търчането.
Преди години в този форум и аз питах за мусаленския венец, спазих дадените указания от колегите и се класирах за лифта като слязох покрай Сфинкса...А се качихме директно от лифта през влековете към Алеко...

P.S. И сега видях, че Емил пак се е подвизавал в района този път без сняг и лед. Страхотно ходене Емо Respect
Сря Юни 26, 2013 11:32 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
geri_gts

Местожителство: Бургас

Благодаря ви момчета! Разпечатах всички насоки. Да даде господ само здраве и добро време пък като/ако се прибера ще се похваля Smile Ако сте в района и видите някъде мъж, дете и една 5х5 / нали така беше Емиле Smile / да се сурка по склона обадете се да се посмеем заедно Smile Днес започвам да проучвам Мальовишки дял ако имате нещо прикачете ми линк в темата « С палатка из Рила»
Сря Юни 26, 2013 1:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Antoon

Мнение До iozkan Отговорете с цитат
Пътят до ЦПШ е според очакванията ти, т.е. слагаш 10%-15% по-лош от миналата година. Минава се, ама не е приятно. И аз все се питам в кой точно момент ще стане практически неизползваем и ще отпуснат ли някой лев да го пооправят. В допълнение преди 2-3 седмици големият десен (почти 180 градусов) завой под ЦПШ - дето може да се отбиеш към пътеката за Овнарско, беше целият в трупи и кал, секат някъде нагоре яко.
Сря Юни 26, 2013 4:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrifin

Местожителство: Рилско

Мнение Re: До iozkan Отговорете с цитат
Antoon написа:
Пътят до ЦПШ е според очакванията ти, т.е. слагаш 10%-15% по-лош от миналата година. Минава се, ама не е приятно. И аз все се питам в кой точно момент ще стане практически неизползваем и ще отпуснат ли някой лев да го пооправят. В допълнение преди 2-3 седмици големият десен (почти 180 градусов) завой под ЦПШ - дето може да се отбиеш към пътеката за Овнарско, беше целият в трупи и кал, секат някъде нагоре яко.

Секат и то много яко . В събота слизах от Лопушки през Йончево за Овнарско и положението около и над Овнарско е сечище до сечище , трупи до трупи и незнам колко нови горски пътища за улесняване на поголовната сеч Crying or Very sad , жалка гледка е гората...
Сря Юни 26, 2013 7:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
iozkan

Местожителство: София

мда, изсякоха всичко тия гадове. не стига че нагоре по ръждавица като върви човек все едно през пустиня минава от пожара, а сега и отдолу са почнали гората. нито гората пазим, нито пътищата поддържаме за да може да идем до нея Sad
Сря Юни 26, 2013 11:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrifin

Мнение Зимна Мусала на Петровден 2013 Отговорете с цитат
Така посрещнаха Петровден на Мусала , а на вратата чука и Джулая...

Нед Юни 30, 2013 10:52 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
loudidd

Мнение Re: Зимна Мусала на Петровден 2013 Отговорете с цитат
dobrifin написа:
Така посрещнаха Петровден на Мусала , а на вратата чука и Джулая...

Цял ден гледах хубавото време от уебкамерата на Маркуджика...и се ядосвах, че няма да мина през Мусала малко преди да падне тоя хубав сняг... :-/
Нед Юни 30, 2013 12:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Emil

Местожителство: Sofia

Еба си красотата. Добър Петровден. Very Happy Very Happy Very Happy
Качи още някоя снимка ако имаш.
Нед Юни 30, 2013 4:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
dobrifin

Emil написа:
Еба си красотата. Добър Петровден. Very Happy Very Happy Very Happy
Качи още някоя снимка ако имаш.

Снимките са от ФБ-профила на момчетата от Мусала , засега са само тези.
Благодарим им и чакаме нови фотоси със сериозно увеличената снежна покривка (вече 26-ти час не е спирало да вали).
Нед Юни 30, 2013 6:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Страница 4 от 6

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.